20 Nisan 2024 Cumartesi

ABD ve Minbic Askeri Meclisi'nden AA'ya yalanlama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Neuert, Minbic konusunda Türkiye ile henüz bir anlaşma olmadığını belirtirken, Minbic Askeri Meclis Sözcüsü Şervan Derwiş de Türkiye basınında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
ABD ve Minbic yetkililerinden, AA'nın servis ettiği "anlaşma" haberine yalanlama geldi. 
 
Anadolu Ajansı (AA) önceki gün geçtiği haberde Türkiye ile ABD arasında Minbic konusunda teknik mutabakat sağlandığını iddia ederek, 4 Haziran'da ABD ve Türkiye dışişleri bakanlarının nihai görüşmesinde anlaşmanın imzalanacağını yazmıştı. AA, ABD ile Türkiye’nin, Minbiç’teki YPG güçlerinin 4 Haziran’dan itibaren 1 ay içinde Fırat’ın doğusuna çekilmesi konusunda anlaştıklarını ve bundan sonra Minbic'in güvenliğini her iki ülkenin birlikte sağlayacağını, bunun için iki ülke arasında ortak bir askeri ve istihbari koordinasyon kurulu oluşturulacağını yazmıştı.
 
NEUERT: HENÜZ ANLAŞMA YOK
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, AA’nın iddialarını doğrulamadı. Neuert, gazetecilerin sorusu üzerine, "Size şunu söyleyebilirim. Türk hükümetiyle henüz herhangi bir anlaşmaya varmadık. Daha önce ABD ve Türk çalışma gruplarının geçen Cuma günü Ankara'da buluştuklarını duyurmuştuk. Suriye ve diğer konuları görüşmeyi sürdürüyoruz. İki taraf daha fazla işbirliği için yol haritasına dair ana hatları belirledi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 4 Haziran'da bu diyalogu Washington'da Bakan Çavuşoğlu ile sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini biliyorum" dedi.
 
MİNBİC ASKERİ MECLİSİ: SAVAŞ POLİTİKASININ ÜRÜNÜ
 
Konuya dair Minbic Askeri Meclisi Meclisi Sözcüsü Şervan Derwiş'ten de açıklama geldi. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Derwiş, kentin halen kontrollerinde bulunduğunu, uluslararası koalisyon ve Türkiye arasında bu yönlü bir anlaşmanın olmadığını ifade etti.
 
Derwiş, haberleri özel savaş politikasının ürünü olarak değerlendirdi ve Türkiye basınında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
 
Türkiye'nin Kuzey Suriye topraklarının tamamını işgal etmek istediğini belirten Derwiş, “Türkiye, bölgede kriz çıkarıp, savaşı derinleştirmek istiyor. Bu planını gerçekleştirmek için Minbic'e yönelmeye çalışıyor. Hatta bölgede Arap-Kürt savaşı çıkarma konusunda bazı planlara gidiyor. Fakat halklarımız bilsin ki böyle bir durum yoktur” dedi.
 
Derwiş, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerden haberdar olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Son dönemlerde yaşanan bazı şeylerden haberdarız. Fakat Türk basınında yansıtıldığı gibi bir anlaşma ve planlanan yeni bir durum yok. Bu tamamen çarpıtma. Bu konuda kamuoyunu daha sonra bilgilendireceğiz. Her görüşmelerinden sonra böyle bir şey uyduruluyor. Bir kez daha herkese söylüyoruz, burada Minbic Askeri Meclisi var ve kentin güvenliğini onlar sağlıyor. Minbic’te Askeri Meclisin dışında farklı bir askeri güç yoktur.”