19 Mayıs 2024 Pazar

Avrupa kentlerinde 25 Kasım eylemleri düzenlendi

İngiltere, Almanya, İsviçre ve Kıbrıs'ta sokaklara çıkan kadınlar kadına yönelik şiddeti protesto etti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Avrupa'nın bir çok kentinde sokağa çıktı.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yüzlerce kadın yürüyüş düzenledi.

Kadınlar "Geceyi geri kazan" yürüyüşüne katılarak "Cinsel şiddete, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddetin her formuna hayır" dedi. "Cinsel şiddet bitmeli", "Birleşmiş kadınlar asla yenilmeyecek", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarını haykıran kadınlar Hanover Meydanından Marble Arch'a kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından konuşan Women's Equality Parti'nin başkanı Mandu Reid, her alandaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve buna karşı kadınların verdiği mücadeleyi; 50:50 Parlamento girişiminden Frances Scott, siyasetteki kadın katılımını arttırmak için yaptıkları ve yapılması gereken çalışmaları; Kadınlar için Adalet platformundan Lee Nurse partnerleri tarafından öldürülen kadınlar için yürüttükleri adalet mücadelesindeki kazanımları ve devam ettirdikleri kampanyalarını anlattı. SKB'den Eylem Özdemir ise Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların IŞİD çetelerine karşı verdiği mücadeleyi ve kadın devrimiyle elde ettiği kazanımları yok etmeye çalışan Tayyip Erdoğan ve diğer emperyal güçlere karşı devam eden direnişi anlattı.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de 25 Kasım dolayısıyla "Direnişi yaşıyoruz" sloganıyla Berlin Schönefeld havalimanında kadınlar bir araya geldi. SKB, Dest-Dan, International Women Space, Ni Una Menos gibi çok sayıda kadın örgütünün katıldığı ve Uluslararası Feministler Birliği adı altında toplanan çeşitli kadın grupları, çok dilli pankart ve dövizleriyle Schönefeld tren istasyonundan havalimanının D Terminaline yürüdü.

Burada basın açıklaması yapan kadınlar, bu havalimanından her gün kadınların Afganistan, Irak, Sudan gibi 'güvenli' olarak nitelenen ülkelere sınır dışı edildiğini, bunun sessiz bir şekilde yapıldığını belirterek, herkesi bu sınır dışı etmelere karşı çıkmaya çağırdı. Yolcu olunan durumlarda böyle sınır dışı etmelere şahit olunduğunda, mutlaka ayağa kalkınması gerektiğini, böylece engel olunacağı anlatıldı. Buradan havalimanı yakınındaki sınır dışı edileceklerin konulduğu cezaevinin önüne yürüyen kadınlar, burada da sesli bir eylem gerçekleştirdi.
 

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde 25 Kasım dolayısıyla siyasi parti ve domokratik kitle örgütlerinin yer aldığı Frauenbündnis'in çağrısı ile yüzlerce kadın bir araya geldi.

Sık sık "Jin, Jiyan, Azadi" sloganlarının atıldığı eylemde Zusammen Kämpfen Stuttgart, ADKH, Courage ve YJK-E adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalar ardından yürüyüşe geçen kadınlar "Kadınlar faşizme savaşa sermaye karşı enternasyonaller savaşıyor", "Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması", "Tecrit işkencedir, tecrit cinayettir", "Benim vücudum benim kararım öyleyse sesini artır" sloganları attı.

Yürüyüş esnasında Königstrasse'de SKB, MLPD, Frauen Kollektif ve Yeni Kadın adına birer konuşma da yapıldı. Yürüyüş Marstallstraße'de halaylarla sona erdi.

MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde yapılan 25 Kasım eyleminde Rojava'da katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef'in pankartı arkasında bir araya gelen kadınlar, yaşamını yitiren kadın devrimcilerin posterlerini taşıdı.

"Jin, Jiyan, Azadi", "Biji YPJ", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarının atıldığı eylem yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. İki koldan düzenlenen yürüyüş için kadınlar Altona'da bir araya geldi.

"Jin, jiyan, azadi", "Kadın cinayetlerine son", "Kadına yönelik şiddet politiktir" pankartının açıldığı yürüyüşte 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, Roza Luxembourg ile Mirabel kardeşlerin fotoğrafları ve YPG bayrakları taşındı.

