29 Mart 2024 Cuma

Ankara Kadın Platformu: Boyun eğmeden özgürlük mücadelesini yükselteceğiz

Rosa Kadın Derneği'ne yapılan operasyona ve 9 kadının tutuklanmasına tepki gösteren Ankara Kadın Platformu, "Boyun eğmeden barış ve özgürlük mücadelesini yükselteceğiz" dedi.

Ankara Kadın Platformu, Rosa Kadın Derneği'ne yönelik operasyona ilişkin Mor Mekan'da basın açıklaması yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Buse Üçer, gözaltı operasyonunda Rosa Kadın Derneği'nin resmi evraklarına, dernek avukatlarına bile haber verilmeden el konulduğunu söyledi. Üçer, şiddete maruz kalan kadınların korunması için alınan bilgi ve belgelerin baskın yapan ekiplerce riske atıldığını vurguladı. Üçer, Rosa Kadın Derneği'nin KHK ile kapatılan derneklerden sonra Diyarbakır'da kadına yönelik şiddetle mücadele eden ve şiddete karşı kadınlara destek çalışması yürüten tek açık kadın derneği olduğuna dikkat çekti.

'OPERASYONLARLA KADINLAR SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
Kadın kurumları kapatılarak, gözaltı ve tutuklamalarla kadınların sindirilmeye çalışıldığını dile getiren Üçer, bir kadın kurumunun kadınlarla dayanışmasının, kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele etmesinin suç sayıldığını kaydetti. Üçer, "'8 Mart'ı tertiplemekteki amacınız nedir?' diye sorularak kadınların 8 Mart'a katılımı suç sayılmıştır. 8 Mart'ı kriminalize etmeye çalışanlar bilmelidir ki, tüm dünyada olduğu gibi bu topraklarda da kadınlar 8 Martlarda alanlarda olmaya devam edecektir" diye konuştu.

Rosa ve TJA'nın kadın mücadelesi için yaptığı tüm açıklamaların illegalize ve kriminalize edildiğini ifade eden Üçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınların bağımsız örgütlenme hakkı ve özgürlüğü bir suç olarak ele alınmakta, ifade özgürlüğü hakkının kadın özgürlüğünden yana kullanılması da suç haline gelmiş durumadır. Bugün arkadaşlarımızın gözaltına alınmaları ve tutuklanmalarıyla uluslararası hukuk ve devletler tarafından da güvence altında alınan örgütlenme ve ifade özgürlüğü haklarının kullanılması suça dönüştürülmüş olup, kadın mücadelesinin kadınların tutuklanmasının gerekçesi haline getirildiği görülmektedir."

'BOYUN EĞMEDEN ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'
"İnatla ve kararlılıkla tekrar haykırıyoruz: Biz kadınlar asla ama asla haklarımızı korumaktan ve eşitsizliğe karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz" diyen Üçer, gözaltı ve tutuklanmalara yönelik itirazlarını bir kez daha yükselttiklerine dikkati çekti. "Barış, eşitlik ve özgürlük talebini boyun eğmeden en yüksek sesle dile getireceklerini" vurgulayan Üçer, "Siyasetin erkekleşmesine karşı eşit temsiliyeti, eş başkanlığı kadın kazanımlarından biri olarak görüyoruz ve kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğimizi tekrar dile getiriyoruz! Her türlü erkek- devlet şiddetine ve saldırıya karşı alanlarda olacağımızı tekrarlıyoruz" dedi.

Kadın mücadelesi yürütenlerin değil; şiddet, tecavüz ve taciz faillerinin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Üçer, "Barış isteyenleri değil, savaş çığırtkanlarını, çeteleri, katilleri sorgulayın. 'Gülistan Doku nerede?' diyenleri değil, Gülistanı kaybedenleri sorgulayın. Kadın mücadelesi yargılanamaz. Baskılarınız bizi yıldıramaz. Bir kez daha diyoruz ki kadınlar susmayacak, itaat etmeyecek" İfadelerini kullandı.