26 Nisan 2024 Cuma

Ankara'da 13. Feminist Gece Yürüyüşünde binlerce kadın yürüdü

Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşünde binlerce kadın, savaşa, eşitsizliğe, sömürüye, transfobiye, emek sömürüsüne ve iktidar politikalarına karşı Sakarya Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi.

Ankara'da bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'nde binlerce kadın ve LGBTİ+ Sakarya Caddesi'nde bir araya geldi. "Patriyarkanın belasıyız feminist isyandayız" pankartı arkasında bir araya gelen kadınlar, "Yaşasın 8 Mart", "Beden bedendir fizik kuantumdur", "Tanrım eril kullarını sen affetsen ben affetmem", "Trans cinayetleri politiktir", "Kadınlar sokakta feminizm isyanda", "Tabuları yıkarım bulaşıklara karışmam" ve "Dünyayı istiyoruz kırıntıları değil" dövizleri taşıdı.

Burada bir süre şarkı söyleyip dans eden kadınlar, daha sonra zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca "Geceleri de sokakları da meydanları da istiyoruz", "Gelsin baba gelsin koca gelsin cop inadına isyan", "Aşk aşk hürriyet uzak olsun nefret", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Biz durursak dünya durur", "Aile değil kadınız, kadınız isyandayız" ve Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı.  Yaklaşık 64 gündür kayıp olan Gülistan Doku'nun duruma dikkat çeken kadınlar, "Gülistan Doku nerede?" diye sordu.

POLİS LGBTİ+ BAYRAĞINI ÇALDI
Kadınlar ayrıca savaşa karşı sloganların Valilik tarafından yasaklanmasına rağmen sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganları attı. Sakarya Caddesi'nde ara sokakları dolaşırken meşaleli yürüyüş gerçekleştiren kadınlara işyerlerinden de slogan ve alkışlarla destek geldi. Yürüyüş sırasında polisin müdahalesine tepki gösteren bir eylemci ve kadın arasında ise ilginç bir diyalog yaşandı. Eylemcinin polise "Sürekli bize komut vermeyin biz ne yapacağımızı biliriz" demesine karşın polis, "Kaç yaşında evli barklı çocuklu adamım benle böyle konuşamazsın, saygısızsın" demesi dikkat çekti. Polis kadınların tepkisi ile alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. Öte yandan yine yürüyüş sırasında bir polis eylemcilerin elinde tuttuğu LGBTİ+ bayrağını alarak alandan koşarak uzaklaştı.

Slogan ve şarkıların susmadığı ve renkli dövizlerin taşındığı kısa yürüyüşün ardından tekrar Sakarya Meydanı'na gelen kadınlar, burada Kürtçe müzik eşliğinde halaya durdu. Ardından kadınlar adına ortak bir açıklama yapıldı. Açıklama Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde okundu.

AKP iktidarının kadınların haklarını ve özgürlüklerini hedef alan sistematik saldırıları karşısında mücadelelerin geriletilmesine izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, "Kutsal aile içinde tanımlanan makbul kadın olmayacağız. Biz kadınlar hakkında karar vermek ne erkeklere ne de devlete düşer. Bu hayat bizim. Bugün tüm dünyanın gözü önünde göçmenlere yönelik en ağır insanlık suçları işleniyor. Türkiye'deki göçmen ve sığınmacıların yarısından çoğu kadın. Türkiye'de göçmen kadın olmak yoksulluk demek, emek sömürüsüne ayrımcılığa, erkek şiddetine uğramak demek. Bu şiddet sarmalına karşı göçmen kadınların yanındayız" denildi.

"Biz özgürlüklerimizi gasp edilirken direnmekten ve barıştan ısrar etmekten vazgeçmeyen kadınlarız" denilen açıklamanın geri kalanında şu ifadelere yer verildi: "Kürt kadınları her dönem daha da zorlaşan mücadele alanlarında direnişe devam ederken hep bir ağızdan yılmadan ısrarla ‘Jin Jiyan Azadi' demeye devam edeceğiz. Cinsiyetçiliğe, militarizme, savaş, sömürüye erkek egemenliğe, homofobiye, bifobiye, transfobiye devlet şiddetine erkek şiddetine tacize, tecavüze hep birlikte hayır diyoruz. Boyun eğmiyoruz.

'PATRİYARKAYI ALT EDECEĞİZ'
Tüm dünyada sistematik saldırılara muhafazâkarlaşma ve biz kadınları hedef alan politikalar karşısında dünyanın dört bir yanında büyüyerek gelen feminist mücadelemizle biz kazanacağız. Patriyarkayı alt edeceğiz. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Patriyarkaya karşı mücadelemiz devam edecek. Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz. Yaşasın feminist dayanışma."

Açıklama alkış ve zılgıtlarla son buldu.