19 Mayıs 2024 Pazar

Bolivya'da yerliler Anez'in görevi bırakması için eylemler düzenledi

Bolivya'da düzenlenen eylemlerde, ABD destekli darbe sonucu istifa eden Devlet Başkanı Morales'in yerine geçici devlet başkanlığına getirilen Anez'in görevi bırakması istendi.

Bolivya'daki ABD destekli askeri darbenin ardından istifa eden Devlet Başkanı Evo Marales'in ardından Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da, geçici hükümetin istifası için başkent La Paz ve diğer bölgelerde eylemler düzenlendi.

La Paz'ın sokakları, kent çevresindeki 20 farklı bölgeden yola çıkan ve And Dağlarındaki yerlilerin ortak bayrağı Whipala taşıyan binlerce kişi tarafından yeniden dolduruldu.

La Paz'a bitişiğindeki şehir El Alto üzerinden giriş yapan yerliler, Hükümet Sarayı'nın da bulunduğu Murillo Meydanı'na ulaşmak için tarihi merkeze kadar yürüdü. Polis ve sağcı muhaliflerce kurulan barikatlarla karşılaşan yerliler, burada bir süre ırkçı ve darbeci Anez'i istifaya çağıran sloganlar attı.

"Öldürülen çocuklarımız için adalet istiyoruz", "Darbeciler dışarı" yazılı pankartlar taşıyan ve sloganlarında ülke basınına da tepki gösteren yerliler daha sonra bölge yakınındaki Dikilitaş ve San Francisco Meydanlarında yeniden toplandı.

COCHABAMBA'DA DA GEÇİCİ HÜKÜMET İSTİFAYA ÇAĞRILDI
Eylemlerin yoğunlaştığı bölgelerden Cochabamba'da da Jeanine Anez'in istifa etmesinin talep edildiği 3 farklı yürüyüş düzenlendi.

Kentin güneyi ve merkezinde yapılan eylemlerde geçici hükümetin görevi bırakması istenirken, istifa ettikten sonra Meksika'ya iltica eden eski Devlet Başkanı Morales'e de ülkeye dönmesi çağrısında bulunuldu.

Bu arada Bolivya Otoyol Yönetiminden yapılan açıklamada, yerlilerin başkent La Paz'ın yanı sıra Cochabamba ve Santa Cruz kentlerinde toplam 68 bölgede barikat kurdukları kaydedildi.