18 Nisan 2024 Perşembe

33 düş yolcusu için balon uçuruldu

HDP İstanbul Kadın Meclisi, Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu anısına balon uçurdu. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm "Hiçbir düşleri yarım kalmayacak, mücadelelerini sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

HDP Kadın Meclisi, Kadıköy Halitağa Caddesi'nde Suruç'ta yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu andı. Anmaya HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut ile birlikte onlarca kadın katıldı. Katliamda yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları, ellerine kırmızı güller ve balonlarla bir araya gelen kadınlar, "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç için adalet kadınlar için adalet" sloganı attı.

İlk sözü alan HDP İl Kadın Sözcüsü Beser Çelik 33 düş yolcusunu andı, "Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

YÖYLER: ADALET MÜCADELEMİZ HERKES İÇİN
SGDF MYK üyesi Nazlı Yöyler, Suruç katliamının üzerinden 5 yıl geçtiğini belirterek, sorumluların yargılanması için 5 yıldır sokak sokak, kampüs kampüs adalet mücadelesi yürüttüklerini söyledi.

Suruç'ta katledilen gençlerin Kobanê'ye sadece oyuncak götürmediğini, bir kadın devrimi olan Rojava devrimini sahiplenmek istedikleri için de Suruç'a gittiklerini hatırlattı "Onlar Kobanê'ye Kürt, Ezidi, Süryani halklarıyla birlikte Kobanê'nin yeniden inşası için o yola düşmüşlerdi. Bizler de onların bu düşlerini sahip çıkıyoruz, onların mücadelesini sürdürüyor" dedi.

Suruç katliamı ardından 5 yıldır sürdürülen mücadelenin sadece Suruç'ta yaşamını yitirenler için olmadığını söyleyen Yöyler konuşmasına şöyle devam etti:
"Sokaklar Gülistan için, Berkin için, katledilen tüm kadınlar için adalet çığlığımızla yankılanıyor. Adalet mücadelemiz herkes için, Tüm faillerden hesap sorana kadar mücadelemiz bitmeyecek. Siz bizleri gözaltına alsanız da, anmalarımızı yasaklasanız da adalet için mücadele edeceğiz. Sokakları dolduracağız. Sadece 33 düş yolcusu için değil, kadınlar için adalet diyeceğiz, çocuklar için adalet diyeceğiz. Herkes için adalet diye haykıracağız."

GÜLÜM: SANMASINLAR Kİ DÜŞLERİ YARIM KALACAK
Ardından söz alan Züleyha Gülüm de öğle saatlerinde 20 Temmuz'da Süreyya Operası'nda yapılacak Suruç anmasına çağrı bildirisi dağıtanların gözaltına alındığını hatırlatarak, "İktidarın yapmadığını Suruç'ta katledilenlerin aileleri yapıyor, yoldaşları, dostları yapıyor. İktidar utanması gerekir, gözaltına alınanlar sorumluların açığa çıkarılmasını istiyor. Siz katliamdan yana mısınız ki, katliamların sorumlularını isteyenleri gözaltına alıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

5 yıldır sorumluların yargılamadığını söyleyen Züleyha Gülüm, "Adalet aramak mücadeleyle mümkün oluyor. Katliamların sorumlularının açığa çıkarılması mücadeleyle mümkün oluyor. Halen sanıklar yargılanmış değil. Suruç ve Ankara Garı katliamı arasında çok açık ilişki olduğu ortaya çıkmasına rağmen göstermelik yargılamalar yapılıyor" diye konuştu.

33 düş yolcusu arasında 10 kadının da ölümsüzleştiğini söyleyen Züleyha Gülüm, "Sanmasınlar ki onların düşleri yarım kalacak. Onların mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Herkesi pazartesi günü Süreyya Operası önünde yapılacak anmaya katılmaya çağırıyorum" dedi.

BALONLAR 33 DÜŞ YOLCUSU İÇİN UÇURULDU
"Yaşasın kadın dayanışması", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganları ardından 33 düş yolcusu anısına gökyüzüne balonlar uçuruldu.