19 Mayıs 2024 Pazar

46. yılında Politeknik Direnişini onbinler selamladı

Atina'da Politeknik Üniversitesi'nin cunta tarafından işgali sırasında katledilen 34 devrimci öğrenci, 46. yılında onbinlerce kşinin katılımıyla anıldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 17 Kasım 1973'de Politeknik Üniversitesi'nin cunta tarafından işgali sırasında katledilen 34 devrimci öğrenci, 46. yılında onbinlerce kşinin katılımıyla anıldı.

Günler öncesinden başlayan etkinlikler Politeknik Üniversitesi bahçesinde gerçekleştirilen etkinlik ile devam etti. Standların kurulduğu üniversite bahçesi ve önünde direnişin yıldönümünde yapılacak eyleme çağrı yapıldı.

46. yılında yapılan büyük eyleme onbinlerce kişi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren Politeknik Üniversitesi önünde toplanmaya başlayan kitle önce üniversite içerisinde bulunan ve katledilen devrimcilerle simgeleşen tankın ezdiği kapının üstüne çiçeklerin bırakılmasıyla anma başladı, ardından yürüyüş düzenlendi.

Kitle Syntagma Meydanı üzerinden Amerikan Konsolosluğuna yürüdü. Burada konuşmalar yapıldı, Amerika ve emperyalizm karşıtı sloganlar atıldı. Polisin ablukaya aldığı konsolosluk önü ve çevresinde kitle sık sık Politeknik katliamına dikkat çeken sloganlar attı. Onbinlerin katıldığı anmaya Yunan sol-sosyalist partiler, komünist partiler, SYRİZA, anarşist gruplar, Politeknik Üniversitesi öğrencileri ve Yunanistan Eylem Birliği/Türkiye- Kürdistan katıldı.

Yunanistan Eylem Birliği eyleme Yunanca "Politeknik'ten Rojava'ya No Pasaran" yazılı pankart ile katıldı. Konsolosluk önünden geçen kitle Alexandras Caddesi üzerinden Exarcheia'ya doğru yürüdü. Sağcı hükümet günler öncesinden basına servis ettiği haberlerde eylemlerin geçmişteki gibi olmayacağı mesajını vermişti. Yine Yunan Devleti 5 bin polis, TOMA, helikopter, drone desteği ile kentte sıkıyönetim görüntülerini aratmayan bir hava estirdi. Akşam saatlerinde polis ablukası altındaki Exarcheia'da anarşistler ve sosyalistler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Çatışmalarda yaralanalar oldu ve çok sayıda eylemci gözaltına alındı. Exarcheia Meydanını gaza boğan polis, kitleye ve sokaktaki halka rastgele saldırdı. Ardından polis mahalleden ve meydandan çekilirken eylemciler yeniden Exarcheia Meydanında toplanmaya başladı. Eylemler geç saatlere kadar sürdü.

NE OLMUŞTU?
Bundan 46 yıl önce 17 Kasım 1973 günü, Yunanistan'da cunta yönetimine bağlı askerler, 14 Kasım gününden beri işgal altındaki Politeknik Üniversitesi'ne kanlı bir baskın yapmış, 34 devrimci öğrenciyi katletmişti. 1973 Kasım ayında yaşanan Politeknik Direnişi, Yunanistan'daki eylemlere esin kaynağı oldu. Direnişten 35 yıl sonra 2008 Aralık ayında anarşist genç Alexis'in polis tarafından katledilmesi sonucu devlet terörüne karşı direnmek için alanlara çıkanlar Politeknik Üniversitesi'ni "Vitrinlere değil, gökyüzüne bak" sloganıyla bir kez daha işgal ettiler ve yaklaşık bir ay sürecek isyan hareketini buradan başlattılar.

17 Kasım 1973'te Politeknik Üniversitesi'nin 24 saat yayın yapan öğrenci radyosu 'Özgür Savaşçı'da Maria Damanaki şöyle sesleniyordu:
"Burası Politeknik… Burası Politeknik…, Özgür savaşçılar size sesleniyor... Burası Politeknik… Burası Politeknik… Dinleyin, çocuklarınız size sesleniyor…"