20 Nisan 2024 Cumartesi

Başaran: Birlikte, erkek egemen siyaseti mutlaka bitireceğiz

Partilerine yönelik gözaltı saldırısıyla kadın iradesi ve mücadelesinin de hedef alındığını vuruglayan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Kadın mücadelesi büyüdükçe erkek egemen siyaseti mutlaka ama mutlaka bitireceğimize inanıyoruz. Birlikte güçlüyüz, sizinle güçlüyüz. En nihayetinde bütün kadınlar mücadele ederek kazanacağımıza inanıyoruz" dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kadın Koordinasyon üyeleri ve Parlamento Kadın Grubuyla birlikte, partilerine yönelik gözaltı saldırılarına karşı basın toplantısı düzenledi.

HDP Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ile DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de katıldı.

5 gün önce, 6 yıl önce gerçekleşmiş olan Kobanê eylemleri nedeniyle yapılan operasyon kapsamında 20 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Başaran, gözaltına alınanlardan 8'inin kadın siyasetçiler olduğunu belirtti. Kadınların, ekolojist, aktivist, akademisyen, feminist, Kürt kadın mücadelesi yürüten, Alevi ve genç kadınlar olduğunu kaydeden Başaran, "Yani; HDP'nin bütün çoğulculuğunu temsil eden arkadaşlarımızdı" dedi.

6 yıl önce Kobanê'de barbar IŞİD çetelerinin saldırılarına sessiz kalan iktidarın, bugün bu barbarlığa sessiz kalmayan, hesap soranları yargılamaya çalıştığına dikkat çeken Başaran, Kobanê'ye destek için yapılan eylemlerin, iktidar tarafından sahaya sürülen paramiliter güçler tarafından terörize edilmeye çalışıldığını söyledi. Bu eylemleri terörize edenlere, provoke edenleri "görmezden gelen" iktidarın yargıyı sopaya çevirerek HDP'ye karşı intikam operasyonu başlattığına kaydeden Başaran, "Bugün, 6 yıl sonra dosyaya herhangi bir delil konulmamasına rağmen başlatılan bu siyasi soykırım operasyonu, iktidarın IŞİD eliyle Kobanê'de gerçekleştiremediği, Kobanê'yi düşürme operasyonunun intikamını almaktır. Orada kadınların öncülüğünde gerçekleştirilen mücadelenin hala içlerindeki yarasının sonucudur bu intikam operasyonu" diye belirtti. 

'BU OPERASYON KADIN MÜCADELEMİZE SALDIRIDIR'
HDP'ye karşı gerçekleştirilen bu intikam operasyonunun aynı zamanda kadın mücadelesine yönelik bir saldırı olduğunu da belirten Başaran, "İktidarın bütün suçlarını, savaş siyasetini, rant siyasetini kadın düşmanı, doğa düşmanı ve ekoloji düşmanı siyasetini deşifre etmekle kalmayıp buna alternatif üreten, yeni bir yaşamı inşa eden HDP'ye karşı bir intikam operasyonudur. Bu operasyon; 7 Haziran'ın, 1 Kasım'ın, en son 31 Mart'ın intikamıdır. HDP'ye saldırı aynı zamanda kadın iradesine saldırıdır" dedi.

HDP'nin, iktidarın kadın düşmanı politikalarını teşhir ettiği için de hedef alındığını vurgulayan Başaran, "Kadın Meclisi ile iktidarcı ve tekelci erkek alanı olarak kurgulanan siyaseti dönüştürmeyi ve değiştirmeyi esas aldı. Bu yüzden iktidar saldırıyor. Bu saldırı sadece HDP'ye değil, kadınlar her sokağa çıktığında saldırıya uğruyor. Yargı tarafından araçsallaştırdığı bu saldırılarla sürekli bir biçimde hem kadınlar hem HDP yüzyüze kalıyor" diye belirtti. 

'TÜM KADINLAR, TÜM DEMOKRASİ GÜÇLERİ HDP'NİN SESİ OLDU'
Saldırıyı kendine karşı hisseden bütün kadınların, bütün demokrasi güçlerinin, ilk günden beri HDP'yi sahiplendiğine işaret eden Başaran, "Çünkü bu operasyon; Rojava'da direnen, İstanbul Sözleşmesi'ni, eşit temsiliyeti savunan kadınlara operasyondu, nafaka hakkını savunan kadınlara, kayyım eliyle eşbaşkanlık sisteminin kaldırılmasına ses çıkaranlara yapılan bir operasyondu" şeklinde konuştu.

'BU SALDIRI 'DİRENMEYİN, MÜCADELE ETMEYİN' MESAJIDIR'
Saldırı ile özellikle kadınlara "direnmeyin, mücadele etmeyin, erkek egemen siyasete karşı yeni yaşamın öncüsü olmayın " mesajı verildiğini ifade eden Başaran, şöyle devam etti: "Bizi susturamazsınız, bu saldırıların karşısında geri adım atmayacağız. Geri adım atmayanlar Figenler, Sebahatlar, Gültanlar zindanda; HDP'li kadınlar sokakta, alanda, Meclis'te direniyor; feminist kadınlar, Kürt kadınlar her alanda mücadeleye, direnmeye devam ediyor.

'MESAJINIZI ALDIK AMA SİZİ İKTİDARDAN DÜŞÜRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
"Biz mesajı çok iyi aldık, ama bu mesajın cevabı mücadele ve dayanışmayı büyütmek ve daha da genişletmektir. Bu saldırılara karşı sizi düşürene, iktidardan edene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."

Kadınların sadece Türkiye'de değil tüm dünyada saldırılara maruz kaldığına dikkat çeken Başaran, "İşimizin zor, yolumuzun uzun olduğunun farkındayız. Bunun karşısında büyük bedeller vereceğimizin farkındayız, büyük saldırılar ile yüzyüze kalacağımızın farkındayız. Bu farkındalık ile mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü, bizler bu mücadelede büyük bedeller veren kadınların ardıllarıyız, onların sözünü söylüyoruz" dedi.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ
Bugüne kadar HDP'nin yanında duran kadınlara bir kez daha teşekkürlerini sunan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, "'Bu saldırı bize karşı' dediniz, ses yükselttiniz. 'Karanlığa karşı aydınlığı örgütleyeceğiz, susmayacağız, itaat etmeyeceğiz" dediniz. Bu dayanışmanız; iktidarın kadın düşmanı politikalarına, savaş politikalarına mutlaka boyun eğdirecek. Bunu daha da büyütmeliyiz" çağrısı yaptı.

'BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, SİZİNLE GÜÇLÜYÜZ'
Saldırıların tek merkezden ve tek hedefle gerçekleştirildiğine işaret eden Başaran, iktidarın HDP'yi yalnızlaştırarak, hedef göstererek, kriminalize ederek, sistem dışına iterek ayakta durmaya çalıştığını söyledi. "parçalama, bölme, ayrıştırma" siyasetine karşı kadın kimliği ile bir araya gelip kadın mücadelesinin daha da büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Başaran, "Kadın mücadelesi büyüdükçe erkek egemen siyaseti mutlaka ama mutlaka bitireceğimize inanıyoruz. Birlikte güçlüyüz, sizinle güçlüyüz. En nihayetinde bütün kadınlar mücadele ederek kazanacağımıza inanıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.