25 Nisan 2024 Perşembe

Alevi kadınlar: Çocuk istismarı rızalık ile aklanamaz

Alevi kadınlar eşzamanlı olarak çocuk istismarını meşrulaştıran yasa tasarısına karşı açıklamalar yaptı. Açıklamalarda, Meclis'e getirileceği gündemde olan çocuk istismarına evlilik yoluyla affı içeren yasa tasarısına karşı ses çıkarılması için çağrıda bulundu. 

Alevi kadınlar İzmir, Ankara, Dersim, Adana ve İstanbul'da eşzamanlı olarak çocuk istismarını meşrulaştıran yasa tasarısına karşı açıklama yaptı.

İSTANBUL
Alevi kadınlar, çocukların zorla evlendirilmesine, tecavüzcüyle evlendirilmesine, istismarına karşı Kartal'da eylem yaptı.

Songül Tunçdemir'in okuduğu basın açıklamasında, çocukların yetişkinlerden farklı olduğu, çocukluk döneminin sadece doğum ve gençlik arasında olan sıradan bir dönem olmadığı belirtildi.

"Bizler için eşikteki de beşikteki de birdir" diyen Tunçdemir, "Ne yazık ki eşit olma gerçekliği, insan hak ve özgürlükleri ile demokrasinin olmadığı ülkelerde toplumsal cinsiyetçilik ve özellikle de dini referanslar ile bertaraf edilmekte; kadınlar, cins kırımına uğratılmakta, çocuklar da cinsiyetçi eril kodlardan kaynaklı cinsel obje olarak görüldükleri için her türlü istismara maruz kalmaktadır" dedi.

Türkiye'de cinsel suçların üstünün örtülerek, faillerinin erkek egemen mahkemeler tarafından aklanarak meşrulaştırıldığı belirten Tunçdemir, "Buna gücünün yetmediği yerde ise yeni yasa tasarıları ile cinsel istismar yasal hale getirilmeye çalışılıyor. Tüm bunları toplumun gözünde normalleştirmek için de medya aracılığıyla toplumun algısını değiştirme seferberliği başlatılıyor. Yandaş medyada, bilim insanı olarak nitelendirdikleri erkekler ile '12-17 yaş arası çocukların süper kadınlık için en ideal yaş' olduğu konusunda toplum ikna edilmeye çalışılıyor" diye kaydetti.

Tunçdemir, "Ülkemizde sırf 2002-2019 yılları arasında 704 bin 831 çocuk zorla evlendirilerek istismar edilmiştir. Her 4 çocuktan 1 i aile içinde istismar edilmektedir. Çocuklara yönelik her geçen gün daha da artan cinsel istismar vakaları, her seferinde istismarcıları aklama politikaları sonucunda korkunç rakamlara ulaşmıştır. Şimdi ise 2016'dan bu yana sürekli gündeme getirilen, çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla affın, bayram sonrası meclis açıldığında ilk gündeme gelecek konulardan olduğu konuşuluyor. İnfaz yasasının geçirildiği gece yarısı ortaya çıkan taslak, 14 yaşını tamamlamamış kız çocuklarına karşı cinsel istismar suçu işlemiş, onlardan 15 yaş büyük erkeklerin ve suçu azmettiren ailelerin cezalarının sonradan evlenildiği durumda ertelenmesini – yani affedilmesini öngörüyordu" diye belirtti.

İZMİR
İzmir'de Yamanlar Cemevinde düzenlenen basın açıklamasını Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Eşbaşkanı Nebahat Çelik okudu.

Çelik, Türkiye'de cinsel suçların üstü örtülerek, failleri erkek egemen mahkemeler tarafından aklandığını söyledi. Çelik, "Bunlara itiraz edenlerin bilinçli bir şekilde yok sayıldığı yandaş medyada, bilim insanı olarak nitelendirdikleri erkekler ile '12-17 yaş arası çocukların süper kadınlık için en ideal yaş' olduğu konusunda toplum ikna edilmeye çalışılıyor" dedi.

