3 Mayıs 2024 Cuma

Almanya ve Fransa'da kadınlar isyanını yükseltti

25 Kasım'da kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve kadınları örgütlü mücadeleye çağırmak için sokağa çıkan kadınlar Almanya ve Fransa'da isyanını yükseltti.

Fransa ve Almanya kentlerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde sokaklara çıkan kadınlar, erkek egemen devletlerin, kapitalist sistemin kadına yönelik saldırılarını lanetledi. Avrupa'da sürekli artan kadın cinayetlerine dikkat çekildi.

Kadınlar, "Milliyetimiz, dinimiz, rengimiz, mezhebimiz ne olursa olsun patriarkal sisteme karşı haykırmaya, isyanda olmaya devam edeceğiz" dedi.

FRANSA
25 Kasım'da Fransa'nın başkenti Paris başta olmak üzere ülkenin 78 noktasında kadınlar "Artık ölüleri saymak istemiyoruz" diyerek cinsel ve cinsiyetçi şiddete karşı sokağa indi.

Başkent Paris'te kadınlar Nation meydanında bir araya gelerek Republique Meydanına yürüdü. Mor renge bürünen yürüyüş kolu elinde taşıdıkları döviz ve pankartlarda eğitimden sağlığa, yargıdan iş yerlerine, sokaklardan aileye yaşamın tüm alanlarından yaşanan erkek ve devlet şiddetine karşı tepkilerini dile getiren yazılar yazdı ve erkek egemen sisteme karşı çıkan sloganlar attı.

Nous Toutes ve CGT Paris'te ki eyleme on binlerce kişi katılırken, kortejin en önünde öldürülen kadınların resimlerini taşıyan aileleri yer aldı. "Macron iktidarı boyunca 873 kadın öldürüldü" diyen aileler yargıyı ve iktidarı ölümleri durdurması yönünde göreve çağırdı.

Ailelerden sonra enternasyonal kortejde Kürt ve İranlı kadınlar, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Antikapitalist Genç Kadın örgütü ZORA, Arjantinli Kadınlar, Afgan, Kolombiya, Filistin ve İsrailli kadınlar yer aldı. Enternasyonal kortejde yol boyunca savaş, işgal karşıtı ve  direniş sloganları atıldı.

Kürt kadın hareketi "jin, jiyan, azadî" sloganını sık sık atarken, Evîn Goyî, Sara (Sakine Cansız), Fidan Doğan (Rojbîn), Leyla Şaylemez (Ronahî) ile İran'da katledilen Jîna Mahsa Amini ve Armita Geravant'ın fotoğrafları ve taleplerini haykırdı; "Siyasi kadın kırımına son, intikamımız kadın devrimi olacak" dedi.

SKB eylemde "Kadın cinayetlerini durdurun, Özsavunma bir haktır, kadına yönelik şiddete karşı sesiz kalmayın" pankartı taşıdı.

Enternasyonal kortejden sonra Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonun öncülük ettiği kadın dernekleri, Fransa Genel İş Sendika Konfederasyonu CGT, Solidaires, UNSA, FSU gibi sendikalar, siyasi parti ve gruplar kortejde yerini aldı.

Ülkedeki sağlık, eğitim, hukuk ve birçok alandaki şiddete karşı daha güçlü alanlarda olmayı hatırlatan kadın hareketleri, iktidara seslenerek, şiddeti meşrulaştıran ve koruyan yasalardan arınma talebini yineledi. Cinsel sömürü, işkence, sürgün, hapis, devlet suikastları, kimyasal silah saldırıları, zorla evlendirmeler, tecavüz ve namus cinayetleri, sendikaları ve direnişleri gerici, faşist, burjuva devletler tarafından sistematik olarak bastırılan milyonlarca kadının günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunların dile getirildiği eylem République meydanında son buldu.

Eylemde Filistin halkının direnişi ile dayanışmada bulunmak ve siyonist İsrail'i protesto etmek için oluşturulan özel kortejde Filistin bayrakları taşındı ve "direniş", "İsrail soykırım yapıyor, Macron işbirliği yapıyor"  sloganları atıldı.

