26 Nisan 2024 Cuma

Botan'da 8 Mart coşkuyla kutlanıyor

Silopi'deki bölgesel 8 Mart mitingi için kadınlar alana akın ediyor. Coşkunun hakim olduğu miting konuşmalarla devam ediyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Şırnak'ın Silopi ilçesinde bölgesel miting düzenledi.

"Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" şiarıyla Newroz Parkı'nda gerçekleşen miting alanı mor ve beyaz balonlar ile mor renkli bayraklar ile süslendi. Alandaki sahneye, "Em berxwedanê bi rexîstin dikin, ber bi azadiyê ve dimeşin" ve " 8'ê Adarê pîroz be" yazılı pankartlar asıldı.

Şırnak merkez, İdil, Silopi ve Cizre başta olmak üzere birçok noktadan yüzlerce kadın sabah saatlerinde miting alanına geldi. Botan bölgesine özgü yöresel kıyafetler ile miting alanına gelen kadınlara, kent girişindeki polis kontrol noktasında GBT yapıldı. Polis ablukası altında kadınlar, tek bir noktadan miting alanına alındı. Alana giriş yapan kadınlar, sahneden çalınan ezgiler eşliğinde zılgıtları ve sloganlarıyla halay çekti.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingde 8 Mart Tertip Komitesi adına HDP Cizre İlçe Başkanı Güler Tunç söz aldı. Alanda bulunan kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan Güler, bütün kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Güler var olan savaş ortamının bir an önce son bulması çağrısında bulunarak konuşmasını "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla bitirdi.

Daha sonra Diyarbakır E Tipi ve Kandıra F Tipi Kapalı Hapishanelerinde kadın tutsakların gönderdiği mektuplar okundu.

Okunan mektupların ardından alandaki kadınların alkış ve zılgıtları eşliğinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekilli Leyla Güven sahneye çıkarak alandaki kadınları selamladı. Kadınların 8 Mart'ını kutlayarak konuşmasına başlayan Güven, Botan'dan hapishanedeki kadınlara selam gönderdiklerini ve dört parça Kürdistan'da bütün kadınların kadınlar gününü kutladı. "Güvenlik güçlerine sesleniyoruz bu bariyerleri kaldırın. Bugün kadınlar günü kadınlardan korkmayın. Bugüne kadar savaşları erkekler başlattı bu bariyerleri kaldırın göreceksiniz kadınlar barışı getirecek" diyerek konuşmasına devam eden Güven, kadınların her alanda mücadelesinin devam ettiğini söyledi.

'BİZ KADINLAR ÖZGÜR BİR YAŞAM İSTİYORUZ'
Güven, "Kadınlar barış istiyor kadınlar savaş istemiyor. Kadınlar özgür bir yaşam istiyor. İşte bu yüzden kadınlar bugün alanlarda. Biz biliyoruz ki bugün alanlar Diyarbakır'da da diğer bütün alanlarda da dolu. Buradan alanlarda olan bütün kadınların kadınlar gününü kutluyoruz. Nasıl ki bugün 8 Martta alanları doldurduk bu ruhla Newroz alanlarında da olacağız. Biz kadınız acılarımız var diyoruz o yüzden bugün alanlardayız. Barış annelerinin ellerinden öpüyorum. Bu davada canları yanan en çok sizlersiniz. Biz kadınlar köleliğe, erkeklerin zihniyeti ve savaşa hayır diyoruz. Biz diyoruz ki bugün varız yarın da var olacağız. Özgür bir yaşam istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde sizlerde biliyorsunuz Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la görüşme gerçekleşti. Görüşmeden bize selam gönderdi. Bize barış için yaşam için çalışın emek verin dedi" ifadelerini kullandı.