İnfaz yasasının geçirildiği gece yarısı ortaya çıkan taslağın, 14 yaşını tamamlamamış kız çocuklarına karşı cinsel istismar suçu işlemiş olandan 15 yaş büyük erkeklerin ve suçu azmettiren ailelerin cezalarının sonradan evlenildiği durumda ertelenmesini yani affedilmesini öngördüğüne dikkat çeken Çelik, çocukların ve geleceğin karanlığa gömülmesine asla izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Çelik, şöyle devam etti: "Alevi kadınlar olarak istismar, şiddet ve tecavüze karşı gücümüzü tüm kadın örgütleri ile birleştireceğimizi beyan ediyor, çocuklarımızın hayallerinin gerçek olacağı bir dünyanın mümkün olduğu ve bunun da mücadele ile gerçekleşeceği bilinciyle toplumun bütün kesimlerini istismar yasasına karşı çıkmaya davet ediyoruz."

DERSİM
Dersim'de DAD Genel Merkezi'nde bir araya gelen Alevi kadınlar, "Çocuklarımızın hayallerinin gerçek olacağı bir dünyanın mümkün olduğu ve bunun da mücadele ile gerçekleşeceği bilinciyle toplumun bütün kesimlerini istismar yasasına karşı çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Açıklamayı okuyan DAD Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreteri Reyhan Kumru, "İnfaz yasasının geçirildiği gece yarısı ortaya çıkan taslak, 14 yaşını tamamlamamış kız çocuklarına karşı cinsel istismar suçu işlemiş, onlardan 15 yaş büyük erkeklerin ve suçu azmettiren ailelerin cezalarının sonradan evlenildiği durumda ertelenmesini – yani affedilmesini öngörüyordu. 'Bir kerelik af' diye sunulan bu düzenlemelerin sonucu imam nikâhıyla evlilik yaşını 13'e indirmek, 13 yaşında kız çocuklarıyla 28 yaşında yetişkin erkeklerin evlendirilmesini yasallaştırmak, bu ülkede kız çocuklarını eğitimden uzaklaştırmak, yoksullaştırmak, geleceksizleştirmek olacaktır. Aynı zamanda çocukların yaşamları boyunca büyük bir mağduriyet ve travmaya maruz kalmalarına; sağlık problemlerine, katledilmelerine, intihara sürüklenmelerine neden olacaktır. Bu aynı zamanda, çocuk istismarının önünü tamamen açmanın yanında istismarcıların cezasız kalması anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin altına imza atmış olduğu uluslararası sözleşmelere sadık kalması gerektiğinin altını çizen Kumru, "Biz kadınlar, kadınlara yönelik şiddet, taciz ve katliamlara itiraz ettiğimiz gibi her türlü çocuk istismarlarına da, çocuk istismarını aklayan yasa taslağına da itiraz ediyoruz. Çocuklarımızın da geleceğimizin de karanlığa gömülmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü bizlerin onlara 'Güneşli Güzel Günleri Getirme' sözümüz var, bu sözümüzü unutmuyoruz. İstismar, şiddet ve tecavüze karşı gücümüzü tüm kadın örgütleri ile birleştireceğimizi beyan ediyoruz. Alevi kadınlar olarak, çocuklarımızın hayallerinin gerçek olacağı bir dünyanın mümkün olduğu ve bunun da mücadele ile gerçekleşeceği bilinciyle toplumun bütün kesimlerini istismar yasasına karşı çıkmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ANKARA
Ankara'da Alevi kadınlar, çocuk istismarının meşrulaştırılmasına karşı, "İstismar ile kurulan aile anlayışınızı kabul etmiyoruz" diyerek bir açıklama yaptı.

Alevi kadınlar adına Aslıhan Han tarafından yapılan açıklamada, "Devletin görevi çocukları yasalar ile mağdur etmek değil, aksine daha önce imza atmış olduğu Uluslararası sözleşmelere de uyarak çocukları güvene alacak şekilde yasal düzenlemeler yapmaktır. Biz kadınlar, kadınlara yönelik şiddet, taciz ve katliamlara itiraz ettiğimiz gibi her türlü çocuk istismarlarına da, çocuk istismarını aklayan yasa taslağına da itiraz ediyoruz" diye kaydetti.