Nous Toutes kolektifinin ulusal koordinasyonundan Maëlle Lenoir düzenlediği basın brifinginde "Marjinal reformlar yeterli değil" dedi. Kolektif, kadına yönelik şiddetle etkin bir şekilde mücadele edebilmek için 2 milyar Euro'dan daha fazlasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Fransa'nın dört bir yanında yapılan eylemlerde mor pankartlarda: "Kızlarınızı koruyun, oğullarınızı eğitin" (Lyon), "Fransa'da her 6 dakikada bir tecavüz" (Lille), "Kadın doğulmaz, kadın ölünür", "Uyuşturulmadan dans etmek", "Dışarı çıktığımda cesur değil, özgür olmak istiyorum" (Strasbourg), yazıldı.

Nancy şehrinde kadınlar, NousTout'un çağrısı ile sokağa çıktı. LGBTİ+'lar Place Carrière meydanında toplandı ve sloganlar eşliğinde Place Stanislas'a kadar yürüdü.

Eyleme Bloc antifaşist Nancy, UCL Öözgürlükçü Komünist Birliği), PCF (Fransız Komünist Partisi), Nancy Antifa, Young Struggle Nancy, Zora Nancy, SKB, TSP gibi birçok parti ve örgüt katılım sağladı.

Filistin'de kadınların ve çocukların katledilmesinin lanetlendiği eylemde erkek egemen sistem ve devlet şiddetine karşı çeşitli sloganlar atıldı. Birçok kurumun yaptığı konuşmalarda, erkek egemen polis devleti şiddetinin sonucunda yüzlerce kadının katledildiği, yüzlerce kadının taciz ve tecavüze uğradığı belirtildi.

Eylemde Sosyalist Kadınlar Birliğinin (SKB) bildirisi de okundu. SKB, kadınların ancak örgütlü mücadele ile özgürleşeceğini vurguladı. SKB'liler ayrıca tutsak kadınların resimlerini taşıdı.

ALMANYA
Almanya'nın çok sayıda kentinde kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde eylemler düzenleyerek erkek egemen kapitalist sistemin kadınlara yönelik gittikçe artan şiddetine karşı mücadeleyi daha da büyüteceklerinin mesajını verdi. Göçmen kadınlara seslenen kadınlar, mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Nürnberg kentinde 8 Mart Kadın Platformu'nun organize ettiği bir eylem düzenlendi. Eylemde kadına yönelik erkek devlet şiddeti protesto edilirken 25 Kasım için Almanca ve İngilizce konuşmalar yapıldı, bildiriler dağıtıldı. Açıklamanın ardından şehir merkezine yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî", "Yasasın enternasyonal dayanışma", "Mücadelen eden kadınlar özgürleşen kadınlardır" sloganların yanı sıra erkek egemen sistemi hedef alan konuşmalar yapıldı. İran'da kadın mücadelesin önemi anlatıldı, dayanışma çağrısı yapıldı. Çok canlı geçen yürüyüş halaylarla bitirildi.

Stuttgart kentinde Marienplatza'da 500'ü aşkın kişinin katılımıyla eylem düzenlendi. Eylem, 8 Mart Kadın Platformu Bileşenleri olan Alman ve Türkiyeli kadın örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kadına yönelik erkek egemen devlet şiddetinin protesto edildiği eylemde yapılan konuşmalardan sonra  slogan ve şarkılarla şehir merkezine yüründü.

Sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Benim bedenim benim kararım", "Kadına yönelik şiddete hayır" sloganları atıldı.

Duisburg kentinde, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için kadınlar sokağa çıktı. "Erkekler aşk için öldürmez, kadın cinayetlerini durdurun" sloganı Almanya'da bu sene gerçekleşen 101 kadın cinayetine dikkat çekmek için haykırıldı.

Yapılan konuşmalarda kadın devrim direnişçileri anlatıldı. Birçok kişi "Arin'den Sibel'e yürüyoruz zafere" şiarını haykırdı. Eylem sonunda müzikler eşliğinde halay çekildi.