29 Mart 2024 Cuma

'77 1 Mayıs'ında katledilen kadınlar anıldı

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'li kadınlar ve kadın örgütleri, '77 1 Mayıs'ında katledilen kadınları Kazancı Yokuşu'nda andı. Kadınlar, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'li kadınlar, 1 Mayıs 1977'de Taksim meydanında katledilen kadın işçileri Kazancı yokuşunda andı.

Hacer İpek Saman, Hatice Altun, Jale Yeşilnil, Kadriye Duman, Leyla Altıparmak, Meral Cebren Özkol, Nazan Ünaldı, Sibel Açıkalın için buluşan kadınlar, "1 Mayıs 1977'de kaybettiklerimizi unutturmayacağız" yazılı pankart açtı.

Anmaya HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve SKM Genel Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş da katıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle kolkola 1 Mayıs'ın kutlanamadığı kaydedilen açıklamada, iktidarın salgına karşı sözde mücadele politikaları uyguladığı belirtildi. Bir taraftan "evde kal" denirken bir taraftan üretime devam edilmesiyle emekçilere salgından ya da açlıktan ölümün dayatıldığı belirtildi.

Kadına yönelik şiddete karşı acil önle planını derhal hazırlanması için çağrı yapılan açıklamada, "Kadın örgütlerinin de içinde yer alacağı koordinasyonlar kurulmalı. Koronavirüs önlemleri nedeniyle evde kalmanın kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+ bireyler için artırdığı şiddet sarmalına bir de infaz yasasıyla salıverilen cinsel istismar ve kadına yönelik şiddet failleri eklendi" denildi.

Kadınların, çocukların, LGBTİ+'ların, göçmenler ve tüm ezilenlerin adil ve eşit bir dünyada özgürce yaşayabilmesi için mücadele ettiklerini vurgulayan kadınlar, şunları söyledi: "Faşizmin üstünü örttüğü vahşi sermaye düzeninin yarattığı yıkım üzerinden, salgın hastalıklarla, iş cinayetlerinde hayatımızı kaybediyoruz, yakalandığımız meslek hastalıkları yüzünden yaşamdan kopmamak için buradayız. Bizler sendikalı, işçi ve emekçi kadınlar olarak, erkek egemen sistemin bizleri ezmesine ve sömürmesine karşı, itirazımızı dillendirmek için buradayız. Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir demek için 1 Mayıs'ta heryerdeyiz."