4 Mayıs 2024 Cumartesi

Açlık grevine dikkat çeken kadınlar: Susmak onaylamaktır

Hapishanelerde süren açlık grevlerine karşı ses çıkarmak için bir araya gelen İzmir Kadın Platformu, "Susmak onaylamaktır, biz susmayacağız, haykıracağız savaşa hayır diyeceğiz barış isteyenlerin sesi olacağız" dedi. İzmir Kadın Platformu, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebi ile hapishanelerde 7 bini aşkın tutsağın sürdürdüğü açlık grevine dikkat çekmek için eylem yaptı.
 
Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde beyaz balonlar, beyaz fularlar ve beyaz maskeleriyle gelen kadınlar, "Ölüme dur de yaşama yol ver", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Barış kadınlarla gelecek" sloganlarını attı. Eyleme, Barış Anneleri, tutsak yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü de destek verdi. Kadınlar, Adalet Bakanlığı'na anayasaya ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yaptı.
 
Platformu adına konuşan Semra Uzunok, "5 yıl önce Soma faciasında 305 insanın hayatını yitirmesine neden olan patron dışarıda. Bir işçi için sadece 5 gün ceza aldı. Yine Ayşe öğretmen 'Bu ülkede çocuklar ölmesin' dediği için 1 buçuk yıl ceza aldı ve dün yine tutuklandı. Cezaevlerinde çocuklar var, cezaevlerinde insanlar ölüyor. Biz kadınlar bu ülkede ölümü değil yaşamı savunuyoruz. Artık işçiler kadınlar yoksullar ölmesin istiyoruz. Biz kadınlar ölüme hayır diyoruz ve yaşamı savunuyoruz. Cezaevlerinde bir an önce açlık grevlerinin son bulması için devletin adım atması gerektiğini söylüyoruz" dedi.
 
Uzunok konuşmasının devamında şunları söyledi: "Biz tren kazasından Soma'ya, Soma'dan Ankara Katliamına her gün sesimizi çıkarıp yaşamı savunuyoruz ve ses çıkarıyoruz. Bizler Kadın Platformu olarak kadın örgütlerini demokrasiden yana olan herkesi ses çıkarmaya çağırıyoruz. Susmak onaylamaktır, biz susmayacağız, haykıracağız savaşa hayır diyeceğiz barış isteyenlerin sesi olacağız."
 
Açlık grevindeki tutsakların simgesi olarak beyaz maske, öldürülen çocukların simgesi olarak beyaz balon ve barışın simgesi olarak beyaz fularların takıldığı eylemde balonların gökyüzüne bırakılmasının ardından 15 dakika sessiz oturma eylemi yapıldı.