28 Mart 2024 Perşembe

Bern'de 'İçeriden dışarıya' fotoğraf sergisi açıldı

"Düşler tutsak edilemez" sloganıyla "İçeriden dışarıya fotoğraf" sergisi İsviçre'nin Bern kentinde açıldı.
24 Ağustos - 8 Eylül tarihleri arasında Sion kentinde İsviçre'de ilki gerçekleştirilen Türkiye ve Kürdistan'da faaliyet gösteren Görülmüştür ekibi ile Red fotoğraf grubu tarafından düzenlen ve 68 tutsak ile 60 fotoğrafçıyı 30 ayrı hapishanede buluşturan fotoğraf sergisinin açılışı İsviçre'nin Bern kentinde gerçekleştirildi.
 
"Düşler tutsak edilemez" sloganıyla "İçeriden dışarıya" fotoğraf sergisi hapishanelerde bulunan politik tutsakların mektuplarla dile getirdiği hayallerinin, dışarıdaki fotoğrafçılar tarafından fotoğraflandığı bir etkinlik olarak öne çıkıyor.
 
HDK-Bern, İHDD İsviçre ve Zentrum 5 tarafından ortak düzenlenen serginin açılış konuşmasını Entegrasyon Kültür Merkezi Zentrum 5 yetkilisi Brikela Andrea yaptı. Ardından söz alan Avukat Kamile Öncel, Türkiye zindanlarındaki tutsaklara yönelik hak ihlallerine ve insanlık dışı uygulamalara değindi. Hapishanelerde tutsaklara dönük psikolojik ve fiziksel işkencenin boyutlarına dikkat çeken Öncel, "Tutsakların düşlerini sahiplenelim, onlar bizlerin özgür ve barış içinde yaşayabilmemiz için oradalar" diye konuştu. Öncel ayrıca tutsakların sürgün edilerek ailerininde mağdur edildiğini sürekli adres değişikliğiyle iletişimlerinin kesildiği vurgulandı.
 
Öcel'in ardından söz alan Görülmüştür ekibinden Adil Okay ise AKP faşist sisteminde politik tutsaklara yönelik psikolojik ve fiziksel işkencenin Osmanlıdan bu yana süregelen bir geleneğin devamı olduğunu söyledi. Okay, 30 yılı aşkın süredir Türkiye zindanlarında bulunan ve dünyada şu an en uzun süreli hapis yatanlardan sayılan Hasan Gülbahar'ın durumuna ilişkin bilgi verdi, Gülbahar'ın hapishanede gönderdiği mektubu okudu.
 
Daha sonra etkinlik Grup Lelo'nun müzik dinletisi ve halaylarla sonlandırıldı.
 
Fotoğraf sergisi Bern'de 27 Eylül'e kadar Saat 14.00-17.00 arası ziyaretçilere açık olacak.
 
İsviçre'de İçeriden Dışarıya fotoğraf sergisi Basel kentinde 29 - 30 Eylül ve Lozan kentinde ise 3 -5 Ekim arasında halklarla buluşacak.