25 Nisan 2024 Perşembe

ACTİT 29. Kongresini gerçekleştirdi

ACTİT 29. Kongresini Paris'te gerçekleştirdi. Kongrede Avrupa'da yükselen ırkçılık ve faşizme karşı mücadele perspektif ve görevler tartışıldı.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) 29. Kongresini Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirdi.
 
ACTİT lokalinde gerçekleştirilen kongre, dernek kurucu üyelerinden Mehmet Beşgen, Müslüm Akyol, Hasan Kömürcü şahsında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından divan seçimi yapıldı.
 
Kongreye AvEG-Kon Eşbaşkanı Birsel Ocak, HDK-F Eşsözcüsü Güle Çaylak ve HDK-A Eşsözcüsü Asiye Güden katıldı.
 
AvEG-Kon Eşbaşkanı Birsel Ocak, 29 yıldır Fransa'daki Türkiyeli göçmenler için mücadele eden ACTİT'i selamladı. Ocak, faşizmin tüm kurum ve kuruluşlara yönelik saldırıların yoğun olduğu ve faşizmin yükseldiği böylesi süreçlerde ACTİT'li olmanın önemine ve farklılığına vurgu yaptı.
 
AKP ve MHP faşist gerici koalisyonun politikalarının izdüşümünün Avrupa topraklarında da yaşandığını kaydeden Ocak, gazeteci Adil Yiğit'in Alman devleti tarafından sınır dışı edilme kararına tepki gösterdi. Ocak, her alanda dayanışma içinde olmanın faşizme karşı tavır olduğunu söyledi.
 
HDK-A Eş sözcüsü Asiye Güden ise Türkiye ve Kürdistan'daki faşist saldırılara ve ACTİT'in mücadeledeki rolüne değindi. Güden, "Avrupa'da muhalif örgütlenmelere yönelik saldırı ve kriminalize edilmesi genel bir politikanın ürünüdür. Emperyalist ülkelerin yaptığı işbirliği ve pazarlıklar sonucudur. Bu saldırılara karşı yanıtımız direniş ve mücadele olmalıdır" dedi.
 
Konukların konuşmasının ardından ırkçılığa karşı mücadele ve görevlerimiz üzerine hazırlanan tebliğ kongreye sunuldu. Tebliğde, Fransa'da gelişen kurumsal ırkçılık ve Fransız halkının etkisinde olduğu kaydedildi. Tebliğin sonuç kısmında "Dünyanın her yerinde olduğu gibi Fransa'da da ırkçılığın yükselişe geçtiği bu dönemde, halkların kardeşliğini savunmak, işçi sınıfı ve ezilenlerin kapitalizme karşı ortak mücadelesinden geçtiğinin bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Yerli ve göçmen işçi sınıfı ve emekçilerin sermayeye karşı ortak mücadelesi ancak ırkçılığı durduracaktır" denildi.
 
Faaliyet ve mali raporların okunup oylanmasının ardından, beş asil iki yedekten oluşan ACTİT yeni yönetim kurulu belirlendi.
 
Kongre, ACTİT'in Kızıl Tilkiler grubunun küçük üyeleri tarafından şiir okunması ve Çav Bella marşının söylenmesi ardından sonlandı.