24 Nisan 2024 Çarşamba

Avrupa Kadın Dayanışması'ndan George Floyd eylemleri

Dayanışması tarafından Avrupa'nın çeşitli kentlerinde ABD'de polis tarafından katledilen George Floyd için eylemler düzenlendi.

ABD'de polis tarafından katledilen George Floyd için Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) de bileşeni olduğu Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) tarafından Avrupa'nın çeşitli kentlerinde eylemler düzenlendi.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen AKD bileşenleri "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla ABD'deki devlet şiddetini ve ırkçı saldırıyı protesto eden dövizler taşıdı. Yerli ve göçmen kadınların gerçekleştirdiği eylemde faşizme ve ırkçılığa karşı birlikte mücadelenin gerekliliği vurgulandı.

ALMANYA
Almanya'nın Manheim ve Köln kentlerinde SKB ve Yeni Kadın'ın çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, ırkçı, cinsiyetçi saldırılar ve kadın cinayetlerine karşı bir eylem gerçekleştirildi. Özsavunma çağrısının yapıldığı eylemde "Jin jiyan azadi" ile faşizme ve ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı. Eyleme yerli halklar büyük ilgi gösterdi. Eylem AKD açıklamasının okunmasıyla sona erdi.

HOLLANDA
SKB'liler Rotterdam'da gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı ırkçılığı protesto mitinginde, Flemenkçe "Irkçı, cinsiyetçi saldırılara karşı mücadeleye" SKB imzalı dövizler taşındı. Irkçılığın yanısıra cinsiyetçi saldırıların da kınandığı dövizler taşındı.

FRANSA
Fransanın başkenti Paris'te SKB'liler ABD'de katledilen George Floyd için sokağa çıktı. Strasburg kemeri önünde bir araya gelen SKB'liler, Til Temir'de ölümsüzleşen MLKP savaşçısı Ivana Hoffmann'ın fotoğrafının olduğu pankart taşıdılar. Ayrıca eylemde ırkçı ve cinsiyetçi saldırıları teşhir eden dövizler taşındı ve sloganlar atıldı. Eylemde kadın dayanışmasına ve özsavunmaya vurgu yapıldı.