17 Nisan 2024 Çarşamba

Avukat Kaleli Musa Orhan yargılamasını değerlendirdi: Erkek dayanışmasını gördük

Tecavüz faili Musa Orhan'ın yargılandığı duruşmalarda erkek dayanışmasına şahit olduklarını kaydeden avukat Kaleli, İpek'in hastanedeki beyanları, bıraktığı mektup ile ATK raporu ve kriminal incelemelerin tutarlı olduğunu belirtti. Kaleli, verilen on yıl cezanın kadın dayanışması sayesinde olduğunu dile getirdi ve mücadelenin süreceğini söyledi. 

Siirt'te İpek Er'e iki hafta boyunca sistematik tecavüz işkencesinde bulunan ve intihara sürükleyerek ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan hakkında, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın karar duruşması Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme tecavüz faili Musa Orhan'a Türk Ceza Kanunun 102/2 maddesi kapsamında, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. "Geleceği üzerinde olumsuz etki yaratabileceği" ve tüm duruşmalara düzenli katıldığı gerekçe gösterilerek faile kararda, "iyi hal" indirimi uygulayan heyet, cezayı 10 yıla düşürdü. Ayrıca tecavüz failinin kaçma şüphesi bulunmadığı gerekçesiyle adli tedbir hükümleri uygulanarak tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Oy çokluğu ile alınan karara, bir mahkeme üyesi beraat kararı verilmesi yönünde şerh koydu.

Davayı başından beri takip eden avukat Gulan Çağın Kaleli, İpek'in intihara sürüklendiği evrede hastanedeki beyanları ve bıraktığı mektup bir bütünen ele alındığında bilimsel ATK raporu ve Diyarbakır kriminal laboratuvarından gelen incelemelerin tutarlı olduğunu vurguladı. 

Musa Orhan'ın suçu kabul etmediğini ve beraat talebinde bulunduğunu hatırlatan Kaleli, İpek'in Musa Orhan'ın yargılanabilmesi için verdiği bir adalet savaşı olduğunu dile getirdi.  Ama  bunun karşısında duruşmalarda bir erkek dayanışmasını gördüklerinin altını çizen Kaleli, adli kontrol hükmüyle birlikte Musa Orhan'ın serbest bırakıldığını, yargının bu kararın katkısıyla birlikte İpek'in intihara süreklenmesi ve yargılamalar boyunca dinlenen tanıklar, adli tıp çalışanının verdiği subjektif beyanları örnek olarak sıraladı. 

"Mahkeme İpek'in iradesinin sakatlanması üzerinden aslında nitelikli bir cinsel saldırı değerlendirmesi yapmadı" diyen Kaleli, "Her ne kadar Musa Orhan 10 yıl ceza almış olsa da son dönemlerde bölgede yürütülen sistematik, bilinçli bir politikaya karşı kadın ve hak örgütlerinin dayanışmasıyla bu cezaya hükmedilmesi dahi kadın mücadelesinin bir kazanımıdır. Daha büyük kazanımlarımız için İpek için ve tüm kadınlar için mücadelemize devam edeceğiz."