28 Mart 2024 Perşembe

Af Örgütü: Türkiye, Efrîn'de insan hakları ihlalinde bulundu

Uluslararası Af Örgütü, Efrîn'de Türkiye'nin desteklediği çetelerin ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin yaşananları "görmezden geldiğini" ve ihlallere son verilmesini talep etti.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Perşembe günü Efrîn'deki insan hakları ihlallerine yönelik raporunu açıkladı. Haziran ve Temmuz ayında Efrîn'de yaşayan ve kentten kaçan 32 kişiyle yapılan görüşmelere dayandırılan raporda, Türkiye'nin hak ihlallerine yer verildi.
 
Raporda, Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Efrîn'de evlerin yağmalanması, keyfi tutuklamalar, işkence ve sivillerin ortadan kaybolması gibi ağır insan hakları ihlallerinden Türkiye'nin destek verdiği çetelerin sorumlu olduğu belirtildi. Raporda, TSK'nın söz konusu ihlalleri "görmezden geldiği" vurgulandı.
 
Efrîn'de vahşetin ağırlıklı olarak Türkiye'nin desteklediği Suriyeli çeteler tarafından uygulandığı belirtilen raporda, Türkiye'nin de bu çeteleri silahlandırdığına dikkat çekildi.
 
Af Örgütü, Efrînlilerle yaptığı görüşmeler sonucu hazırladığı raporda sözkonusu çetelerin okulları işgal ettiğini ve kentte binlerce çocuğun okula gitmesinin engellendiğine yer verdi.
 
Raporu hazırlarken, Temmuz ayında Türk hükümetine suçlamaları soran Af Örgütü, taleplerine bir yanıt verilmediğini belirtti.
 
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, açıklamasında, "Türk güçlerin kontrol etmediği Suriyeli silahlı grupların kaos yaratmaya devam ettiğini" söyledi. Efrîn'de "işgalci güç" olan Türkiye'nin bölgenin refahı ve hukuki düzenin tesis edilmesinden sorumlu olduğunu ifade eden Maalouf, "Türkiye zaman kaybetmeden desteklediği grupların şiddet eylemlerine son vermeli, sorumluların hesap vermesini sağlamalı ve Efrînlilerin hayatlarını yeniden kurmasına yardımcı olmalıdır" dedi. Lynn, Türk güçlerinin bu görevlerini yerine getirmediği eleştirisinde bulundu.