6 Mayıs 2024 Pazartesi

Almanya'nın altı kentinde eylem: Meryem Şahin için adalet

SKB ve ZORA, Almanya'nın altı kentinde eylemler düzenleyerek kadın cinayetlerinin son bulması ve Meryem Şahin için adalet istedi.

Almanya'nın Hamburg kentinde 1 Mayıs akşamı  Yeni Kadın aktivisti Meryem Şahin ayrıldığı kocası katledilmek istendi. Şahin yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

SKB ve genç kadın örgütü ZORA, Almanya'nın altı kentinde eylemler düzenleyerek kadın cinayetlerinin son bulması ve Meryem Şahin için adalet istedi.

MANNHEİM


SKB'nin çağrısıyla Marktplatz'da eylem yapıldı. Eylemde SKB ve Yeni Kadın'ın bildirisi okunurken "Meryem Şahin için adalet" yazılı dövizler taşındı. eylemde "Jin Jîyan Azadî" sloganları atan kadınlar, şiddeti protesto etti.

HAMBURG


SKB ve ZORA'nın çağrısıyla Hamburg'da Meryem Şahin'in evinin önünde kadına yönelik şiddet protesto edildi. Eyleme ADHK, Yeni Kadın, Kürt kadın hareketi katıldı. Burada SKB adına yapılan konuşmada, salgın süresinde aile içi şiddetin sayısının arttığı ve kadınların evlerinde güvende olmadığı vurgulandı. Konuşmada, "Meryem gibi her gün şiddete maruz kalan kadınlar için sesimizi yükselteceğiz ve adalet istiyoruz" diye belirtildi.

DUİSBURG


Duisburg kentinde SKB'nin çağrısı ile kentin merkezinde eylem düzenlendi. Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi ve Sol Parti temsilcilerinin de katıldığı eylemde yapılan konuşmada, kadın dayanışmasına vurgu yapıldı ve Meryem Şahin'e yönelik saldırı kınandı.

KÖLN
Köln'de SKB ve ZORA'nın çağrısıyla düzenlenen eyleme Kadın Grevi Platformu (Frauenstreik-Bündnis) ve Kürt kadın hareketi de katıldı. Eylemde SKB ve Kürt kadın hareketinin bildirileri okundu. ZORA adına yapılan konuşmada Almanya'daki ırkçı yaklaşımı kınadı ve kadınlara olan saldırıların göçmenlerin veya mültecilerin buraya gelmesinin sonucu değil, erkek egemen sistemin yarattığı düzenin sonucu olduğunu vurguladı.

Konuşmalar sırasında bir çok kişi ırkçı küfürler ederek bayrakları, dövizleri ve ceketleri yakmaya çalıştı. "Alman değilsiniz burada olmaya hakkınız yok" diyen ırkçılar kadınlara saldırdı. Saldırıya karşı kadınlar "Solingen'de bir kez yaktınız, bir daha buna izin vermeyeceğiz" diyerek tepki gösterdi. Eylemde ayrıca Hanau'deki gibi göçmenlere yönelik gerçekleştirilen saldırılar da protesto edildi.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde SKB ve ZORA, Hauptwache meydanında Meryem Şahin'e destek eylemi yaptı. Eyleme Sol parti, Kürt kadın hareketi, antifaşist ve Yeni Kadın'ın yanı sıra çok sayıda kadın örgütü katıldı.

SKB adına yapılan konuşmada her kadını dayanışmaya ve örgütlenmeye çağırırken, ZORA devletin kadına yönelik şiddetteki hukuksuzluğuna vurgu yaptı.

Kürt kadın hareketi adına yapılan konuşmada ise erkek egemen sisteme karşı mücadeleye çağırdı. Örgütlenmeden, birlikte mücadele verilmeden erkek egemen düzene karşı başarılı olunamayacağına vurgu yapılan konuşma "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla sona erdi.

 

Sol Parti Hessen milletvekili Saadet Sönmez konuşma yapıp kadına yönelik şiddeti kınadı.Avrupa kadın koordinasyonu adına yapılan konuşmada saldırı kınandı. 6 Mayıs çarşamba günü saat 17.00'de Frankfurt Primarkt karşısında yapılacak eyleme çağrıda bulunuldu.

STUTTGART

​​​​​​​
Stuttgart kentinde SKB'nin çağrısı ile düzenlenin eyleme Yeni Kadın, ADHK, Dersim Soykırım Karşıtı Derneği ve Zusammen Kämpfen'den kadınlar katıldı. Dövizlerle ve konuşmalarla Meryem Şahin için adalet ve kadın cinayetlerinin son bulması talep edildi. SKB adına yapılan konuşmada, Almanya'da katledilen Ezidî kadın Besma Ekinci'nin katilinin serbest bırakıldığı ifade edildi.