24 Nisan 2024 Çarşamba

AvEG-Kon kampında göçmen yasaları tartışıldı

AvEG-Kon'un Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan göçmen işçi ve emekçilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği yaz kampında, Avrupa ülkelerinde göçmenlere dönük ırkçı yasalar üzerine söyleşi düzenlendi.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan göçmen işçi ve emekçilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği yaz kampı sürüyor.
 
Kampta, Avrupa ülkelerinde göçmenlere dönük ırkçı yasalar üzerine söyleşi düzenlendi. AvEG-Kon adına yapılan açılış konuşmasında, bu yükselişe ve yasalardaki değişimlere karşı politika üretmenin önemine değindi. Avrupa ülkelerinde ırkçı sağcı partilerin hızla yükselişe geçtiği, bu yükselişin tarihsel bir zemin üzerinden yükseldiğini dile getirildi. Göçmenlere uygulanan anti demokratik uygulamalar anlatıldı.
 
AGİF, İGİF, ACTİT ve Londra GİK-DER adına birer temsilci, ülkelerinde göçmenlere yönelik geliştirilen yasalar ve uygulamalar üzerine sunumlar yaptı.
 
Almanya AGİF adına yapılan sunumda, Bavyera ve Kuzey Ren Westfalya eyaletlerinde yürürlüğe giren yeni polis yasasının göçmenler açısından hangi sonuçlar getireceği anlattı. NAVDEM'e karşı uygulanan baskılar ve yasaklara değinilen sunumda, yeni yasayla birlikte mültecilere karşı açılması planlanan yeni sınırdışı merkezlerine dikkat çekildi.
 
İlgiltere GİK-DER adına yapılan sunumdu ise ırkçı partilerin toplumsal zemin bulamadığı, ancak 2010'da itibaren göçmenliğe karşı bir düşmanlaştırma politikası yürüttüğü ifade edildi. Yasalara ırkçı göçmen karşıtı sosyal hakları kısıtlayıcı maddelerin konulduğu söylenen sunumda, ev tutma, satın alma, kaçak çalışma ile ilgili önemli değişikliklerin yapıldığı kaydedildi.
 
İsviçre İGİF adına yapılan sunumda, göçmenlere ve yeni iltica edenlere karşı geliştirilen yeni uygulamalar anlatıldı. Hapishaneden farkı olmayan yeni mülteci kamplarında insan hakkı ihlallerinin yaşandığı belirtildi.
 
Fransa ACTİT adına yapılan sunumda ise El Comri yasalarının göçmenleri ilgilendiren bölümleri anlatıldı.
 
Avrupa genelinde göçmenlere yönelik uygulanan hak ihlallerine karşı 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde başlayacak ve 10 Şubat'ta sona erecek bir kampanya başlatılacak.
 
Tartışmanın bitiminde AvEG-Kon temsilcisi, Rojava'da inşa edilen bir hastanenen acil teknik ihtiyaçları için maddi destek çağrısında bulundu.