Yürüyüş yapılan konuşmalar ardından başladı. Hamburg'un en işlek caddelerinden olan Feldstr'yi iki saatliğine trafiğe kapattı.

KASSEL
Almanya'nın Kassel kentinde 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Women Defend Rojava, Frauen Haus, Imigranten, Die linke, YJX ve Kürt genç kadınların organize ettiği yürüyüş Am Stern meydanından başladı. Yürüyüş Kassel büyük şehir belediyesinin önünde düzenlenen miting ile sona erdi.

KÖLN
25 Kasım dolayısıyla Köln'de kadın örgütleri ortak bir yürüyüş düzenledi.

12 kadın örgütünden oluşan Lila kadın çatı örgütlenmesinin çağrısıyla biraraya gelen kadınlar Ebertplatz'da buluştu. Yeni Kadın, SKB, Yaşanacak Dünya, Corage, LGBTİ, Antikapitalist kadınlar, Zora Genç Kadın Grubu, İranlı kadın grubu Agisra gibi çok sayıda kadın örgütü kendi renkleri pankart ve dövizleriyle yürüyüşte yerini aldı.

"Şiddete karşı ortak mücadele", "Biz burdayız, kadınlar her yerde", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Mücadele et, sistemi ortadan kaldır" sloganları öne çıktı. "Patriarkal sistem hayatımızı terket", "Kadınlar dünyayı değiştirecek", "Kadına karşı cinayetler politik cinayetlerdir", "Mücadele eden kadın yaşayan kadındır", "Kapitalist sistem patriarkal sisteme son", "Kadın olmak savaş gibidir, patriarkal sistemi biz çözeceğiz" pankartları taşındı. Katledilen kadınların fotoğraflarını yüzlerinde maskeler olarak taşındığı yürüyüşte, genç kadınların renkli katılımı dikkat çekti.

Köln'de her yıl 25 Kasım ve 8 Mart'ta dikkat çeken trampet grubu bu yıl da hazırdı. Yürüyüş başlamadan önce Kürt kadın kortejinde yerlerini alan Kevana Zerîn erbane grubu ile trampet grubu karşılıklı ritim gösterisinde bulundu.

Kürt kadınları da yürüyüşün en önünde kortej halinde yürüdü. TJKE ve YPJ bayraklarının yanısıra, Rojava'yı işgal saldırısında katledilen YPJ savaşçıları ve Hevrin Helef'in resimleri, "Women Defend Rojava", "Şiddet faşizmdir, özsavunma haktır", "Değişim ve Özgürlük İçin Sen de Ayağa Kalk" pankartları taşındı. "Yürüyüş boyunca Jin Jiyan Azadi" sloganları hiç durmadı. Yürüyüşe başlamadan önce ilk konuşma hakkı Kürt kadın hareketine verildi. Yapılan konuşmada bu 25 Kasım'ın Hevrin Xelef, Akide Ana ve YPJ savaşçısı Amara Renas'a adandığına dikkat çekti. "Kürdistan'da yükselen kadın direnişi yaymak görevimiz ve çağrımızdır" denildi. TJKE bildirisinin okunması ardından "Jin Jiyan Azadi" sloganlarına tüm kadın örgütleri eşlik etti.

Köln HBF önünde ara mitingle eylem devam etti. Ara miting ardından yeniden yürüyüşe başlayan kadınlar Breite Strasse'de eylemlerini sonlandırdı.

DUISBURG
Almanya'nın Duisburg kentinde yüzlerce kişinin katılımı ile miting düzelendi. Kürt kadınlarının da kendi renkleriyle katıldığı eylemde, Kürt kadınları Türkiye ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal ederek Rojava devrimini boğmayı hedeflediğine dikkat çekildi.

Mitingde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına bir konuşma yapıldı. Miting sloganlarla sona erdi.

NEU-ULM
25 Kasım dolayısıyla, tüm dünyada olduğu gibi Bavyera'nın Neu-Ulm kentinde de kadınlar meydana çıktı. SKB, ADKH, SYKP Kadın Meclisi, Mor-Kızıl Kolektif ve Alevi Kültür Merkezi üyesi kadınlar da Neu-Ulm AWO tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.

"Sesli ve kararlıyız" sloganıyla şehir merkezindeki en büyük alanda, Petrusplatz'da kurulan çadırda enformasyon standları açıldı, konuşmalar yapıldı. Etkinlikte açılan pankart ve dövizlerde kadına yönelik şiddet ve erkek egemen anlayış protesto edildi

Tüm dünyada olduğu gibi Almanya'da artan kadın cinayetleri de konuşmalarda geniş yer aldı. Ayrıca, Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteciler ve tüm politik tutuklularla dayanışmaya devam edileceğinin altı çizildi.

