28 Mart 2024 Perşembe

BM: Akdeniz'de 7 ayda bin 500'ü aşkın göçmen hayatını kaybetti

BM, yılın ilk yedi ayında Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışan bin 500'ü aşkın göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), yılın ilk yedi ayında Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışan bin 500'ü aşkın göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
Yazılı bir açıklama yapan UNHCR, sadece Haziran ve Temmuz aylarında 850'den fazla göçmenin Akdeniz sularında can verdiğini kaydetti. UNHCR, Avrupa kıyılarına ulaşan göçmenlerin sayısı azalmasına rağmen bu ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu belirtti.
 
Yılın başından bu yana 60 bin dolayında göçmen Akdeniz'i geçti. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 50'lik bir düşüş var.
 
UNHCR'nin Akdeniz özel görevlisi Vincent Cochetel, devletler ve yetkilileri, insan taciri ağlarını çökertmek için bu transit yollar üzerinde gerekli tüm tedbirleri almaya çağırdı.
 
İtalya'nın limanlarını göçmen gemilerine kapatması ardından İspanya bu yıl ilk kez, göçmenler konusunda İtalya'yı geçti. Ocak ayından bu yana deniz yoluyla İspanya'ya 23 bin 500'ü aşkın göçmen ulaştı. Bu rakam, geçen yılın tümünden daha fazla.