28 Mart 2024 Perşembe

Botan: KDP ve AKP işgal saldırısına ortaktır

AKP/Saray rejiminin Kandil'e yönelik saldırılarına karşı Rojava Gençlik Birliği ve Kuzey Suriye Gençlik Meclisi nöbet eylemi başlattı. Bu nöbet eyleminin tek bir amacının olduğunu ifade eden Rojava Gençlik Birliği'nden Mordem Botan, "Burada gerçekleştirdiğimiz eylem ile KDP'nin Türk devleti ile ortaklığına karşı tutumumuzu ortaya koyuyoruz" dedi.
AKP/Saray rejiminin KDP'nin desteği ile Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları devam ederken Kuzey Suriye'de yaşayan gençler bu işgal saldırılarına karşı Güney Kürdistan sınırını geçerek Kandil'de sürmekte olan canlı kalkan eylemine katılmayı amaçlıyorlar. Güney Kürdistan hükümeti ve KDP'nin ortak aldığı karar ile gençlerin Güney Kürdistan'a geçmesi engellendi. Bu engellemeye karşı Rojava Gençlik Birliği ve Kuzey Suriye Gençlik Meclisi'nin çağrısı ile gençler Kuzey Suriye ve Güney Kürdistan sınırında bulunan Semelka sınır kapısında nöbet eylemi başlattılar.
 
Beşinci gününde devam eden nöbet eylemine ziyaretler gerçekleştirilirken. Eylemin gerçekleştirildiği alana KDP, AKP işbirliğini teşhir eden pankartlar ile KürPKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları asıldı.
 
Rojava Gençlik Birliği ve Kuzey Suriye Gençlik Meclisi'nin Semalka sınır kapısında gerçekleştirdiği nöbet eyleminin içeriğine ve AKP/Saray rejiminin KDP ile birlikte Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırısını ETHA'ya değerlendiren Rojava Gençlik Birliği'nden Mordem Botan, "AKP hükümeti ve Türk devletinin Kandil'e yönelik gerçekleştirdiği saldırılara karşı burada nöbet eylemimizi sürdürüyoruz. Türkiye'nin Kandil'den başlayıp özgürlük hareketinin ve Kürt halkının bütün yörelerini işgal etmeyi amaçladığını biliyoruz. Biz Kürt gençleri olarak bu işgal saldırılarına karşı Komala Ciwan'ın başlattığı 'başkaldır' hamlesi çerçevesinde canlı kalkan olarak Kandil topraklarına giderek orada işgalci saldırıları durdurmak, halkımıza yönelik katliamların önüne geçmek için böyle bir eylem kararı aldık" diye belirtti.
 
'KDP İŞGAL KONUSUNDA AKP İLE ANLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR'
 
Kuzey Suriye ve Rojava'nın bir çok kentinden Arap, Kürt, Süryani gençlerin eyleme katıldığını dile getiren Botan, "Gerçekleştirdiğimiz eylem kapsamında Semalka sınır kapısına yüzlerce gencin katılımı ile bir yürüyüş gerçekleştirdik ve buradan Güney Kürdistan'a geçmeyi hedefliyorduk. KDP, AKP ile birlikte işgal saldırısının ortak olduğunu bizi sınır kapısından geçirmeyerek tekrar gösterdi. Bu  kapsamda biz de eylemimizi sınır kapısı bize açılana kadar ve KDP hükümeti tutumunu değiştirene kadar nöbet eylemine dönüştürdük. KDP bu tutumu ile işgalciler ile anlaştığını birkez daha göstermiştir. Biz bu eylemi burada sınırı geçene kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Başta Kürt gençleri ve Kuzey Suriye'de yaşayan gençler olarak işgal saldırıları sona erene kadar bu eyleme devam edeceğiz" diye kaydetti.
 
