17 Mayıs 2024 Cuma

AKP çocuk tecavüzcülerine affı yeniden Meclis'e getirmeye hazırlanıyor

AKP milletvekilleri, Ceza İnfaz Yasası'nda değişiklik yapan yasa tasarısının görüşülmesi sırasında, çocuk tecavüzcülerine af getiren düzenlemeyi yeniden gündeme getirdi. HDP ve CHP milletvekillerinin sert itirazı üzerine, AKP'liler geri adım atmak zorunda kaldı.

AKP, kadın hareketinin direnişi nedeniyle yasalaştıramadığı çocuk tecavüzcülerine af düzenlemesinden vazgeçmiş değil.

Bu kez konu Ceza İnfaz Yasası'nda değişiklik öngören tasarının Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında gündeme getirildi.

Yeni infaz düzenlemesinde adli kadın tutuklular için, "infazına başlanmış olsa bile, toplam on yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, 15 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya ceza infaz kurumunda olması durumunda, toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirmesi halinde cezanın infazının, çocuğun 15 yaşını doldurmasına kadar ertelenmesi" önerildi.

Tasarıdaki söz konusu maddeye atıfta bulunan AKP'liler, çocuk tecavüzcülerine af getiren düzenlemeyi sözlü olarak gündeme getirdi. Cinsel istismar hükümlüsü erkeklerin, "resmi nikah yaptıkları halde hapiste oldukları için erkeklerin ve tecavüz ettikleri çocukların mağdur olduklarını" iddia etti.

HDP ve CHP milletvekilleri, daha önce tepkiler üzerine gündemden çekilen çocuk tecavüzcülerine af getiren düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesine sert tepki gösterdi.

Komisyon toplantısına katılan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "Tepkiler üzerine önerilerini geri çektiler. Bu kez de 'Önerge ile gündeme getirmedik, sadece tartışmak istedik' dediler. Ancak belli ki konuyu yeniden gündeme getirecekler" dedi.

Ceza İnfaz Yasası'nda değişiklik öngören tasarı, Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Meclis Genel Kurulu'na ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

HDP Milletvekili Gülüm, söz konusu tasarının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında da AKP'li vekillerin önerge vererek, af düzenlemesini gündeme getirebileceklerine dikkat çekti, "Dikkatlerin bu görüşmelerde olması gerekir. Bu düzenlemenin yasalaşmasına izin vermeyelim" dedi.