26 Nisan 2024 Cuma

Amed Emek ve Demokrasi Platformu: Kadın mücadelesi yargılanamaz

Amed Emek ve Demokrasi Platformu Kadın Meclisleri, 9 kadın aktivistin tutuklanmasının AKP'nin keyfi hukuk uygulaması olduğunun altını çizerek, "Kadın mücadelesi yargılanamaz" dedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu Kadın Meclisleri, tutuklanan kadın aktivistlere ilişkin basın açıklaması gerçekleştirmek üzere Ofis Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Açıklamanın yapılacağı alana çok sayıda polis konuşlandı. Açıklamanın "esnaf rahatsız oluyor" gerekçesiyle engellenmesi ardından platform üyeleri Ofis kavşağında doğru yürüyerek açıklamayı kavşakta bulunan parkta gerçekleştirdi.

Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada "Kadın mücadelesi yargılanamaz" pankartı tutuldu. Açıklamayı KESK MYK üyesi Gülistan Atasoy okudu. Açıklamada "Baskılar bizi yıldıramaz", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

'781 ÇOCUĞA BİR DE DİLGEŞ ELENDİ'
Tekçi, baskıcı, eril iktidarın faşizan uygulamalarının rutine bindiğini söyleyen Atasoy, kendini ancak baskıyla zorla yaşatabilen iktidarın en çok kadınlara saldırarak varlığını sürdürmeye çalıştığını belirtti. Atasoy, "Kadınların mücadeleyle, dayanışmayla direnişle elde ettikleri kazanımlara gözünü dikmiş eril, ırkçı, cinsiyetçi iktidar her güne kadın mücadelesini nasıl kıracağının hesaplarıyla uyanmaktadır. Bu korkak zihniyet son olarak Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistlerinin evlerini sabaha karşı basmış, gözaltına alarak tutuklamıştır. Kadın kurumlarını kapatarak, gözaltı ve tutuklamalarla kadınları sindirmeye çalışmaktadır. Cezaevlerinde bulunan 781 çocuğa bir de Dilgeş eklenmiştir. Bir kadın kurumunun kadınlarla dayanışması, kadınlara karşı yapılan şiddete, tacize karşı mücadelesi etmesi suç sayılmıştır" ifadelerini kullandı.

8 Mart'a katılımın da suç sayıldığına dikkat çeken Atasoy, tüm dünyada olduğu gibi bu topraklarda da kadınların 8 Martlar'da alanlarda olmaya devam edeceğini vurguladı. Atasoy, "8 Mart'ta İstanbul'da feminist yürüyüşe saldırıda bulunan, o gün kadın iradesini kıramayan hükümet, bugün kadınların  iradesini bu şekilde  kırmaya çalışmaktadır. Kadınları kendine tehdit gören AKP onları zapturapt altına alıp sindirmeyi hedeflemektedir. Ülkede her gün kadına, çocuğa, hayvana, doğaya yönelik yapılan taciz tecavüzün haddi hesabı yokken iktidar bunlarla mücadele etmek, devletin yurttaşını koruma sorumluluğunu yerine getirmek yerine tecavüz ve tacizle mücadele eden kadınlara özellikle de Kürt kadın hareketine saldırmaktadır" dedi.

'KADINLAR SUSMAYACAK İTAAT ETMEYECEK'
Atasoy son olarak şu sözleri kullandı: "Rosa Kadın Derneği kadına ve çocuğa yönelik istismar ve şiddetle mücadele eden, şiddet mağdurlarına destek sunan bir kurumdur. Ortada bir suç varsa o da şiddete, tacize, tecavüze karşı mücadele eden kadınları tutuklamaktır. İktidarı sallantıda olan AKP keyfi uygulamalarla hukuku, yasayı çiğneyerek suç işlemektedir. Biz Emek Demokrasi Platformu Kadın Meclisleri olarak Rosa Kadın Derneği'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Rosa Kadın Derneği'nin çalışmalarını destekliyor ve verdiği mücadelenin yanında yer alıyoruz. Kadın mücadelesi yargılanamaz. Baskılarınız bizi yıldıramaz. Bir kez daha diyoruz ki kadınlar susmayacak itaat etmeyecek."