24 Nisan 2024 Çarşamba

Batman'da kadınlar: Boyun eğmedik, eğmeyiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Batman'da gerçekleşen mitinge yüzlerce kadın katıldı. Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Biz duruşumuzla bu korkak zihniyete karşı her gün sokaklarda, evlerde, işyerlerinde, her yerde direnişte olacağız. Tüm baskılara rağmen diz çökmedik, boyun eğmedik, eğmeyiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Batman Kültür Mahallesi'nde "Direnişi örgütlüyoruz özgürlüğe yürüyoruz" şiarıyla miting düzenledi.

Mitinge Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi ve yüzlerce kadın katıldı.

Kadınlar sık sık "Jin jîyan azadî" ve "Bijî berxwedana jinan" sloganları attı. Miting alanına "Em berxwedanê birêxistin dikin ber bi azadiyê dimeşin", "Jin jîyan azadî" pankartları asılırken, kadınlar "Nave min Taybet e", "Özgürlük tecrit edilemez", "Bijî yekîtîya jinan", "Tecavüz kültürüne hayır" lolipopları taşıdı. Kadınların rengarenk ulusal kıyafetleri ise dikkat çekti.

Miting kadın mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir yaptığı kınuşmada, direnen kadınları selamladı. Taşdemir, "Soykırımla, katliamla bizleri yok etmek istiyorlar. Ancak bizim özgürlük yürüyüşümüz hiçbir zaman bitmedi. Sakineler'i, Sêvêler'i, Pakizeler'i katlettiler ama buna rağmen biz bir an olsun mücadelemizden vazgeçmedik. Onlar bir kadını katletti biz bin kadın olduk" dedi.

AKP'nin dış politikasını eleştiren Taşdemir, "Sayın Öcalan barış, demokrasi ve birlikte yaşam için kadınların Ortadoğu'da birlikte mücadele etmesinin temelini oluşturdu. İmralı'da yükselen bu barış ve özgürlük sesini duyuyoruz. 2002 yılından bu yana AKP kadın haklarına saldırıyor. AKP'nin oluşturmak istediği rejimde kadınların sesi, rengi ve iradesi yok sayılıyor. Bu nedenle kadın kazanımlarının en önemli örneği olan belediyelere ve eşbaşkanlığa saldırdı. En büyük saldırlar kadınlara karşı yapılmasına rağmen kadınlar geri adım atmayarak kazanımlarına sahip çıktı. Kadınlar, verdikleri mücadele ile saldırılara karşı boyun eğmeyeceklerini yüzlerine haykırdılar" diye kaydetti.

'GÜLİSTAN'I BULANA KADAR SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'
Özel savaş politikalarına da değinen Taşdemir, 5 Ocak'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku'ya işaret etti. Taşdemir, "Gülistan'ın kaybolması üzerinden 65 gün geçmesine rağmen hala hiçbir haber yok. Dersim küçük bir kent. Dersim'de kolluk güçleri 24 saat boyunca herkesi kontrol ediyor. Kimin ne yaptığından ne yediğine kadar her şeyden haberdarlar. Nasıl oluyor da Gülistan'ın nerede olduğunu bilmiyorlar. Kürdistan'da yürütülen bu kirli politikayı hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Sesimizi Gülistan'ı bulana kadar yükseltemeye devam edeceğiz. Biz yaşanan bütün zulüm politikalarına rağmen güçlüyüz. DAİŞ ve cihatçı çetelerin tüm saldırılarına karşı Rojava'da kadınların verdiği mücadele ve elde ettiği kazanımlar tüm halklara örnek olmuştur. Bu mücadele halkların ve bizlerin önünü aydınlatıyor. Buradan Rojavalı kadınların 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Barış Annesi Muhsine Kınak, barış istediklerini ifade ederek, "Bu kanın, savaşların durmasını istiyoruz. Kan kanla yıkanmaz. Kan su ile yıkanır. Askerin, gerillanın annesinin ağlamasını istemiyoruz. Bugünün barışa vesile olmasını istiyoruz. Bütün annelerin ve kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Şehit Mizgîn Erbane Grubu, erbaneler eşliğinde stranlarını seslendirdi.

'BUGÜN DE VARIZ YARIN DA VAR OLACAĞIZ'
Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz ise kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayarak iktidarın kadınların çalışmalarda olmasını, sesini yükseltmesini istemediğini vurguladı. Korkmaz, "Tüm saldırılara karşı kadınlar mücadele etmeyen devam edecek. Biz dün de vardık, bugün de varız, yarın da var olacağız" ifadelerini kullandı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları anarak konuşmasına başladı. Aydeniz, "Biz kadınlar olarak kazanımlarımızı öyle kolay elde etmedik onlarca bedel verdik. Bu kazanımlarımıza sahip çıkmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz Kürt kadınları Rojava'da demokrasi, özgürlük ve toplumsal inşanın öncüsüyüz. İktidar saldırdığında ilk kadın kazanımlarına saldırıyor. Biz eşbaşkanlığı yedirmeyiz. Toplumun yarısıyız varız, var olmaya devam edeceğiz. Asla eşit temsiliyetten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"19 yıldır Türkiye'nin başına bela bir iktidar olduğunu" söyleyen Aydeniz, iktidarın son 5 yıldır her yerde barıştan yana olanları baskıladığını, tutukladığını, katlettiğini dile getirdi. Aydeniz, "Bu katliamcı politikalarınızı biz kadınlar yeneceğiz. Bunlar barıştan yana değildir. Çünkü barış ahlaklı duruş, irade ister. Asıl irade İmralı'dadır. Bin selam olsun İmralı'ya. Kürdistan'ın dört tarafında kadınlar direniyor. Kadınlar bir taraftan faşist IŞİD'e karşı savaşırken bir taraftan da özgür toplumu inşa ediyor. Bundan dolayı 4 parça Kürdistan'da kadının yarattıklarına saldırılar Kürt düşmanlığı temellidir. Bugün İdlib'de bataklığa sürüklenenler krizlerin sebebi oldular. Bugün savaşın en büyük sıkıntılarını biz kadınlar yaşıyoruz. Kahrolsun sizin savaşınız biz kadınlar barışı getirmek için alanlarda olacağız" diye belirtti.

'BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ'
Aydeniz son olarak şu ifadeleri kullandı: "Biz Kürtler ulusal ittifakımızı yaratmak zorundayız. Bunu öncelikle kadınlar yapmalıdır. Kadınlar toplumu anlayan, yetiştirendir. Kadınlar ulusal ittifak için olmazsa olmazdır. Ulusal ittifak önümüzde duran tarihi sorumluluktur. Biz kadınlar bu sorumluluk için hazırız. Biz duruşumuzla bu korkak zihniyete karşı her gün sokaklarda, evlerde, işyerlerinde, her yerde direnişte olacağız. Tüm baskılara rağmen diz çökmedik, boyun eğmedik, eğmeyiz. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz."
 
Miting, sanatçı Ruken Yılmaz'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile sona erdi.