8 Mayıs 2024 Çarşamba

Açlık Grevi İzleme Heyeti Tekirdağ'daki tutuklularla görüştü

Tekirdağ'da açlık grevindeki tutukları ziyaret eden Açlık Grevi İzleme Heyeti, sağlık sorunlarının ciddi aşamaya geldiğini belirterek, duyarlılık çağrısı yaptı.
Açlık Grevi İzleme Heyeti, Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde bulunan açlık grevindeki tutukluları ziyaret etti. Heyette yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel, tutuklularla görüşmek istedi. Ancak hapishane yönetimi sadece heyetin içinde yer alan avukatların gidip görüşebileceğini söyledi.
 
CİDDİ KİLO KAYIPLARI VAR
 
Açlık grevinde bulunan tutuklularla görüştükten sonra heyet hapishane önünde açıklama yaptı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "16 Aralık, 3 Ocak ve 1 Mart tarihlerinde üç ayrı grupta eyleme giren grevcilerle görüştük. Özellikle 16 Aralık grubunda açlık grevine giren tutuklulardan ciddi kilo kayıpları ve sağlık sorunların yaşandığı görüldü" dedi.
 
Açlık grevine giren tutuklarının aktarımlarının olduğunu söyleyen Yoleri, şunları söyledi: "Tıbbi kontrollerin yapılmasında ciddi aksaklıkların olduğunu söylediler. Açlık grevinde olanların tıbbi kontrolleri odalarında yapılması gerekirken, koridorda, revirde veya ambulansın içinde yapıldığı aktarıldı. Tutukluların bu tıbbi kontrolleri kabul etmeyince hekim odalarında tıbbi kontrolleri sağlanmıyor. Tutukluların talep etmedikleri halde zorla hastaneye kaldırılmayla karşı karşıyalar. Tutuklular zorla hastaneye kaldırılma durumuyla karşı karşıya kalmamak için revir doktorunu da uyardıklarını aktardı. Zorla hastaneye kaldırılma durumuyla karşılaşacakları zaman direneceklerini ve gelişecek olan olumsuzluklardan bu kararı verenlerin sorumlu olacağını aktardılar."
 
Açlık grevinde kullanılacak olan sağlık ihtiyaçların verilmediğinin altını çizen Yoleri, "Açlık grevinde olanların karbonatın bu cezaevinde hiç temin edemiyorlar. Diğer sağlık ihtiyaçlarının ise ilk zamanlarda verilmediğini ama son zamanlarda verdiklerini ve verdikleri sağlık ihtiyaçlarını ise kademeli olarak aldıklarını söylediler" diye konuştu.
 
Yoleri, şöyle devam etti: "Taleplerinin hem kamuoyu nezdinde hem de toplum nezdinde görünür olmasını istiyorlar. 'Özellikle halkımız bizim sesimizi duysun' dediler. Talepleri yerine getirilmeden açlık grevlerini bırakmayacaklarını da söylediler."
 
Yaşam hakkının kutsal olduğunu vurgulayan Yoleri, devletin insan yaşamının kutsallığını korumada sorumlu olduğunu hatırlattı.
 
ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRI
 
Yoleri'den sonra konuşan SES Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel de hapishanelerde ciddi sağlık sorunlarının olduğunu vurgulayarak, yaşanan bu sağlık sorunlarına karşı tüm sağlık çalışanlarını uyardı. Güzel, "Özellikle meslekimizin ahlaki boyutuyla yaklaşmak gerekiyor bu sürece. Her şeyden önce biz insanları yaşatmak derdindeyiz. İnsanların var olan sorunlarına çözüm üretmek zorundayız" dedi.
 
Açlık grevindeki tutukluların sağlık ihtiyaçlarının tamamının sağlanması gerektiğini söyleyen Güzel, "Adalet Bakanlığının izleme heyetinin önünü açması gerekiyor. Çünkü bu sürecin nasıl geliştiğini bilemiyoruz. Bir kez daha bağımsız sağlık çalışanlarının önünün açılması çağrısı yapıyoruz. Çünkü ihtiyaçları karşılamadığımızda ciddi kayıplarının yaşanabileceğini düşünüyoruz" diye belirtti.
 
Son olarak söz alan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez ise "Cezaevlerinde şuana kadar 4 kişi yaşamına son verdi. İzleme heyeti olarak tutuklulardan böyle eylem yapmalarını istemeyiz, onlardan ricamız böyle eylemler yapmasınlar. Biz sağlık çalışanlarını ve insan hakları savunucularını üzen durumlardır. Açlık grevindeki aşama çok çok üzücü bir duruma geldi. Açlık Grevi İzleme Heyeti olarak hiçbir insanın yaşamı son bulmadan bu eylemin bitmesini isteriz. Zaten bunun çabası içindeyiz" diye ifade etti.
 
Ekmez, Adalet Bakanlığı'na cezaevlerinin kapılarını bağımsız sağlık çalışanlarına açmaları konusunda çağrı yaptı.