26 Nisan 2024 Cuma

Caferi: Türkiye işgaline son vereceğiz

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye'nin Azez, Cerablus, el Bab ve Afrin'i işgal ettiğini söyledi.
Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Astana'da barış süreci kapsamında Soçi'de önceki gün düzenlenen ve Türkiye'nin de katıldığı görüşmelerde konuşan Caferi, Türkiye'nin Azez, Cerablus, el Bab ve Afrin'i işgal ettiğini söyledi.
 
Suriye hükümetinin ülkenin tamamında kontrolü ele almaya kararlı olduğunu söyleyen Caferi, Türk askerlerinin uzun süreli varlığını tolere etmeyeceğini vurguladı.
 
Astana sürecinin önceki gün gerçekleşen toplantısında İdlib ön plandaydı. Caferi, İdlib'de Türkiye'nin oynadığı garantör rolüne hakkında "Türkiye'nin terörist gruplara karşı savaşmakta ne kadar ciddi olduğunun bir testi" olduğunu söyledi.
 
Toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in adına katılan Rus temsilci Aleksandr Lavrentyev, İdlib operasyonunun yakın zamanda düzenleneceğine dair iddiaları yalanladı. Lavrentyev şunları söyledi: "İdlib'de geniş kapsamlı bir operasyondan söz edilmiyor. Gündeme getireceğimiz tek konu, ki bunu ciddi bir biçimde gündeme getireceğiz, buradaki terör örgütlerinin faaliyetlerinin durması."
 
Caferi ise İdlib'e dair uzlaşma görüşmelerinin başarısız olması halinde Suriye hükümetinin bölgeyi askeri yolalrdan alma hakkını saklı tuttuğunu vurguladı.
 
Toplantının ardından Türkiye adına yapılan açıklamadaysa, İdlib'de ateşkes öngören çatışmasızlık bölgesinin, Astana süreci kapsamında Rusya ve İran'la yapılan anlaşmanın ‘ana unsuru' olduğu öne sürüldü.
 
Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı belirtilen İdlib'de, çok sayıda cihatçı çete bulunuyor. Suriye hükümeti, ülkenin diğer yerlerindeki silahlı gruplarla yapılan anlaşmalar sonucu binlerce kişiyi buraya tahliye etmişti.