1 Mayıs 2024 Çarşamba

25 Kasım Kadın Platformundan suç duyurusu: Sokaklarda görüşmek üzere

25 Kasım Kadın Platformu, 25 Kasım yürüyüşüne yönelik polis saldırısında yaşanan işkenceyi teşhir etti ve suç duyurusunda bulundu. İşkencelerin kendilerini engelleyemeyeceği kadınlar, "Vazgeçmeyeceğiz, sokaklarda görüşmek üzere" dedi.

İstanbul'da düzenlenmek istenen 25 Kasım yürüyüşüne yönelik polis saldırısı ve işkenceli gözaltılara ilişkin 25 Kasım Kadın Platformu, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesine suç duyurusunda bulunacak.

Suç duyurusu öncesi "Kadınları değil erkek şiddetini engelle" yazılı pankartın açıldığı eylemde, 25 Kasım Kadın Platformu Avukatlarından Diren Göymen gözaltılara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Gözaltı işleminin yapıldığı Taksim ve Tünel çevresinde yapılan gözaltılarda avukatların işkenceye bizzat tanık olduğunu ve belgelemeye çalıştığını, kimi avukatların da işkenceye uğradığını kaydetti.

'AVUKATLAR OLARAK İŞKENCEYİ BELGELEDİK, İŞKENCEYE UĞRADIK'
Vatan Caddesinde bulunan İstanbul Emniyetinde gözaltındaki müvekkilleriyle görüşmelerinin engellendiğini hatırlatan Göymen, "Bu süreçte müvekkilerimizin kötü muameleye maruz kalıp kalmadığını görmek için, müvekkillerimizin su, tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için ısrarcı olmamıza rağmen müvekkil-avukat görüşmesine izin verilmedi. Desteğe gelen meslektaşlarımız İstanbul Emniyetinin kapısına birikti. Polis amirlerinin emriyle sadece müvekkilerle görüşmek isteyen avukatlar olarak şiddete maruz bırakıldık. On avukat içeri alındı diğer avukatlar soğukta bırakıldı. Kağıthane'de ede yine benzer bir durum yaşandı" dedi.

'VALİLİK, KAYMAKAMLIK, EMNİYET SUÇ İŞLİYOR'
25 Kasım Kadın Platformunun suç duyurusunda ise Valilik, Kaymakamlık ve Emniyetin kadınların canına kast ettiği kaydedildi. Gözaltılar sırasında uygulanan işkencenin hatırlatıldığı dilekçede, trans kadınlara dönük taciz ve transfobi, tutanaksız olarak telefonlara ve dijital aletlere el konulması, gözaltında çıplak arama işkencesi, doktorların şiddete maruz kalan kadınları muayene etmemesi, şikayetlerin kayıt altına alınmaması başta olmak üzere pek çok hak ihlali yer aldı.

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Gözaltına alınan iki yabancı uyruklu kadının geri gönderildiği kaydedilen dilekçede, yürüyüşü takip eden gazetecilere de şiddet uygulandığı belirtildi. Dilekçede, şu ifadeler yer aldı: "Bizler bütün bu şiddete rağmen 25 Kasım her yeri eylem alanına çevirdik ve eylemimizi gerçekleştirdik. Ancak bizlere uygulanan şiddeti kabul etmiyoruz. Prosedür denilerek işkence ve kötü muamelenin normalleştirilmesini, kadınların canına kast ederek susturmaya çalışan bu yeni polis şiddeti 'konseptini' asla kabul etmiyoruz. Suç duyurularımız ve disiplin soruşturması başvurularımız devam edecek. Biz kadınlar haklarımızdan, hayatlarımızdan, mücadelemizden, özgürlüğümüzden, eşitlikten asla vazgeçmeyeceğiz. Sokaklarda görüşmek üzere."