18 Nisan 2024 Perşembe

3.5 yaşındaki torununa tecavüz etti ama tutuklanmadı

Feminist Avukatlar, daha önce kızlarına cinsel şiddet uygulayan Cafer Yılmaz'ın şimdi de 3.5 yaşındaki torununa tecavüz ettiğini belirtti, buna rağmen tutuklanmadığını kaydetti. Yaşananların paylaşan avukatlar, Yılmaz'ın yurtdışına kaçma ihtimali olduğunu belirterek, tutuklanması ve etkili bir soruşturma yürütülmesi için çağrı yaptı.

Daha önce işlediği cinsel istismar suçundan ceza alan, kızlarına cinsel şiddet uygulayan Cafer Yılmaz, şimdi de 3.5 yaşdaki torununa tecavüz etti. Olayı Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımla duyuran Feminist Avukatlar, Yılmaz'ın tutuklanmasını ve etkin soruşturma yürütülmesini istedi.

"Bu, bir cinsel istismar dosyasının etkili soruşturulması talebi ile failin tutuklanmasına yönelik bir çağrıdır: #CaferYılmazTutuklansın!" başlığıyla paylaşım yapan Feminist Avukatlar'ın paylaştığı bilgiler şöyle:

ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMÜYOR
"-Yaklaşık 1 ay önce gerçekleşen cinsel istismara ilişkin Savcılık dosyasını takip ediyoruz. İstismara uğrayan 3.5 yaşında bir bebek, istismarcı ise bu bebeğin "dede"si. Soruşturma şu an Bakırköy C. Savcılığı'nda sürüyor. Ancak maalesef bu dosyada etkili bir soruşturma yürütülmüyor.

BEBEK KORKTUĞU İÇİN KENDİNİ İFADE EDEMİYOR, MUAYENEYE ONAY VERMİYOR
-Aile, 1 Haziran'da istismarı fark ederek 2 Haziran'da karakola giderek şikayetçi oluyor, nihayetinde dosya kapsamında annenin de bebeğin de ifadesi alınıyor. Ama bebek çok korkmuş olduğu için ne kendini ifade edebiliyor ne de muayeneye onay veriyor.

-9 gün sonra bebeğin kanaması olunca aile çaresizce hastane hastane geziyor, istismar şüphesi var diye herkes birbirine gönderiyor. Nihayetinde Cerrahpaşa'ya götürülüyor.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Cerrahisi, Adli Tıp ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanları muayene ediyor

-Anne ve teyzenin dosyasında etkili bir soruşturma yürüdüğü söylenebilir. Çünkü savcı erkeğin eşi olan anneannenin tanık olarak ifadesini ve failin ifadesini de aldıktan sonra, tutuklamaya sevk ediyor!

BAŞKA BİR CİNSEL İSTİSMAR SUÇUNDAN 4 YIL HAPİS ALMIŞ
-Erkeğin 2010'da işlediği başka bir cinsel istismar suçu sebebiyle 4 yıl hapis cezası aldığı ortaya çıkıyor! Sonunda Sulh Ceza yurt dışı çıkış yasağı veriyor. 2 gün önce iki kadına yönelik zincirleme cinsel istismar suçundan Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı!

SAVCI TALİMAT YAZMIŞ AMA SONUÇLARI DAHİ TAKİP EDİLMEMİŞ
-Bebeğin dosyası Cerrahpaşa'da muayene edildiği süreçte bize geldi. Dosyayı inceleyince gördük ki savcı, karakola 5 maddelik talimat yazmış ancak sonuçları dahi takip edilmemiş. Üstelik aile içinden olan cinsel istismar failinin ifadesi 19 gündür dosyanın içinde yok!

SANIĞIN YURT DIŞINA KAÇMA RİSKİ VAR
-Ne tanıklar dinlenmiş ne de Cerrahpaşa'dan rapor gelmiş. Bu yüzden hem eksik delillerin toplanması hem de failin tutuklanması talepli dilekçe sunarak savcıyla konuşmak istedik. Çünkü yasa dışı bağlantıları da olan sanığın yurt dışına kaçma riski de bulunuyor.

SAVCI: GİDİN EMNİYETLE HALLEDİN, BEN BİR ŞEY YAPAMAM
-Ancak savcının taleplerimize ilişkin verdiği ilk cevap "gidin işinizi emniyetle halledin, ben bir şey yapamam" oldu. Emniyetin 19 gündür bu dosyaya ilişkin işlemleri gereği gibi yerine getirmediğini, dosyada şüphelinin ifadesi dahil hiçbir şey bulunmadığını anlatmaya çalıştık.

