20 Nisan 2024 Cumartesi

'8 Mart'ta sokakta mülteci kadınların sesi olacağız'

Mülteci yaşamdan en çok kadınların ve çocukların etkilendiğinin altını çizen HDP, HDK ve Göç İzleme Derneği, 8 Mart haftasında mülteci kadınların sesi olacaklarını, haklı taleplerini haykıracaklarını dile getirdi. Kadınlar, iktidarın politikalarına karşı mülteci kadınlar için 8 Mart'ta sokakta olacklarını vurguladı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Göç İzleme Derneği, Türkiye ve Yunanistan sınırı arasında sefalete terk edilen kadın mültecilere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP İstanbul Kadın Sözcüsü Pınar Türk'ün katılımıyla Beyoğlu'nda bulunan HDK merkez binasında düzenlenen toplantıda söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Suriye'de yaşatılan savaş sonucu milyonlarca insanın başka ülkelere sığınmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. "Sığındıkları ülkelerde de zulüm yaşıyorlar" diyen Bulut, iktidarın doğan krizden faydalanarak mültecileri pazarlık konusu yaptığını kaydetti. Bu krizde de en çok kadınların ve çocukların zarar gördüğüne dikkat çeken Bulut, "İnsanlar günlerdir sınırda bekletiliyorlar. Yunanistan'a geçmeye, Yunanistan sınırından da geri dönmeye zorlanıyorlar" ifadesini kullandı. Yaşananlara karşı mücadele edenlerin olduğunun altını çizen Bulut, "Bizler de kadınlar olarak 8 Mart mücadelesini yürütürken,mülteci kadınların sorunlarına kayıtsız kalamayız" diye vurguladı.

HDP Mülteci ve Göçmen Komisyonu Eşbaşkanı Gülsüm Ağaoğlu ise 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşını ve AKP'nin "yeni Osmanlıcılık" hayalini hatırlattı. AKP'nin bu hayalini gerçekleştiremeyince mültecileri ekonomik ve siyasi pazarlık haline getirdiğini söyleyen Ağaoğlu, "İdlib'de 28'e bağlayan gecede büyük bir trajedi yaşandı. Neden olan durumun AKP iktidarının izlemiş olduğu 'güvenlikçi' savaş politikaları olduğunu biliyoruz. Destekleyen bizim partimiz dışında, sınır ötesi müdahaleye izin veren partilerin siyasi sorumluluğunu hatırlatıyoruz" dedi.

AĞAOĞLU: KADINLAR DA ÇOCUKLAR DA YALNIZ DEĞİL
Basına sansür ve sosyal medya kullanımına yönelik engellere dikkat çeken Ağaoğlu, "İnsanlar ümit besleyerek Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına dayandı. Tabi AKP'nin izlemiş olduğu politikalar dönem dönem AB'de izlemiş olduğu kendi güvenlik duvarlarını ve standartlarını koruma politikalarını da besliyor" diye konuştu. Savaşaın en çok kadın ve çocukları vurduğunu ve sınırlardaki oluşan yığınların da çocuk ve kadınlar olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, "Biz sınırların açılmasını istiyoruz. Mülteciliğin bir insan hakkı olduğunu, herkesin birer mülteci olabileceğini ve kimsenin mülteci olmayı tercih etmeyeceğini söylüyoruz. Mülteci kadınların da, çocukların da yalnız olmadığını 8 Mart'a giderken bir kez daha haykırıyoruz. Israrla AKP'yi sorumluluk almaya çağırıyoruz. Ve partimiz olarak bu sürecin takipçisi olacağız" diye kouştu.

KÖSE: BU SÜRECİ 90'LARDA BİZ DE YAŞADIK
"İnsanların istediği yerde yaşama hakkı var" diyen Göç İzleme Derneği'nden Songül Köse ancak şu aşamada yaşanılan savaş ortamından, baskılardan kaynaklı insanların doğup, büyüdükleri topraklardan kopmak zorunda kaldıklarını söyledi. İnsanların yaşamlarının tehdit altında olduğu için yaşamak adına bu yola seçmek zorunda kaldıkların dile getiren Köse, "Bu süreci yaşadık 90'lı yıllarda, 2015-2016 yıllarında iç göçü yaşadık. Kendi yerimizden, yurdumuzdan kopmak zorunda kaldık" dedi. Köse, devletlere savaşı ve çatışmaları sonlandırma çağrısı yaptı.

'8 MART'TA MÜLTECİ KADINLARIN SESİ İÇİN İKTİDARA KARŞI SOKAKTAYIZ'
HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Gurbet Aydoğan basın metnini okudu. Mülteci yaşamdan en fazla kadın ve çocukların etkilendiğin kaydetti. "Kışkırtılan ırkçılık, cinsiyetçilikle saldırı altında olmaları, sınır kapılarına yığılmaları ve her toplumun ırkçılığıyla karşılaşmaları bir trajedi olarak yaşanmaktadır" diyen Aydoğan, iktidarın başta mülteci kadınlar olmak üzere, mültecilere karşı siyasi ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Aydoğan, şöyle devam etti: "Mülteci kadınların haklı taleplerinin yanında dayanışmayı büyütmeyi insani, vicdani, ahlaki ve politik bir görev olarak kabul ediyoruz. 8 Mart haftasında kadınlar olark; mülteci kadınların da sesi olmak, onları maruz bırakan iktidarlara karşı sokaklara çıkıyoruz. Mülteci kadınlar yalnız değildir."