Güney Kürdistan yönetimi ve KDP ile çeşitli diplomasi görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Mordem Botan, "Sınırı geçmek için yaptığımıza görüşmelerde KDP'nin bizlere verdiği cevap işbirlikçiliklerini ortaya koyuyor. Görüşmelerde bu kapının ticaret kapısı olduğunu siyasi geçişlerin gerçekleştirilmediğini söylüyorlar. Bize verdikleri bu cevaplar ile Güney Kürdistan hükümetinin ve KDP'nin işgalci Türk devletinin saldırılarının ortağı olduklarını gösteriyor. Burada gerçekleştirilen nöbet eylemine bütün kesimlerden ziyaretler gerçekleştirilerek nöbet eylemi ile dayanışma içerisinde bulunuyorlar" dedi. Bu nöbet eyleminin tek bir amacının olduğunu bunun da Kandil'e gidip canlı kalkan eylemine katılmak olduğunu ifade eden Botan, "Bu işgal saldırısı bütün Kürt halkının kazanımlarına yönelik saldırıdır. Rojava'da ve Kürdistan'ın dört parçasından gençlere çağrımız şudur; Türk devleti ve KDP ihanetine karşı gençler Kandil'e geçerek bu işgale karşı durmalıdırlar. Ne olursa olsun eylem amacına ulaşana kadar bu çadır eylemini sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
'AKP, KDP İLE BİRLİKTE KÜRT HALKININ KAZANIMLARINA SALDIRIYOR'
 
Rojava Gençlik Birliği ve Kuzey Suriye Gençlik Meclisi'nin gerçekleştirdiği nöbet eylemine katılan Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) Temsilcisi Beritan Asya, "Biz bugün Rojava Gençlik Birliği'nin Güney Kürdistan'a yönelik AKP faşizminin ve Erdoğan diktatörlüğünün başlattığı işgal hareketine karşı durmak için Rojava Gençlik Birliği'nin başlatmış olduğu canlı kalkan eyleminin içerisnde yerimizi almak için bugün buradayız. Bugün Tayyip Erdoğan diktatörlüğü ve AKP faşizmi özellikle Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki seçimlerden sonra Efrin işgalinden sonra Rojava devrimine yönelik topyekün saldırılarının ardından bu seferde Güney Kürdistan'a yönelik bir işgal hareketi başlatmış buluyor. Bu işgal hareketi Güney Kürdistan'da ki KDP desteği ile başlatılmış bir hareket. Biz bu hareketin amacını buradan çok açık ve net görüyoruz" dedi.
 
'İŞGALE KARŞI BEDENİMİZİ SİPER EDECEĞİZ'
 
AKP/Saray rejiminin Kürdistan halkının kazanımlarına yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini dile getiren Asya, "AKP faşizmi bugün Rojava'dan başlayarak dört parça Kürdistan'dan Kürt halkının kazanımlarını ve Rojava devriminin kazanımlarını, Kuzey Suriye halklarının kazanımlarını yok etmek aynı zamanda medya savunma alanlarına gerillaların iradesini kırmak için topyekün saldırı başlatmış durumda, bizler bugün bu saldırılara karşı bedenlerimizi kalkan ederek canlı kalkan eylemine katılarak bu işgal hareketine dur diyoruz. Bugün buradan bu saldırı aynı zamanda dört parça Kürdistan halkının iradesine yönelik gerçekleştiriliyorsa, aynı zamanda kuzey Suriye halklarının ve ortadoğu halklarının iradesine yönelik yapılmış bir saldırıdır. Buradan çağrımız bütün Türkiye ve Kuzey Kürdistan halklarına, ezilen halklara, bu işgal hareketine dur demeleridir" diye çağrı yaptı.
 
Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırısında KDP'nin büyük bir rol oynadığını ifade eden Beritan Asya, "Bu işgal saldırısı başlarken özellikle KDP'nin bir açıklaması oldu. PKK'yi ve gerilla güçlerini işgalci olarak ilan eden bir açıklama yapmışlardı. Bizler KDP'nin bu açıklamasını kınıyoruz. Güney Kürdistan halklarına çağrımız bu kirli siyasete alet olmamalarıdır. Türkiye devletinin işgal hareketi sadece medya savunma alanarına yönelik değil. Efrin işgal ettikten sonra halkın bütün evlerini eşyalarını talan ettilerse aynı amacı AKP hükümeti Güney Kürdistan'da da güdüyor. Buna karşı bizler bir kez daha Güney Kürdistan halklarına orada yaşayan bütün ezilen halklara gençliğe, kadınlara çağrımız bu işgal hareketine ve kirli siyasete alet olmamalılar" dedi.