20 Nisan 2024 Cumartesi

Aygül Doku: İçişleri Bakanlığı somut bir adım için bugün toplanacak, bekliyoruz

Gülistan'dan 269 gündür haber alınamıyor. Abla Aygül Doku, İçişleri Bakanı Soylu ile yaptığı görüşme sonucunda devletin verdiği sözleri tutmasını bekliyor. Öte yandan bugün İçişleri Bakanlığı'nın diğer yetkililerle "somut bir adım atılması için" toplanacakları bilgisini aktaran Doku, "Nasıl bir karar çıkacak bekliyoruz. İnancımızı kaybetmek istemiyoruz. Kızımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'dan 5 Ocak'tan bu yana haber alınamıyor. MOBESE'lerle çevirili bir kentte 269 gündür Gülistan'ın akıbetinin öğrenilememesi ise bir sürü soru işaretlerini barındırıyor.

Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Gülistan Doku'nun ailesi, 6 Ocak'ta Diyarbakır'dan Dersim'e gelerek kayıp başvurusu yaptı. Doku ailesinin mücadelesi o günden bu yana devam ediyor. Çünkü Gülistan'ın bulunacağına yönelik inançları onlara güç veriyor.

İNTİHAR İDDİASI POLİSLERİN DÜZMECE RAPORUNA DAYALI
Bilirkişi raporları ve tanık anlatımlarına rağmen Gülistan için 5 Mart'ta Uzunçayır Baraj Gölü'nde aranma çalışmaları başlatıldı. Çünkü valilik bir açıklama yaparak Gülistan'ın "intihar" ettiğini ileri sürdü. Valilik bu iddiasını ise Zaynal Abarakov'un polis olan babası Engin Yücer'in çalıştığı asayiş şube tarafından 24 Ocak tarihinde hazırlanan raporda dayandırdı. Rapora göre, "Gülistan köprüden atlayarak intihar etti."

Bu nedenle, Gülistan, 6 Temmuz tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla durdurulana kadar sualtında arandı. Ailenin, Gülistan'ın bulunması ısrarları sonucu bir kez daha yine 6 Ağustos'ta Uzunçayır Baraj Gölü'nde arama çalışmaları başlatıldı. Fakat 18 Ağustos'ta açıklama yapan valilik yine çalışmaların durdurulduğunu duyurdu.

'GÜLİSTAN NEREDE DİYENLER?' TEHDİT EDİLDİ
Doku ailesi ve kadın örgütleri başından beri Gülistan'ın barajda olmadığı fikrinde ortak ve ısrarcı. Kadınlar ve kadın örgütleri, sokaklara çıktı, eylemler yaptı. Özellikle Munzur Üniversitesi'nde günlerce eylemler yapıldı. Bu eylemlere katılan öğrenciler başta üniversite idaresi olmak üzere, Emniyet'in hedefi haline geldi. Çok sayıda öğrenci hakkında soruşturma açıldı, eylemlerde yer alan kadın öğrenciler kaldıkları yurttan atıldı. Öğrenciler, abluka altında olan olan kentte öğrenciler, polis tarafından "senin de sonun Gülistan gibi olur" şeklinde tehdit edildi.

Tunceli Valiliği soruşturma boyunca 2 müşteki, 1 şüpheli ve 222 bilgi sahibi olmak üzere 225 kişinin ifadesinin alındığını açıkladı. Ancak, baş şüpheli Zaynal Abarakov'un ifadesi ancak 29 Haziran'da polis olan babası Engin Yücer ve annesi ile birlikte alındı. Abarakov'un ailesinin verdiği ifadelerin çelişkili olduğu belirtildi.

BAĞIMSIZ BİLİRKİŞİ RAPORU İNTİHARIN YALAN OLDUĞUNU KANITLADI
Öte yandan Gülistan'ın kaybolmasına ilişkin bağımsız bilirkişi raporu hazırlandı. Bu raporla asayiş şubenin hazırladığı rapor birbirini tutmadı. Bilirkişi raporundaki, "kesinlikle köprüden atlayan biri yok" ifadesi, o tarihe kadar "intihar" iddialarını boşa düşürdü.

