6 Mayıs 2024 Pazartesi

Adalet Nöbetleri sürüyor: Sesimizi duyun

Tutsakların durumuna dikkat çekmek için ailelerin başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. Diyarbakır'da 80., Van'da ise 55. gününe giren nöbetlerde aileler mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için Adalet Nöbetleri Diyarbakır'da 80., Van'da ise 55. gününde. Tutsak yakınları bir kez daha tutsakların sesine ses olma çağrısı yaptı. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu'nda aileleri nöbetin 80. gününde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ziyaret etti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Salih Karataş, "Mücadele başladığından bu yana hep yol ve yöntem gösteren cezaevleri olmuştur. O yüzden cezaevlerine ses olmalıyız" dedi. Ailelerin yanında olduklarını vurgulayan Karataş, hapishanelerdeki baskıların benzer bir şekilde dışarıda da sürdüğüne dikkat çekti. Karataş, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tüm cezaevlerine yayıldığına işaret ederek, "Bunun ahlaki ve hukuku çerçevesi yoktur" diye kaydetti.

Tutsak yakını Hazal Kaya, hapishanelerden cenazelerin çıkmaması için eylemlerini sürdürdüklerini aktardı. Kaya, "Barış ve adalet için buradayız. Oturduğumuz günden bu yana cezaevlerinden 9 cenaze çıktı. Artık buna dayanamıyoruz. Çocuklarımız serbest bırakılsın, onları görmek ve sarılmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tutsak yakınlarından İnci Güler ise, hapishanelerdeki ölümlere karşı olduklarını ifade etti. Güler, "Sesimizi duysunlar ve biraz empati kursunlar. Sonuç alıncaya kadar buradayız ve çocuklarımızın arkasındayız. Kendi hukuklarını uygulasınlar" diye seslendi.

VAN
Van'da ise Adalet Nöbeti'nin 55. gününde aileleri Van Kadın Platformu üyeleri ve HDP Erciş Belediyesi eski Eşbaşkanı Diba Keskin ziyaret etti.  
Keskin, tutuklulara dönük hukuksuzlukların yıllardır sürdüğünü belirterek, Türkiye hapishanelerinde ölüm eşiğinde olan binlerce hasta tutsağın olduğunu hatırlattı. Eylemi desteklediklerini belirten Keskin, "Mücadeleniz önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Van Kadın Platformu adına konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Sekreteri Sevim Çiçek de ailelerin adalet talebine vurgu yaparak, "Ailelerin burada adalet nöbetinde olması Türkiye'nin ayıbıdır" diye belirtti. Tutsaklara yaşatılanların "işkence" olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle konuştu: "En az 780 çocuğun cezaevinde tutulduğu ve ağır hasta tutsakların ölümleri bu kadar çığ gibi büyüyorken, hiç bir sese kulak verilmemesi, demokratik bir hukuk devletinde kabul edilebilir bir durum değildir."

STAR Kadın Derneği üyesi Rojbin Bor ise nöbetteki kadınlara; "Sizin gücünüzü biliyoruz. Devlet de sizin gücünüzün farkında. Sizin gücünüzün, iradenizin neler yapabileceğini açlık grevi süreçlerinde dünya tanıklık etti. Mücadeleniz sayesinde açlık grevi eylemi amacına ulaştı. Sizinle gurur duyuyoruz. İyi ki sizin gibi annelerimiz var. Sonuna kadar sizi destekliyoruz" dedi.

Kadınların mesajları karşısında konuşan hapishanedeki İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan ise eylemlerinin iki aylık bir süreci geride bıraktığını söyleyerek, "Bugün bu kadar kadının bir arada bizi ziyaret etmesi beni gururlandırdı. Taleplerimizde haklıyız. Sonuna kadar mücadelemiz sürecek. Bir damla kanımız dahi kalsa amacımıza ulaşana dek burada nöbette oturmaya, direnmeye devam edeceğiz. Kimseden korkmuyoruz. Çünkü haklıyız" ifadelerini kullandı.