29 Mart 2024 Cuma

Berivan Kutlu: Gözaltında 'ülkeyi terk' baskısı yaptılar

Görevden alınan HDP'li Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, gözaltında tutulduğu sırada polisin kendisine ülkeyi terk etmesi için baskı yaptığını söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçtiğimiz günlerde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 12 kişi dört gün sonra serbest bırakıldı.

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu ve HDP İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç da gözaltına alınıp serbest bırakılanlar arasında.

İki siyasetçi kadın gözaltı sırasında yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı'ndan Zeynep Durgut'a anlattı.

Bugüne kadar yürüttüğü siyasi faaliyetler gerekçe gösterilerek 15 defa gözaltına alınan ve hakkında 50 farklı soruşturma başlatılan, soruşturmalardan 10'u davaya dönüşen Berivan Kutlu, farklı tarihlerde iki kez de tutuklanmış bir siyasetçi.

"Hep tehdit, baskı ve saldırılarla karşı karşıya kaldık" diyen Kutlu, "Bu yaklaşımlarla günlük hayatımızda, polis kontrol noktalarında ve yaptığınız çalışmalar karşılaşıyoruz. Baskı hali artık rutin bir hal almış. Kadın direnişi ve kadın başarısının bu sistemi ne kadar çok rahatsız ettiğini gördük" diye belirtti.

Kutlu, "Bu yüzden bize yoğun bir şekilde saldırıyorlar. Boş gerekçelerle sürekli hedef gösterilip gözaltına alınıyoruz" diye ekledi.

'ÜLKEYİ TERK ET'
Gözaltında her defasında farklı bir muameleyle karşılaştıklarını ifade eden Kutlu, şöyle devam etti:

"Şiddetin farklı çeşidiyle karşılaşıyoruz. Gözaltına alındığımızda üstümüzde psikolojik bir savaş yürütüyorlar. Polisler gözaltında bize, 'Devlet büyüktür, siz kadınlar hiçbir şey yapamazsınız ve mücadeleniz boş' diyor. Bu son gözaltı da bu yaklaşımla karşı karşıya kaldık. Direnişimizi engellemek istiyorlar. Botanlı bir kadın olarak diyorum ki tutuklanmalarla, baskınlarla mücadelemize engel olamazlar. Biz hiçbir zaman boyun eğmedik eğmeyeceğiz. Bunu kendileri de görüyorlar ve biliyorlar. Bu son gözaltı operasyonunda, mücadeleden vazgeçip ülkeyi terk etmemi dayattılar. Ama geri adım atmayacağım. Nerede olursam olayım kadın mücadelesine devam edeceğim. Bize yönelik saldırıları ne kadar artarsa direnişimiz o kadar çok büyüyecektir."

GÜLER TUNÇ: KAFAMA SİLAHLAR DAYADILAR
Yaklaşık üç buçuk yıldır HDP ilçe yönetiminde yer alan Güler Tunç ise iki dönemdir partinin eşbaşkanlığını yapıyor.

HDP'nin hedef alındığını ve yöneticilere yönelik baskıların da katlandığını dile getiren Tunç, bugüne kadar üç kez gözaltına alındığını ve hakkında 16 soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Tunç'a soruşturmalardan davaya dönüşen dosyada "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 10 ay hapis cezası da verildi.

Son gözaltı gerekçesinin kadın çalışmaları olduğunu vurgulayan Tunç, şunları söyledi:

"Aslında bu operasyon bir intikam operasyonuydu. Ev baskınlarında da görüldüğü gibi farklı bir muameleyle yaklaştılar. Baskın sırasında evimiz abluka altına alındı, kapı kırıldı ve kafama silahlar dayadılar. Bir kez daha gördük ki bizim mücadelemizden korkuyorlar. O yüzden bu kadar çok saldırıyorlar. Ne zaman ki çalışmalarımız sonuç alsa saldırıyorlar. Ama bu saldırılar mücadelemizi daha da büyütüyor."

Saldırılarla HDP'yi ve çalışmalarını kriminalize etmek istediklerini belirten Tunç, son olarak şunları söyledi:

"Yıllardır bize saldırıyor, ama bir an olsun geri adım atmadık ve geri adım da atmayacağız. Hakkımızda açılan bu dosyalar, soruşturmalar ve yapılan tutuklamalar ile gözaltılar da bizi engelleyemez. Mücadelemiz daha da büyüyecektir."