KIEL
Almanya'nın Kiel kentinde de birçok kadın kurumunun katılımı ile eylem düzenlendi. Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin flamaları, Rojava'da katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef, Türkiye'de eşi tarafından katledilen Emine Bulut, Kiel'de 2016 yılında katledilen Delali Assigbley, Türkiye'de katledilen Dilek Doğan'ın posterlerinin taşındığı eylemde konuşmalar da yapıldı.

LORIENT
Fransa'nın Lorient kentinde de kadınlar stant açarak, 25 Kasım'a dikkat çekti. Aristide Briand Meydanı'nda açılan stantta yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddete karşı hükümetlerin yasal düzenlemelerle kadın haklarının görünmez hale getirildiğine dile getirildi.

Eylemde, Türkiye'ye bağlı çetelerinin Rojava'da katlettiği Hevrin Xelef olmak üzere dünyada katledilen kadınlar anılarak Fransa'da katledilen kadınların isimleri okundu.

CENEVRE
Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen kadınlar kadına yönelik şiddete karşı bir eylem yaptı.

Farklı ülkelerde erkek şiddetiyle katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde yaşamını yitiren kadınlar anısına saygı duruşunda bulunuldu. Şili'den Latin Amerika'ya, Brezilya'dan Avrupa'ya, Uzak Doğu Asya'dan Rojava'ya ve Kürdistan'a İran'a sürdürülen direnişler sahiplenilerek kadına yönelik her türlü şiddet protesto edildi.

Farklı halklardan kadın kurumları ve örgütleri tarafından burada yapılan konuşmalarda erkek egemenlikli şiddete karşı kadın direnişinin önemi vurgulandı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan siyasetçi Besime Konca "Kürt kadını dünya devrim tarihindeki yerini almıştır. Kimsenin kuşkusu olmasın ki kadın direnişi karşısında erk egemen zihniyetin şiddeti yenilecektir" dedi.

Konuşmalar sonrası BM'ye yürümek isteyen kadınlar polis müdahalesi sonrası yolu trafiğe kapatarak burada uzun süre slogan attı. Eylem daha sonra sonlandırıldı.

ZÜRİH
Helvetiaplatz'da bir araya gelen farklı kesimlerden feminist, sol-sosyalist kadın kurumları tarafından düzenlen gece yürüyüşünde kadına karşı her türlü şiddete karşı direnişi yükseltme çağrıları yapıldı. Kentin işlek caddelerini yaptıkları sivil itaatsizlik eylemleriyle yolu trafiğe kapatan kadınlar tarafından bildiriler okundu. Kadın şiddetine ve kadın haklarına dikkat çekilen konuşmalarda sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef ile yaşamını yitiren kadın devrimcilerin posterlerinin taşındığı eylemde başta Türkiye olmak üzere tüm devletlerin kadına yönelik katliam politikaları protesto edildi. Eylem merkez tren istasyonu önünde sonlandırdı.

BASEL
Basel kentinde de aynı amaçla alanlara çıkan kadınlar kadına yönelik erkek ve devlet şiddetini protesto etti.

LİMASSOL
Kıbrıs'ın Limassol kentinde 25 Kasım dolayısıyla eylem düzenlendi. Anexartisias Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar "Jin, Jiyan, Azadi", "Biji YPJ", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları eşliğinde bir etkinlik düzenledi.

VİYANA
Viyana’da kadın örgütlerinin çağrısı ile 25 Kasım’da düzenlenen yürüyüşte, kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde yüzlerce kadın yürüyüş gerçekleştirdi.

Viyana'da kadınlar Christian-Broda-Platz'da toplanarak yürüyüş yaptı. Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde, SKB adına konuşma yapıldı. 

SKB temsilcisi, Rojava’daki kadın devriminin sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tüm kadınlar erkek şiddetine karşı özsavunmalarını güçlendirmeli" dedi. 

Avrupa'da artan cinsel şiddet ve kadın ölümlerine de dikkat çeken SKB temsilcisi, mücadele çağrısı yaptı. 

Eyleme; SKB, Yeni Kadın, Kadın Merkezi, Avesta, ADKH ve Komünternli kadınlar katıldı.