18 Mayıs 2024 Cumartesi

522. F Oturması: Tenzile Acar serbest bırakılsın

522. F Oturması İHD İstanbul Şubesi önünde yapıldı. Kadın hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eyleme hasta tutsak Tenzile Acar'ın ailesi de katıldı. Acar'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verilen açıklamada, hasta tutsakların tedavi edilebilmeleri için serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

522. F Oturması'nda hasta tutsak Tenzile Acar'ın durumuna dikkat çekildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde, "Hasta mahpus Tenzile Acar serbest bırakılsın" pankartının yanı sıra kadın hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Dernek binası önünde açıklamayı İHD İstanbul Şube yöneticisi Hatice Onaran okudu. Hasta tutsak Tenzile Acar'ın serbest bırakılması talebini dile getiren Onaran, pandemi döneminde artan işkence, sağlığa erişim hakkının ihlali, iletişim yasakları, hücre cezaları, ayakta sayım gibi uygulamaların hapishanelerin normali haline getirilmeye çalışıldığını söyledi. Onlarca ağır hasta tutsağın Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmediğini, tedavilerinin engellendiğini kaydeden Onaran, "Bilinçli ve sistemli bir biçimde ölüme terk ediliyorlar. Bu yüzden hapishanelerden hemen hemen her gün ölüm haberleri geliyor, cenazeler çıkıyor" diye konuştu.

Tenzile Acar'ın durumuna ilişkin bilgi veren Onaran, 21 Mart 2017'den beri Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan Acar'ın, ileri derecede Hepatit B ve tüberküloz hastası olduğunu, bu hastalıklara bağlı olarak göğsünde sıkışma, nefes almakta zorluk çekme ve boğazından kan gelmesi gibi sağlık sorunları olduğunu aktardı. Tenzile Acar'ın pandemi önlemleri bahanesinin yanı sıra kelepçeli tedavi dayatması nedeniyle de aksadığını belirten Onaran, "Tenzile Acar'ın durumu her geçen gün ağırlaşmakta, yeterli tedavi sağlanmaması yaşamına risk oluşturmaktadır" diye belirtti.

Onaran, Tenzile Acar'ın annesinin verdiği bilgileri de paylaştı: "Kızım rahatsızlandığı zaman hastaneye götürülmüyor, şimdiye kadar sadece bir defa hastaneye götürülmüş o da tutuklandıktan 4 yıl sonra, o zaman götürdüklerinde de ters kelepçeyle götürdüler. Erkek askerlerin önünde tedavi edilmek istendi. Tenzile de bunu kabul etmedi. Sadece bir defa hastaneye götürdüler ama sonrasında 2 ay hücrede tuttular. Hasta ve durumu ağır olan bir insan hücrede ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilir? Cezaevi yetkilileri, doktorların vermediği ve yazmadığı ilaçları kafalarına göre kızıma veriyorlar. Böyle yapıldığı için durumu daha fazla ağırlaştı. Böylesi bir durumda olan bir insanın tedavi görmesi gerekir. Her gün elbiselerinin bile değiştirilmesi ve hijyenik bir yerde olması gerekir, kızım her yemeği yiyemiyor. Ama çaresizlikten yemek zorunda kalıyor."

Hapishanelerde tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle tutsakların yaşamını yitirdiğini hatırlatan Onaran, "Devlet hapishanelerdeki yaşam koşullarını insani standartlara uygun hale getirmek, hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimleri önündeki engelleri kaldırmak zorundadır. Hasta mahpus Tenzile Acar ve tüm hasta mahpuslar Serbest bırakılsın, sağlık ve yaşam hakları korunsun" talebini dile getirdi.