4 Mayıs 2024 Cumartesi

Adana'da polis ablukası altında 25 Kasım startı verildi

Adana'da kadınlar, polis ablukası altında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerinin startını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eylem ve etkinliklerin startını verdi.

Merkez Park'ta yapılmak istenen açıklama Valiliğin yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. HDP Adana Milletvekilli Tülay Hatimoğulları'nın da aralarında bulunduğu grubun HDP İl binasından çıkışına izin vermeyen polis, il binasını ablukaya aldı. Bunun üzerine binanın giriş koridorunda oturma eylemi yapan kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganı ve zılgıtlarla yasağı protesto etti.

25 Kasım'ın startını vermek için bir araya geldiklerini belirten Hatimoğulları, buluşmalarının engellendiğini ve faşizmin gölgesinde açıklama yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 25 Kasım'ın tarihi ve önemine değinen Hatimoğulları, siyasi iktidarın zor aygıtlarını ve özel savaş uygulamalarını kadınlara, emekçilere ve hak arayan herkese uyguladığını dile getirdi. IŞİD tarafından katledilen kadınları anan Hatimoğulları, erkek şiddetinin her yerde olduğunu vurguladı.

Baskıcı rejimlerde kadına yönelik baskı ve şiddetin arttığına değinen Hatimoğulları, kadının örgütlü gücünden korkulduğu için HDP, TJA ve kadın örgütlerine yoğun bir baskı uygulandığını belirtti. Hatimoğulları, eşbaşkanlık sisteminin mor çizgileri olduğunu ve geri adım atmayacaklarını söyledi. Kadınlara yönelik sadece bedenleri değil tüm hakları üzerinden bir saldırı olduğunu aktaran Hatimoğulları, eşitliği esas alan bir bütçe istediklerini dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara da değinen Hatimoğulları, kadınların Sözleşmesi'ye sahip çıkacağını vurguladı. Barış Anneleri'ne yapılan baskı ve saldırılara tepki gösteren Hatimoğulları, sokakta mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.