ABARAKOV TUTUKLANMADI AMA DOKU'NUN AVUKATI HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, Zaynal Abarakov'un tutuklanmasını istedi. Ancak savcılık bu talebi reddetti. Savcı, Abarakov'un polis zoruyla getirilerek ifadesinin alınmasına karar verdi. Soruşturmada bir adım atılamazken, Avukat Çimen hakkında soruşturma açıldı.

Gülistan'ı arama çalışmalarının bir kez daha durması üzerine anne Bedriye ve abla Aygül Doku 7 Eylül'de Seyit Rıza Meydanı'nda oturma eylemine başladı. Aile yaka paça gözaltına alınırken, eyleme destek olmak isteyenler alandan zorla uzaklaştırıldı.

YETKİLİLER BUGÜN SOMUT BİR ADIM İÇİN TOPLANACAKLARMIŞ!
Doku ailesinin oturma eylemi sona erdi ancak mücadelesi tüm zorluklara rağmen sürüyor. Anne Bedriye ve abla Aygül Doku, Gülistan'dan umutlarını kesmiyor. Onları mücadele etmeye de bu inanç sevk ediyor. ETHA'ya konuşan abla Aygül Doku, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla yaptığı görüşmeyi hatırlattı. Doku, "İçişleri Bakanı da bulmak istiyormuş kızımızı öyle söyledi. Bugün somut bir adım atılmasına dair toplanacaklarmış. Nasıl bir karar çıkacak bekliyoruz" dedi.

Neredeyse 9 aydır bir insandan iz olmamasını akıllarının almadığını kaydeden Doku, "İçişleri Bakanı'nın o sözlerine inanmak istiyorum. Her yeri MOBESE ile dolu bir kentte, biz ömür boyu 'Gülistan'a ne oldu?' diye sormak istemiyoruz. Bütün hayatımız alt üstü oldu. Belki kızımız akşama kadar tecavüze uğradı, şiddete maruz kaldı. Korkunç bir şey bu düşünce" ifadelerini kullandı.

'KAYBOLAN HERKES BULUNDU DA GÜLİSTAN BUHAR MI OLDU?'
Dersim'de kaybolan Mehmet ve Bozkurt Aydemir kardeşlerin on gün içinde bulunduğunu hatırlatan Aygül Doku, "İki kardeş bulundu. Gülistan şehrin içinde buhar mı oldu? Bizim aklımıza daha da büyük soru işaretleri geliyor. Vali Mehmet kaybolan iki kardeşi on gün içinde buldu ama bizim kızımızı 227 gün boyunca suda bulamadı. Bakın arama ekipleri bile sitem ediyor, 'biz herkesi buluyoruz da Gülistan Doku'yu mu bulamıyoruz' diye. Bu işte bilirkişi olan AFAD, dalgıçlardır. Suda yok diyorlar. Etkin bir soruşturma yürütüldüğü zaman ne olduğunu öğreneceğiz" diye konuştu.

Devlet yetkililerinden olumlu bir yanıt almasalar da Gülistan'ı aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Aygül Doku, şöyle devam etti: "Gülistan bir valinin, bir bakanın, cumhurbaşkanının da kızı olabilirdi. Kızımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Dosya kapanmaya doğru gidiyor, annem 'ben bunu istemiyorum' dedi. Koca devlet 269 gündür bir kızdan haber alamıyor. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı'dan itibaren güçlü bir istihbarata sahip. Yetkililer bu kızı bir an önce bulmalılar.

'ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ DEĞİL HER YERİ YAKMALI'
"Gülistan'ın kaybolması normalleştirilmeye çalışılıyor. Herkesi sesimizi duymaya çağırıyoruz. Ateş düştüğü yeri değil, her yeri yakmalı. Gülistan bulunmazsa ben yarın çocuklarımı, torunlarımı üniversiteye gönderemem. Yetkililer Gülistan'ı bulamadığı zaman adalete olan inancımızı yitireceğiz. Bunu istemiyoruz. Kimsenin bizim inancımızı zedelemeye hakkı yok. Kızımıza bu günleri yaşatan insanların yargılanmasını istiyoruz."