18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği iptal edilmelidir'

Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğine ilişkin açıklama yapan SES MYK, bir öncekine nazaran yeni yönetmeliğin daha da kötü olduğunu kaydetti. Yönetmeliğin bir an önce iptal edilmesi belirtilen açıklamada, talepler sıralandı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu, aile hekimliği uygulama yönetmeliğine ilişkin açıklama yaptı. Yönetmeliğin bugüne kadar her değişiklikte geriye gidildiği, hak kayıpları hatta cezalandırmalar olduğu belirtilen açıklamada, 30 Haziran 2021'de yayınlanan yönetmeliğin beklenti ve taleplerin karşılanması bir yana bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme olduğu kaydedildi. 

Adeta sağlık emekçileriyle dalga geçildiği söylenen açıklamada, "Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir. Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde bir yasa çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır" denildi. 

'SAĞLIK İZİNLERİNE GÖZ DİKİLDİ'
Yeni yönetmelikteki sorunlara dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "Örneğin; entegre aile hekimliği çalışanlarının en temel insani hakkı olan sağlık iznine göz dikmişlerdir. Yani 'çalışan hasta da olsa kanser de olsa, kaza da geçirse, raporlu da olsa 5 nöbet tutamazsa sözleşmesi fesih edilir' denilmektedir. Oysa; Aile hekimliği çalışanları yaptıkları özverili çalışmaya salgında da devam ederek, Covid-19 aşılamasının büyük bir çoğunluğu ASM'lerde uygulanmıştır.

Ayrıca Phizer/Biontec aşıları da aile sağlığı merkezlerinde yapılmaya başlanmış birçok uygulama zorluğuna rağmen günde 600 bin kişinin üzerinde aşılama yapılmıştır. Ancak aile hekimliği çalışanları 10 yıldır yüzde 60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını kaybederken bütün itirazlara,  başvurulara rağmen düzenleme  yapılmadığında aylık 1000-1500 TL arası gelir kaybı olacağı ortaya çıkmıştır. Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede yüzde 15 oranında  devam ederken, hasta sorumluluğu yokken, teknik ve eğitim alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün pandemi döneminde pozitif performans adı altında negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz."

'YÖNETMELİK BİR AN ÖNCE GERİ ÇEKİLMELİ'
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmesini ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, şu talepler sıralandı:
"ASM sözleşmelerinin genel işlem koşullarına sahip olması ve hekimlerin ödevler gücü karşısında zayıf durumda olmasından kaynaklanan sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak İçin sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.
Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.
ASM ve TSM'lerdeki görev tanımı belirsizliği, iş yükü ve çalışan sayısının artırılması ve kadrolu istihdamı yaratılmalıdır.
ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.
Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.
ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve Sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır.
Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar İçin dinlenme alanları sağlanmalıdır. 
Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.
Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerinin (kadın) gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A'ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir."