6 Mayıs 2024 Pazartesi

Avrupa Kadın Dayanışması: Meryem Şahin yalnız değildir

Meryem Şahin'in katledilmek istenmesine ilişkin açıklama yapan Avrupa Kadın Dayanışması, 6 Myıs Çarşamba günü saldırıya karşı Avrupa çapında kadınları sokağa çağırdı.

Avrupa Kadın Dayanışması, Almanya'nın Hamburg kentinde 1 Mayıs günü, Yeni Kadın aktivisti Meryem (Mesude) Şahin'in iki çocuğu ile birlikte ayrıldığı erkek tarafından katledilmek istenmesine ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Yıllardır kadın örgütleri; 'en korunaklı yer' olarak bilinen evlerin, kadınlar ve çocuklar için nasıl tehlikeli olduğunu, en yakınları tarafından yaşamlarının nasıl tehdit altında olduğunu haykırıyorlar. Özellikle koronavirüs pamdemisi sürecinde toplumun evlere hapsedilmesiyle, kadınların ve çocukların nasıl bir tehlike altında olduklarını ve tüm Avrupa'da kadına yönelik şiddetin ciddi artışta olduğunu, önlemler alınması gerektiğini ilk günden beri haykırıyoruz" denildi.

Meryem Şahin ve çocukları özelinde bu gerçekle bir kez daha yüzleşildiği ifade edilen açıklamada, "Ama yetmedi... Kadın örgütleri olarak, Mesude ve çocukları için neler yapabileceğimizi tartıştığımız saatlerde, Kassel'de Rojavalı yurtsever bir kadın arkadaşımızın daha katledildiği, Viyana'dan bir kadın arkadaşın, eşinin şiddetine maruz kaldığı için sığınma evine gittiği haberilerini aldık... Bunlar sadece bizim iki günde tanık olduklarımız... Yani buz dağının sadece görünen yüzü... Erk'ek şiddetine karşı öfkemiz ve isyanımız her defasında daha fazla büyüyor..." ifadeleri kullanıldı.

'BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEMEK İÇİN...'
"Bir kişi daha eksilmemek için, kadın dayanışmasını büyütüyoruz" denilen açıklamada şunalr kaydedildi:
"Biliyoruz ki; patriarkal kapitalist sistem, kadın katliamlarının ve kadına yönelik her türden şiddetin kaynağıdır. Aileyi kutsayıp, kadını  kuluçka makinası gibi görerek, toplumsal yaşamda kadını ve emeğini yok sayıp erkeğe bağımlı kılarak, kültürüyle, yasalarıyla erkeğe tanıdığı imtiyazlarla yarattığı eril/erk zihniyetlerin karşısında, kadınları erkek şiddetine açık hale getirmektedir.

"Hayatlarımıza, bedenlerimize, emeklerimize ve kimliğimize sahip çıkmak, özgürce ve kendi kararlarımız doğrultusunda yaşayabilmek, kendi sözümüzü söyleyebilmek için, erk'ek egemen sisteme karşı, kadın dayanışmasını yükseltip kadınlar olarak omuz omuza mücadeleyi büyütmeye inatla devam edeceğiz. Buna karalıyız!...

6 MAYIS'TA KADINLAR SOKAĞA
"Avrupa Kadın Dayanışması olarak, Mesude ve çocuklarının asla yanlız olmadıklarını, onların yanında olduğumuzu ve davanın sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiriz... 6 Mayıs Çarşamba günü, saat 17.00 de, (Mesude 17.00'de saldırıya uğradığı için) tüm Avrupa çapında kadınları sokağa, Mesude ve çocukları başta olmak üzere, tüm şiddete maruz kalan, katledilen kadınların sesi olmaya çağırıyoruz..."