25 Nisan 2024 Perşembe

Bz Basel gazetesi: Erdoğan 19 ton altın rezervini Basel'e taşıdı

İsviçre'nin Basel Kantonu'nda yayınlanan Bz Basel adlı gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki Merkez Bankası altınlarını, İngiltere ve İsviçre'ye taşıdığını öne sürdü.
İsviçre'nin Basel Kantonu'nda yayınlanan BzBasel adlı gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili dikkat çekici bir iddiayı gündeme getirdi. Gazeteye göre, Erdoğan, ABD'de bulunan 19 ton altınını İngiltere ve İsviçre'ye taşıyor.
 
Basel'deki Uluslararası Konut Bankası'nda 19 ton altının depolandığını yazan gazetenin, söz konusu bankaya ilişkin yorumu da hayli ilginç:
"Uluslararası Konut Bankası (BIS), Basel Kantonu'ndaki en ikonik binalardan biridir. SBB'den yaklaşık 70 metre yükseklikteki kulede ne olabilir? Sokaktan geçen insanların bu binanın içinde neler olduğundan haberi olamaz. Bu bina yüksek güvenlik altındadır. BIS'in 600 personeli var. Bu binada çalışanlar diplomat konumunda bir korumaya tabidirler. Basel Kantonu'ndaki en yüksek gökdelenlerden birisi olan bu banka uluslararası koruma altındaki bir statüdedir. İsviçre ve Basel Kantonu yasalarına tabii değildir. Bu bankaya İsviçreli, uluslararası yetkililer, BIS'in Genel Başkanı ve Genel Müdürü'nün izni olmadan girmek mümkün değildir. Basel polisi, binada kaç tane silah bulunduğunu bile bilmiyor. Basına ve kamuoyuna yansıdığı kadarıyla bu bankada çok sayıda silah olduğu söylentileri vardır. Ülkenin ve Basel Kantonu'nun ekonomik istatikleri ve kamu bankalarının göstergelerinde bu bankanın kayıtlarına ve göstergelerine rastlanılmamaktadır. BIS, uluslararası merkez bankalarının politikalarını koordine ettiği bir kontrol ve yönetim organıdır. Aynı zamanda merkez bankaları için bir banka görevi de görür. Bulundurduğu altın rezervleri bakımından şu anda en tartışmalı bir konumda bulunmaktadır."
 
Gazete, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini kademeli olarak birkaç aylığına altın rezervine çevirdiğini de yazdı. İddası ise şu: "Her şeyden önce ABD Merkez Bankası'ndan kurtulmak ve ilişkilerini koparmak istiyor."
 
Neden olarak ise "Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin gerilmesi" gösteriliyor. 
 
Halk Bankası'nın Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı Reza Zarrab davasını da hatırlatan BzBasel gazetesinin yorumu şöyle: "Türk bankacı Hakan Atilla'nın ABD'deki yargılanması üzerinden doğan sansasyonel hava da bütün bu tedbirlerin alınmasından rol oynamaktadır. Halk Bankası'nın Genel Müdür Yardımcısı olan Hakan Atilla, bu hafta New York'ta yapılan karar duruşmasında 32 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Hakan Atilla'yı İran'a dönük ambargonun delinmesinden yardımcı olmasından dolayı suçlu bulundu. Türk Devleti ve Erdoğan, yargılama sürecini durdurmak için defalarca üst düzey politik görüşmelerde bulundu. Ancak bu süreci durdurmayı başaramadı. Bunun için Türkiye Merkez Bankası ABD'de bulunan yüksek orandaki altın ve değerli rezervlerini çekiyor."
 
Gazete, Erdoğan'ın altınları ABD'den İngiltere ve İsviçre'ye nakletmesine ilişkin olarak ise şunları yazdı:
"NZZ gazetesinin bildirdiğine göre Türkiye bütün altın rezervlerini ABD Federal Rezerv Kasası'ndan (Fort Knox) almıştır. Bunlar İngiltere bankaları ve BIS bankasına aktarılacaktır. 18.7 ton altının İsviçre'ye getirildiği söyleniyor. Amerikan haber sitesi Al-Monitor bu bilgileri bildiriyor. Bildirdiği bilgiler ve yayınladığı raporların çoğunluğu Ortadoğu ülkelerine ait. Bu raporlara göre ABD'den yaklaşık 28.6 ton altın çıkarılmış. İsviçre bankasındaki toplam altın rezervi 560 tonu geçmesi lazımdı. Ancak yapılan karşılaştırmalarla İsviçre Merkez Bankası'ndaki rezervin bunun iki katı olduğu iddia edilmektedir. Bu nedenle Türkiye'ye ait altının yarısından fazlası İngiltere Merkez Bankası'nda tutuluyor. Yarım nakliye konteyneri altının BIS tarafından Basel'de depolandığına işaret edilmektedir. Banka kendi mevduatları için çeşitli ulusal bankaların alt yapısını kullanıyor. Bu bankalar bireyler ve ülkeler hakkında bilgi veremeyeceklerdir. Banka, prensip olarak, uluslararası finansal işlemlerle bağlantılı olarak bir vekil veya rehin sahibi olarak görevlerini yerine getirebileceğini söylüyor.
 
BIS'in faaliyet raporu bu konuda biraz bilgi vermektedir. 2017 yılı Mart ayı sonunda mevduat tutarı toplam 204 milyar SDR oldu. Bu sabit, yapay bir para birimidir. İsviçre frangına dönüştürüldüğünde 1.43 üzerinden (frank-dolar farkı) 292 milyar civarından bir servet demektir. Yaklaşık %5 altın mevduattır. Bu 363 tonluk bir miktara karşılık geliyor. Bu inanılmaz bir miktardır. Hacmi neredeyse bir geminin konteynerini yarıya kadar doldurur."