3 Mayıs 2024 Cuma

Avrupa SKB 6. Kongre'sini gerçekleştirdi

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, 6. Kongresi'ni gerçekleştirdi. Yeni dönem mücadele hattını tartışıldığı iki günlük kongrede, SKB'nin yeni koordinasyon kurulu belirlendi.

Avrupa'da, uzun yıllardır kadın özgürlük mücadelesinin önemli bir kuvveti olan Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 3 ve 4 Ekim tarihlerinde 6. Kongre'sini gerçekleştirdi.

Almanya'nın Stutgart kentinde, faşizme karşı mücadelede ölümsüzleşen Lilo Hermann'ın adının verildiği dernek binasında yapılan kongreye Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika, Avusturya'dan delegeler katıldı.

Kadın özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından Avrupa SKB Koordi̇nasyonu adına açılış konuşması yapıldı. Konuşmada, "Kadın hareketi önemli bir mücadele deneyimi biriktirerek yürüyor. Kadın grevleri ve isyanı neredeyse küresel çapta büyütülürken önemli bir toplumsa hareket en dinamik ve militan dalgalarla erkek egemenliğine karşı sarsıcı darbeler indiriyor. Bu koşullarda kongremizi gerçekleştirmenin kadın isyanının bir parçası olduğumuz bilinciyle onurluyuz" denildi.

Ardından kongreyi yönetecek divan seçimine gidildi. 2018-2020 dönem çalışmalarını konu alan sinevizyon gösterimi ile devam eden kongrede, belirlenen gündemler etrafında sırasıyla faaliyet raporu, önümüzdeki dönem perspektifleri, mali rapor, tüzük değişikliği, karar ve önergeler okundu  ve bunlar üzerine tartışmalar yapıldı. Canlı tartışmaların yapıldığı ve iki gün süren kongrenin ilk günü, düzenlenen etkinlikle sona erdi.

İkinci gün ise önümüzdeki dönem görev yapacak SKB Koordinasyon üyeleri belirlendi.

Curage, Die Linke Stuttgart, Yeni Kadın, 8 Mart Kadın Eylem Birliği, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Kürt Kadın Hareketi, Zora dayanışma konuşmaları ve gönderdikleri mesajlarla Avrupa SKM Kongresi'ni selamladı.