-Bebeğin ifadelerden 9 gün sonra kanaması olduğu için Cerrahpaşa'ya başvurduğunu o raporların istenmesi ve dosyadaki eksik delillerin talebimiz olduğunu söyledik. Çocuğun üstün yararı ilkesi ve dosyadaki deliller gereği failin gözaltına alınıp tutuklanması gerektiğini anlattık.

-Çocuk İzlem Merkezi'ndeki adli görüşmeci de Cerrahpaşa'daki hekimler de kuvvetli istismar şüphesi olduğunu belirtmişti. Ayrıca fail, daha önce cinsel istismar suçundan 4 yıl hapis cezası almıştı! Ancak savcı bu konuşma esnasında gitgide hiddetlendi.

-Bebeğin bilgileri dosyada bulunduğu için hastaneye yazarak raporu dosyaya alabileceğini belirttiysek de "kim verdi bu raporu, kim gönderdi çocuğu, öyle olmaz" diye bağırmaya başladı.

HASTANE İSTİSMAR OLDUĞUNU BİLDİRMİŞ
-Oysa erkek şiddeti söz konusu olduğunda, maruz bırakılan herkes bir hastaneye gidip her şekilde şiddeti belgeleyebilir! Kaldı ki kanaması olan çocuk için polisten, savcıdan önce hastaneye gidilir?! Zaten hastane istismarı fark edip bildirim de yapmış.

-Savcı ısrarla dosyada delil yok dese de bebek ifadesinde failden bahsettiği her an çekinmiş ve korkmuş, adli görüşmeciye de ön görüşmede istismarı anlatmış. Ama savcı bebeğin beden muayenesi olmadığı için faili gözaltına bile aldırmamış? Oysa psikolojik muayene de yeterlidir!

-Tüm bunları ne kadar anlatmaya çalıştıysak da konuşma bir türlü ilerlememiş, nihayetinde bu kişinin daha önce de bu suçtan ceza aldığını söyleyince savcı "ne demek yani allah allah, bu suçu işlediğine karine midir!" diye zaten sürdürdüğü sert tavrını bağırmaya evriltmiş,

YILLAR ÖNCE KIZLARINA DA CİNSEL ŞİDDET UYGULAMIŞ
-"Fail kendi kızlarına da yıllarca cinsel şiddet uygulayan biri, bu suçtan 4 yıl hapis cezası da almış ve şimdi torununu istismar etmiş, bu kişi sistematik cinsel şiddet faili" deyince savcı "çık dışarı" diye bağıra çağıra genç bir kadın olan meslektaşımızı odadan kovmuştur.

-Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Soruşturma Bürosu'nda görevli savcının böyle bir dosyaya karşı bu tutumu mağdur vekilliği yapmakta olan bir kadını dahi tetiklerken, şiddete uğradığı için şikayette bulunan kadınların nasıl travmatize edildiğinden/edileceğinden endişe duyuyoruz.

1 AYDIR ŞÜPHELİNİN İFADESİ DAHİ YOK
-Evet, bu kişi sistematik cinsel şiddet failidir. Evet, maruz bırakılan kişi erkek şiddetini her şekilde belgeleyebilir. Evet, psikolojik bulgular gözaltı ve tutuklama için yeterlidir. Bu failin bir an önce tutuklanması gerekir! Dosyada 1 aydır şüphelinin ifadesi dahi yok!

SES ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ, AİLE TEHDİT EDİLİYOR
-Bu duruma karşı ses çıkarmak zorundayız çünkü bu cinsel istismarın faili hala rahatça dışarıda geziyor! Kardeşleri, akrabaları aileyi tehdit ediyor. Bunlar için uzaklaştırma kararı alsak da aile hem kendileri hem de bebeklerinin can güvenliğinden endişeli.

ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN: CAFER YILMAZ TUTUKLANSIN
-Buradan Bakırköy C. Başsavcılığı'na sesleniyoruz: Bu dosyada etkili soruşturma yürütülsün; İstanbul Sözleşmesi, Lanzarote Sözleşmesi, 6284 sayılı Kanun'un gerekleri yerine getirilsin ve #CaferYılmazTutuklansın!

Feminist Avukatlar'ın yaptığı paylaşımın ardından sosyal medya üzerinden tepki gösterildi. Bir çok kişi yorum yaparak, hukuksuzluğa son verilmesini ve Yılmaz'ın tutuklanmasını istedi.

 

Bu, bir cinsel istismar dosyasının etkili soruşturulması talebi ile failin tutuklanmasına yönelik bir çağrıdır: #CaferYılmazTutuklansın! Bu floodu ve bu hashtagi hep birlikte yaygınlaştıralım:

— feminist avukatlar (@feministavukatt) July 3, 2020