26 Nisan 2024 Cuma

Buldan: Eşbaşkanlık kadınların siyasetteki varlığının teminatıdır

HDP Eş Genel Başkanı buldan, eşbaşkanlık sisteminin kadınların siyasetteki varlığının teminatı olduğunu belirterek, "Biz kadınlar kazanmaya mecburuz. Başka bir yolumuz, başka bir seçeneğimiz, başka bir alternatifimiz asla ve asla yoktur" dedi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube'de, "Dünden Bugüne Eşbaşkanlık Modelimiz" başlıklı panel düzenledi. Panelin açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptı. 

Buldan sözlerine, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Hülya Alökmen ve Şevin Alaca'ca başta olmak üzere tutsak olan kadın siyasetçileri selamlayarak başladı. 

'BİR ASIRLIK ERKEK SİYASETİNİN ENKAZI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Türkiye'de kadınlara ilk kez 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı tanındığını hatırlatan Buldan, ancak gerçek anlamda kadınların siyasete katılmaları bir yana oylarını özgür iradeleriyle kullanamadıklarını belirtti. Kadınların, tamamen erkeğin hakimiyeti altında olan siyaset alanına hiçbir şekilde dahil edilmediklerini söyleyen Buldan, "Bir asırlık cumhuriyet tarihi erkeğin siyaset anlayışı ile şekillendi ve erkek politikalarla yönetildi bu ülke. Bugün tam olarak bu bir asırlık erkek siyasetin ortaya koyduğu enkaz ile karşı karşıya olduğumuzun altını önemle çizmek isterim" dedi.

'EŞBAŞKANLIK KADINLARIN SİYASETTEKİ VARLIĞININ TEMİNATIDIR'
Kadınların, büyük bedellerle, mücadelede geliştirdikleri bilinç ve farkındalıkla özgün bir mücadele yürütmeye başladıklarını söyleyen Buldan, "Yaşamın ve siyasetin her alanında kadınlar için tam eşitliği sağlamak hedefini önümüze koyduk" diye kaydetti.

Buldan, "Çünkü yaşamda her türlü değer ancak eşitlik olunca mümkündür" dedi ve devam etti: "Eşitlik olursa adalet, eşitlik olursa demokrasi, eşitlik olursa şeffaflık, eşitlik olursa insan onuruna yakışır bir yaşam mümkün olabilir. Bu nedenle kadın siyasete aktif katılmalı, kadın karar alma mekanizmalarında aktif ve eşit bir şekilde mutlaka yer almalıdır bilincini önümüze koyduk. Kadın sadece oy veren değil aynı zamanda erkekle eşit oranda aday olan ve eşit sayıda seçilebilen, parti kademelerimizden, belediyelere ve parlamentoya varıncaya kadar her alanda yer alan eşit bir pozisyonda yer almalıydı. Bizim mücadele tarihimiz işte böyle başladı. İşte tam da bu amaçla eşbaşkanlık dedik. Eşbaşkanlık sistemi kadınların siyasetteki varlığının, seçme ve seçilme hakkının, kadının temsil hakkının teminatıdır dedik. Bunu bildik bunu söyledik ve yıllardır bunun mücadelesini verdik."

'HDP YEREL YÖNETİMLERDE EŞBAŞKANLIK SİSTEMİNİ UYGULAYAN DÜNYADAKİ TEK PARTİ'
HDP'nin, 2006 yılında fiili olarak ilk defa uyguladığı eşbaşkanlık sistemini geliştirerek bugünlere ulaştırdığını hatırlatan Buldan, bugün yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemini uygulayan, parlamentoda özgün kadın grubu bulunduran dünyadaki tek partinin HDP olduğunu kaydetti. 

'TBMM'DE KADIN TEMSİLİYETİNİN YÜZDE 39'UNA SAHİBİZ'
"Eşbaşkanlık sistemimizle kadın gücü ve iradesi siyasette etkinlik kazanmıştır" diyen Buldan, yerelde kadın inisiyatifi ve mücadelesinin geliştiğini belirtti. Buldan, cinsiyet kotası ve fermuar liste ile şu anda TBMM'de kadın temsiliyetinin yüzde 39'una sahip olduklarını da ifade etti. 

'EŞBAŞKANLIK; EŞİTLİK,ADALET VE DEMOKRASİ ADINA BİR KAZANIMDIR'
Bunun yeterli olmadığını ve mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Buldan, şöyle devam etti: "Eşbaşkanlık kadınlar adına bir kazanım olduğu gibi; eşitlik adına, adalet adına, demokrasi adına, insanlık adına bir kazanımdır. Erkek iktidar ve onun temsilcileri de bu gerçeğin bizim kadar farkındadır. Bu nedenle kadın mücadelemize ve siyasetimize saldırırken eşbaşkanlık sistemini de özellikle hedef almaktadırlar. Bir yandan yasalara aykırı bir şekilde seçilmiş eşbaşkanlarımızı hukuksuzca tutuklarken diğer yandan yine yasalara aykırı bir biçimde eşbaşkanlık suçu diye bir suç yarattılar bu ülkede. Çünkü onlar da biliyorlar ki gelmekte olan eşitlik ve demokrasi mücadelesinin kazanımları onların binlerce yıllık erkek egemen anlayışının, bu anlayışın sömürgeci uygulamalarının sonunu da beraberinde getirecektir." 

İktidarın, kadınları erkek egemen sistem karşısında güçsüz bırakmak için eşbaşkanlık sistemine saldırdığını vurgulayan Buldan, "Ancak çare değildir! Ne kadar baskı, ne kadar gasp, ne kadar hukuksuzluk varsa o kadar dik duruş, o kadar kararlı bir mücadele görecekler karşılarında" dedi.

'HERKES HDP ETRAFINDAN KENETLENMELİDİR'
Eşitlikle ve adalet talebi olan herkesin HDP etrafından kenetlenmeye çağıran Buldan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Biz kadınlar kazanmaya mecburuz. Başka bir yolumuz, başka bir seçeneğimiz, başka bir alternatifimiz asla ve asla yoktur. Kadının değişim gücüne, iradesine ve cesaretine sonsuz inandığımı tüm samimiyetimle belirterek bu mücadeleyi hep birlikte vereceğimizin sözünü birkez daha veriyorum."