18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adliye emanetindeki uyuşturucuları satan çetede savcılar da var

Van Erciş'te yakalanarak adliyenin emanet bürosunda tutulan uyuşturucuyu dışarı çıkararak satanlar ortaya çıkarıldı. Erciş Adliyesi Adli Emanet Bürosu Müdürü tutuklanırken, olayın içinde bulunan 4 savcıya dokunulmadı.

Van'ın Erciş ilçesinde yakalanarak adli emanete konulan eroin ve başkaca uyuşturucu maddelerin dışarı çıkarılarak satıldığı ortaya çıktı. Yerine un ve limontozu koyarak uyuşturucu maddeleri dışarı çıkaranlar arasında Erciş Adliyesi Adli Emanet Bürosu Müdürü M.Z. ile 4 savcı da bulunuyor. M.Z. ve bir kişi daha tutuklanırken, bir kişi tutuksuz yargılanıyor, bir kişi ise aranıyor.

Erciş Adliyesi'nde adli emanet bürosuna teslim edilen malzemeleri dışarı çıkarak satışa sunan ve aralarında savcı, adliye çalışanlarının bulunduğu bir çete ortaya çıkarıldı. Aralarında Erciş Adliyesi Emanet Bürosu Müdürü M.Z.'nin de bulunduğu çete, ilçede yapılan uyuşturucu, tarihi eser kaçakçılığı, sahte para operasyonlarının ardından adli emanete teslim edilen malzemeleri sattı. Ele geçirilen 300 kilo eroin ve başkaca uyuşturucu maddelerinin yerine un ve limoztozu koyan çete üyeleri, emanet edilen parayı imha ettiklerine dair sahte evrak düzenleyerek el koydu.

ÇETE İÇİNDE ANLAŞMAZLIK
Adliyelerin adli emanetlerinde 6 ayda bir kontrol yapılmasına rağmen yaklaşık 10 yıl süresince açığa çıkarılmayan çete, aralarında yaşanan para anlaşmazlığı nedeniyle ortaya çıktı. Gelen ihbarı değerlendirmek zorunda kalan Adalet Bakanlığı müfettiş görevlendirdi. Yürütülen soruşturmada Adli Emanet Müdürü M.Z. ve 4 savcının çete faaliyeti içinde yer aldığı açığa çıktı.

Adli emanet bürosundaki uyuşturucu başka olmak üzere birçok malzemeyi satan çete üyelerinden Adli Emanet Müdürü M.Z. ve bir kişi daha tutuklanırken, bir kişi tutuksuz yargılanıyor, bir kişi de aranıyor.

4 SAVCI TUTUKSUZ YARGILANIYOR
Çete üyelerinin 10 yıl süresince yürüttüğü faaliyeti gizleyen 4 savcı hakkındaki 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla bölge adliye mahkemesinde dava açılırken, savcılara dokunulmadı.

M.Z. SUÇLAMALARIN BİR KISMINI KABUL ETTİ
Bir yıl önce başlayan yargılama devam ederken tutuklu Adli Emanet Müdürü M.Z. emniyette, savcılıkta ve mahkemede verdiği ifadede, her adli emanet bürosunda bu tür faaliyetlerin yürütüldüğünü itiraf etti. M.Z. hakkındaki suçlamaların bir kısmı da kabul etti.

DEVLET KURUMLARI UYUŞTURUCU TİCARETİNİN BAŞINDA
Asker, polis, savcı, hakim gibi devlet görevlilerinin içinde bulunduğu bu tür faaliyetler yeni değil. Yıllardır uyuşturucu satışı, tarihi eser kaçakçılığı gibi faaliyetler devletin bu kurumları içindeki kişiler tarafından yürütülüyor.

Daha önce Diyarbakır Lice'de de biri karakol komutanı 4 askerin, karakol deposundaki uyuşturucuları sattıkları ortaya çıkmıştı. Benzer bir durum Mardin'de yaşanmıştı. Marden İl Emniyeti Narkotik Şube Amiri Hakan Çil, adli emanet personeli M.S. ve polis işbirlikçisi Umut Gök, emanet deposundaki uyuşturucuyu piyasaya sürerken yakalanmıştı. Fakat 44 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbestDEVLET KURUMLARI UYUŞTURUCU TİCARETİNİN BAŞINDA
bırakılmışlardı.

Uyuşturucu ticareti sadece polis, asker, adliye personeli içinde değil daha üst kademelerde de yürütülüyor.

Faşist mafya lideri Sedat Peker bir süre önce yaptığı ifşaatlarda, eski Başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'ın uyuşturucu ticareti yaptığını duyurmuştu.