5 Mayıs 2024 Pazar

Çepni, Muğla Çimento fabrikasının usulsüzlüklerine dikkat çekti

HDP Milletvekili Murat Çepni, Muğla'da kurulması planlanan çimento fabrikasını Meclis gündemine taşıyarak, çevre ve halk sağlığına vereceği zararlara dikkat çekti. Çepni, fabrikanın ÇED raporu sürecindeki usulsüzlüklere de işaret ederek, Çevre Bakanlığı'nın konuya ilişkin bir açıklama yapmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Muğla, Bayır'da kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları'nı Meclis gündemine taşıdı.

Adoçim Çimento fabrikasının 2006 yılında aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna olumlu yanıt geldiğini ifade eden Çepni, yöre halkının raporun iptali için açtığı davayla 2016 yılında raporun iptal edildiğini aktardı. Adoçim Çimento Fabrikası'na verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine fabrikanın Muğla Çimento adıyla yeni bir firma kurarak tekrar başvuru yaptığına dikkat çeken Çepni, ilk "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan İmece Müh. San. ve Tic. A.Ş. tekrar "ÇED olumlu" raporu hazırladığını kaydetti. 2014'te bakanlık onayı alan bu raporun yöre halkı ve yerel yönetimlere bildirilmediğine işaret eden Çepni, bu sebeple hakkında dava açılamayan raporun kesinleştiğini dile getirdi.

'ÇED RAPORU GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ'
ÇED yönetmeliğinin 14. maddesi gereği "ÇED olumlu" kararı verilen projelere geçerli sebep olmaksızın yedi yıl içinde başlamadığı takdirde kararın hükmünü yitirdiğini hatırlatan Çepni, "31 Aralık 2014 tarihinde tesis ve saha için verilen ÇED olumlu kararından sonra geçen 7 yıl süresinde tesis kurulması ve hammadde ocaklarının işletilmesiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığından dolayı ÇED geçerlilik süresi dolmuştur. Ayrıca Nihai ÇED raporunun doğru olmayan verileri 2011 yılına aittir ve aradan 11 yıl geçtiği için veriler de güncel de değildir" dedi.

'765,7 HEKTARLIK ORMAN YOK EDİLECEK'
Çepni, sözlerine şöyle devam etti: "Bilim insanları, Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları için ÇED sürecinde kümülatif bir değerlendirmelerin yapılmadığı, yüzey ve yer altı varlıklarına, tarım alanlarına, biyoçeşitliliğe vereceği zararların göz ardı edildiğini, proje alanının 3 km güneyinde Bayır Barajı, 4 km güneybatı yönünde Kazan Göleti bulunduğunu, projenin inşaat ve tesis aşamasında içme ve kullanma su varlıklarına zarar vereceğini söylemektedir.  Ayrıca proje alanı Bayır'dan geçen aktif Yatağan-Muğla Fayı üzerinde yer almaktadır. Açık ocak işletmesiyle 765,7 ha alandaki orman ve bitki örtüsü kaldırılacaktır."

İHTİYAÇ DEĞİL KAR AMACIYLA YAPILIYOR
Çimento üretiminin çevre ve halk sağlığına zararlarına vurgu yapan Çepni, çimento üretiminin son on yıldaki artışına dikkat çekti ve "Gerekenden fazla çimento üretimi yapılmaktadır. Tesisin, ihtiyaçtan çok yurt dışına çimento satışı için kurulacağı da iddia edilmektedir. Yöre halkı ve demokratik kitle örgütleri tesisin çevreye, halk sağlığına, tarım alanlarına vereceği zararlar nedeniyle yıllardır bu projeye karşı mücadele vermektedir" ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekil Murat Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:
🔹 "Bayır Mahallesinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocaklarının  ÇED raporu geçerli midir? Bakanlığınız kayıtlarına göre ÇED süresi ne zaman sona erecektir? 
🔹 Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları için ÇED sürecinin yanlış yürütüldüğüne dair iddialar araştırılmış mıdır? Bu konuda kusur olan kamu görevlileri için soruşturma yapılacak mıdır? 
🔹 ÇED raporunda yer alan bilgilerin teknik açıdan doğru bilgileri yansıtmadığı iddiaları araştırılmış mıdır? Bilimsel temelli yeni bir ÇED raporu hazırlanması için Bakanlığınızın girişimi olacak mıdır?  
🔹 Çimento tesisinin havaya yayacağı partikül maddeler, tozlar, gazlar nedeniyle ve  malzeme ocaklarının su varlıklarına, orman ve bitki örtüsüne, tarım alanlarına telafisi imkansız zararlar vereceği bilimsel kanıtlarla ortadadır. Bakanlığınızın projenin iptali için girişimi olacak mıdır?  
🔹 Tesis kurmadaki asıl amacın üretilecek çimentoyu yurt dışına ihraç etmek olduğu iddiaları Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir? Yurt dışına ihraç edilecek çimento için, halkın, Anayasada tanımlanan sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkının ihlal edileceğini düşünmüyor musunuz? 
🔹 Muğla, termik santraller ve onlara yakıt sağlayan linyit madenleri nedeni ile sıklıkla hava kirliliği ile gündeme gelmektedir. Tesisin hava kirliliğine neden olacağı araştırılmış mıdır? Muğla'nın hava kalitesini iyileştirilmesi için çalışmalarınız var mıdır? 
🔹 Proje alanının Muğla-Yatağan fayına 7 km mesafede bulunmaktadır. Yatağan Fayının 17 km uzunluğunda, 6.48 büyüklüğünde deprem üretebileceği belirtilmektedir. Olası depremde tesisin yaratacağı olumsuzluklar neden dikkate alınmamaktadır?"