'ROJAVA RUHU HER YERE YAYILDI'
Konuşmasının devamında Rojava'da ki kadınlara selam gönderen Leyla, Rojava'da var olan ruhla yollarına devam ettiklerini söyledi. Güven, "Biz buradan Rojava devrimine de selam gönderiyoruz. Kadınlar öncülüğünde büyük bir mücadele yaşandı. Şuanda bütün Avrupa halkı yönünü Rojava'ya orada ki kadınlara çevirmiş durumda. Orada ki bütün ırktan kadınlar birlikte özgür bir yaşam inşa etti. Bu yaşama da saldırmak istiyorlar bunun içinde bütün her şeyi yaptılar. Ama biz buradan söylemek istiyoruz o ruh çoktan ortaya çıktı. Ve o ruh hiç bir şekilde yıkılamaz. Umut ediyorum ki bizler çok yakında oradan güzel haberler alacağız" diye konuştu.

İktidarın kadınları katlederek korkutmaya çalıştığını belirten Güven, bugün alanlara çıkan binlerce kadının bu korkutma çabalarına en iyi şekilde cevap verdiğini ifade etti. Kadınların özgürlük kokusunu bir kere aldıklarını ve bunun peşinden sonuna kadar gideceklerini vurgulayan Güven, "Taybet Ana'yı buradan saygıyla anıyoruz. Onu katlederek kadınlar korksun evde otursun dediler. Ama şimdi siz onlara bu alanı doldurarak en iyi cevabı verdiniz. Bizden evde oturmamızı istiyorlar ama biz özgürlüğü bir kere tanıdık. Kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz diyerek başladık bu yola. Onlar ne yaptı bunu anladı şehirlerimizi yıktı insanlarımızı katlettiler. Ama bugün görüyoruz ki ne yapsalar da bizim irademizi asla kıramayacaklar. Tecridi de bu yüzden sürekli ağırlaştırıyorlar. Bu tecritle hiç bir şeyi elde edemezsiniz. Bunu yapmayın artık. Buna karşı bir den çok arkadaşımız yaşamlarını ortaya koydular. Neden çünkü Abdullah Öcalan şahsında bu tecrit bütün kadınlara uygulanıyor. Eğer sizler barış istiyorsanız gidin İmralı'nın kapılarını açın" şeklinde konuştu.

8 Mart alanlarında olduğu gibi Newroz alanlarının da bu şekilde dolacağını söyleyen Güven, "Biz Kürt kadınları şanslıyız, belki çok acı çektik ama güzel günler bizi bekliyor. Umut ve ışık var bizde onun peşinden yürüyoruz. Şuanda bütün dünyanın Kürt halkının mücadelesinden haberi var. İktidar gençlerimizi yozlaştırmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Ama asimilasyon politikaları ile bizi bitirmeleri asla mümkün değildir. Biz Kürdüz bizim vatanımız da Kürdistan'dır bunu kimse değiştiremez. Biz bugün 8 Mart alanlarını doldurduk yarın da Newroz alanlarını dolduracağız.Bir daha ki sefere AKP iktidarı olmayacak" dedi.

Leyla Güven konuşmasını PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması çağrısıyla sona erdirdi.

'YERDE KALAN CENAZELERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ'
Güven'nin ardından mitingde sözü TJA Aktivisti Zeynep Ürün aldı. Kadınlar üzerinde var olan baskılara karşı mücadelenin her alanda devam ettiğini ifade eden Ürün, "Kadınların zılgıtlarından korkuyorlar. Köleliği isteyenler kadınların mücadelesinden korkuyor. Biz bunlara özgür bir yaşamla cevap vereceğiz. Kürt kadını dünya kadınları için bir ışık ve mücadele yaratıyor. Bizler direnen kadınları asla unutmayacağız. Seveler, Fatmalar ve Pakizeler onların mücadelesi devam edecek. Haftalarca yerlerde kalan cenazelerimizi asla unutmayacağız. Sistem Botan üzerinde oyunlar oynuyor bizleri baskılarla susturmak istiyorlar. Ama bizim sessimizi asla kısamayacak. Devlet iyi bilsin ki Botanlı kadınlar hiç bir politikaya asla boyun eğmeyecek. Bugün AKP zulümle halk üzerinde her şeyi yapıyor ama biz buna izin vermeyeceğiz" dedi.