26 Nisan 2024 Cuma

Bornova Kadın Platformu: Tehdit artıyor, şiddet manipüle ediliyor

Bornova Kadın Platformu, pandemi sürecinde artan kadına yönelik şiddetin manipüle edildiğine dikkat çekerek, iktidarın bütün muhalefete yönelik saldırıyı arttırdığına dikkat çekti.

Bornova Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete, tehdide ve hak gaspına ilişkin Bornova Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde "Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarını aklatmayacağız" pankartı taşınırken "Kadın cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

Açıklamayı platform adına Serpil Orhan'ın okuduğu basın açıklamasında, "Bakanlık'ın verilerine göre 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 45 bin 798 kadına şiddet olayı yaşandı. 11 Mart-20 Mayıs tarihleri arasında bu sayı 42 bin 693 oldu. 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 48 kadın hayatını kaybederken, 11 Mart'tan 20 Mayıs'a kadarki sürede 33 kadın yaşamını yitirdi. Yine aynı bakanlığın verilerine göre, kadın örgütlerinin çağrılarını ispatlarcasına cinayetlerin yüzde 64'ünün evde gerçekleştiği belirtildi" dedi.

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi'nin 3-8 Nisan tarihleri arasında 28 şehirde yaptığı araştırmanın sonuçlarını hatırlatan Orhan, bu sonuçlara göre karantinada kadına yönelik şiddetin yüzde 27,8 arttığının belirlendiğini dile getirdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Berna Laçin, Nevşin Mengü, Feyza Altun gibi isimlerin de tecavüze varan tehditlere maruz kaldığını hatıraltan Orhan, Rosa Kadın Derneği'nin de hedef alındığını ifade etti. Orhan "Rosa Kadın Derneği üyeleri 8 Mart'a katıldıkları gerekçesiyle evlerine baskın yapılarak gözaltına alınıp, tutuklandı, İçişleri Bakanlığına bağlı kurumlarca… Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan zina ve eşcinsellik açıklamalarına karşı suç duyurusunda bulunan Ankara Barosu'na ve bu konu üzerinden baro başta olmak üzere meslek odalarının yapısına müdahale etme sinyalleri verildi" diye kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na, çocuk istismarını meşrulaştıran açıklamalara, tecavüz ve ölüm tehdidi listeleri yayınlayanlara yönelik hukuki sürecin başlaması gerektiğini vurgulayan Orhan, "Biz kadınlar AKP'li vekiller tarafından müjde olarak duyurulan çocukların hayatını karartacak bu yasaya daha önce izin vermedik, yine vermeyeceğiz" diye belirtti.

Orhan, savaşsız, sömürüsüz, eşit ve özgür bir dünyayı kurana kadar mücadele ve dayanışmadan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.