25 Nisan 2024 Perşembe

Ankara Tabip Odası: Koruyucu ekipman kaygısı motivasyonu azalttı

Salgın döneminin Üçüncü Değerlendirme Raporu'nu açıklayan Ankara Tabip Odası, "Yoğun hasta yüküyle karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman eksikliği kaygısı yaşaması motivasyonlarını azalttı" diye belirtti.

Ankara Tabip Odası, "Pandemi Dönemi Üçüncü Değerlendirme Raporu"nu açıkladı.

Salgınla mücadelede en önde olan sağlık çalışanları için riskin devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Ankara'da bizzat kendilerine ulaşabildiğimiz ya da bir şekilde teyit ettiğimiz Covid-19 (+) tanısı alan; yataklı sağlık kuruluşlarında tedavi gören, evde izolasyonda olan ve tedavi süreci devam eden ya da taburcu olan sağlık çalışanlarının sayısı 23 Mayıs itibariyle 362'ye yükselmiştir. 75 uzman hekim, 48 hemşire, 44 temizlik işçisi, 42 asistan olmak üzere çok sayıda sağlık çalışanı virüsten etkilenmiştir" bilgilerine yer verildi.

Raporda, tavandan ek ödeme uygulamasına, çalışma barışını bozduğu, motivasyonu düşürdüğü, güvencesiz ve emekliliğe hiçbir şekilde yansımadığı için tepki gösterildi. Şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte ulaşımın rahat olduğu yerlerde olan hastanelerin salgın boyunca açılmadığına değinilen raporda, "Salgınla mücadelede örnek gösterilen Zekai Tahir Burak'tan sonra kapatılmış olan diğer hastanelerin açılmasını pandeminin önümüzdeki fazları ve halkın sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşılabilirliği açısından gerekli görüldüğü" diye belirtildi.

Salgın başladığından beri koruyucu ekipman sorunu ve çözümüne yönelik Ankara Tabip Odası'nın bir dizi açıklama yaptığı hatırlatılan raporda, "Yoğun hasta yüküyle karşı karşıya kalmak, iş yoğunluğunun artması, dinlenme sürelerinin azalması pandemi hastaneleri başta olmak üzere, olguların fazla sayıda gözlendiği hastanelerde sağlık çalışanlarının tükenme sendromuna girmesine neden olurken bir de kişisel koruyucu eksikliği kaygısı yaşamak sağlık çalışanlarının motivasyonunu da azaltmaktadır" ifadeleri kullanıldı.