26 Nisan 2024 Cuma

Brezilya'da seçimi ırkçı aday Bolsonaro kazandı

Resmi olmayan sonuçlara göre Brezilya'da başkanlık seçimini kazanan sağcı Bolsonaro, özelleştirmeden Amazon ormanları talana açılmasına ve Filistin elçiliğini kapatmaktan kadın düşmanı politikalara kadar bir dizi cinsiyetçi ve ırkçı düzenleme yapmayı planlıyor.
Brezilya'da düzenlenen başkanlık seçimlerinin resmi olmayan sonuçlara göre ırkçı aday Jair Bolsonaro büyük oy farkıyla kazandı.
 
Seçimlerin ikinci turunda solcu İşçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad'a karşı yarışan Bolsonaro, oyların yüzde 56'sını aldı. Haddad'ın oyları ise yüzde 44'te kaldı.
 
Ülkede yolsuzluğu bitirme ve suç oranını düşürme vaadiyle oy toplayan Bolsonaro, hem seçim kampanyası döneminde hem de siyasi kariyeri boyunca yaptığı açıklamalarla tartışmaların odağında olan bir isim.
 
BİREYSEL SİLAHLANMAYA TEŞVİK
 
Trump'a da benzetilen ırkçı Bolsonaro, seçim kampanyası boyunca Brezilya'nın yüksek suç oranını radikal bir şekilde düşüreceğini vadetti.
 
Kendisini Brezilya'da sokakları yeniden güvenli hale getirecek Başkan adayı olarak tanımlayan Bolsonaro, bunun için bireysel silahlanma önündeki engelleri azaltıcı adımlar atacağını söyledi.
 
Bolsonaro, "Erkek ya da kadın olsun, tüm dürüst vatandaşlar evlerinde silah bulundurmak istiyorlarsa belli kriterlere bağlı olarak bunu yapabilecek" demişti.
 
KADIN DÜŞMANI
 
Ülkede yasak olan kürtaj karşıtlığıyla bilinen Bolsonaro, "Brezilyalıların parası bu işi özendiren sivil toplum kuruluşlarının finansmanı için kullanılmayacak" demişti.
 
ÖZELLEŞTİRME VAADLERİ
 
Bolsonaro'nun ekonomi politikaları ise Latin Amerika'daki diğer zengin dostu sağcı iktidarların yaklaşımlarıyla örtüşüyor.
 
Piyasa ekonomisine devlet müdahalesini de azaltma sözü veren Bolsonaro, "Bakanlık sayısını azaltacağız, kamunun elindeki çok sayıda tesisi ya kapatacağız ya da özelleştireceğiz" demişti.
 
DOĞAYI TALANA AÇMA PROJESİ
 
Brezilya'nın Paris İklim Değişikliği Anlaşması'ndan çekebileceğini söyleyen Bolsonaro, anlaşmanın şartlarının Brezilya'nın egemenliğini sınırladığını ve Amazon bölgesine dair alınacak kararlar konusunda hükümetin elini bağladığını savunuyor ve bu nedenle Amazonların yağmaya açılmasını bekleyen toprak sahiplerince destekleniyor.
 
İSRAİL'LE SUÇ ORTAKLIĞI VAADİ
 
Bolsonaro, Brezilya'nın İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak, Brezilya'daki Filistin Büyükelçiliğini de kapatmak istiyor ve "Filistin bir ülke mi? Filistin bir ülke değil. O zaman burada bir büyükelçiliğinin de olmaması gerekir" diyor.
 
Bolsonaro başkan seçilmesi durumunda ilk resmi yurtdışı ziyaretini İsrail'e yapacağını da söylemişti.
 
TRUMP, BOLSONARO'YI KUTLADI
 
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump ve Bolsonaro arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
Trump'ın, Bolsonaro'yu seçim zaferi için tebrik ettiğini belirten Sanders, "İki lider de ABD ve Brezilya halkının yaşamlarını geliştirmek için yan yana çalışacaklarına dair güçlü bir taahhütte bulundular" ifadelerini kullandı.