8 Mayıs 2024 Çarşamba

Adliyedeki cinsiyetçi afişler kaldırıldı

Çağlayan Adliyesi’ne asılan cinsiyetçi fiziki mesafe afişler tepki çekti. Kadınlar, cinsiyetçi afişlerin kaldırılmasını istedi. Tepkilerden sonra afişlerin kaldırıldığı öğrenildi.

Fiziki mesafe kuralları uyarısı için hazırlanan afişlerdeki cinsiyetçi çizimler tepkilere yol açtı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne asılan afişlerde, fiziki mesafelere dikkat çekilirken erkekler bacaklarını açarak, bir kadın ise bacaklarını sıkı sıkı kapalı ve çekingen halde resmedildi. 

Toplu taşıma araçlarında erkeklerin "bacaklarını toplayarak" oturması için çalışma yürütülmesine rağmen hazırlanan afişlerde benzer çizimlere yer verilmesi tepki çekti.

Cinsiyetçi oturuş şeklinin meşrulaştırıldığı ve normalleştirildiği afişlerin kaldırılmasını isteyen kadınlar şu paylaşımlarda bulundu:

RozerinSedaKip: Bacakları bitişik, apışarasını eliyle kapatan kadın çizmek beyninizin içindeki kirden kaynaklanıyor. Böyle ayrımcı, ezik bir çizimi kabul etmiyoruz.

Sosyalist Kadın Meclisi (SKM): İstanbul Çağlayan Adliyesi, koronadan korunmak için erkeklerin bacağını açarak kadınların ise "makbul' oturmasını söylüyor. Adliyede, sokakta ve toplu taşımada cinsiyetçi kurallarınızı tanımıyoruz.

Ezilenlerin Hukuku: Çağlayan adliyesinde erkek egemenliği kol geziyor. Güvenli mesafeyi korumak adına asılan afişte kadının resmediliş biçimine bakın. Az ötedeki duruşma salonunda da kadın katilleri yargılanıyor misal...

Anarşist Kadınlar: Çağlayan Adliyesi'ndeki Covid-19 önlem afişinin dikkat çektiği "sözde" fiziksel mesafe, bireyler arasındaki mesafe değil erkeklerin bacakları arasındaki mesafe! Bacaklarınızın da, cinsiyetçi afişlerinizin de yaşam alanlarımızı gaspına "ARTIK YETER" diyoruz!

Mor Dayanışma: Erkekler bacakları açık rahat, kadın ise  daha utangaç, çekingen bir şekilde oturuyor. Cinsiyetçi ve kadını belli kalıplara hapsetmeye çalışan zihniyetinizi, makbul kadın tanımlamalarınızı kabul etmiyoruz!

Feminist Avukatlar: Çağlayan'daki adliyenin duvarına asılan afiş. Çizenin de, asılması için onay verenin de kadın diyince aklına erkeklerle yanyana geldiğinde utangaç, rahatsız, ürkek biri geliyor belli. Herifler de özgüvenle yayılmışta yayılmış. Bacaklarınızı da, afişlerinizi de toplayın densizler!

Demir Leblebi: İstanbul Adliyesi'nin duvarlarına güvenli mesafe uyarısı amacıyla asılan afişlerde; erkekler bacaklarını yaymış bir biçimde oturmuşken, kadın çekingen bir şekilde oturmuş halde gözüküyor. Adliye koridorlarından cinsiyetçi afişler kaldırılsın!

Filiz Kerestecioğlu: Bu afişi kim çizdi, adliyeye kim astı ve astırdıysa bu oturuşlara onay veriyor demektir! Biz kadınlar ürkek ve çekingen, erkekler ise yayılarak oturmayacaklar. Her alanı bu işgalci akıllarla kaplayamayacaksınız.

KADINLAR ISRAR ETTİ AFİŞLER KALDIRILDI
Kadınların tepkisi sonrası İstanbul Adliyesi'ndeki afişler kaldırıldı.