19 Nisan 2024 Cuma

20'nci Filmmor Kadın Filmleri Festivali 5 Kasım'da başlıyor

Bu sene 20'ncisi düzenlenecek Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 5 Kasım-18 Aralık tarihlerinde izleyicilerle online ve ücretsiz olarak buluşacak.

2002 yılında "Kadınlar sinema yapıyor" diyerek kurulan ve aralıksız devam eden Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nin 20'ncisi 5 Kasım-18 Aralık tarihlerinde www.filmmoronline.org sitesinde seyirciyle buluşacak.

7 farklı bölümden oluşan festival boyunca film gösterimleri, söyleşiler ve forumlara, 1 Kasım'dan itibaren Filmmor'un internet sitesinden yapılacak kayıt ve rezervasyonla online ve ücretsiz olarak, Türkçe altyazı ve çeviriyle ulaşılabilecek.

20'nci Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nde Kadınların Sineması, Damdaki Sinemacılar, Jin Zendegî Özgürlük, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Yersiz Yurtsuz, Parola: Barış, Feminist Bellek bölümlerinde 23 ülkeden 38 film izleyiciyle buluşacak.

Film ekipleriyle söyleşiler, buluşmaların yanı sıra Film Toplayan Kadınlar, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Yersiz Yurtsuz Sinemacılar, 120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili başlıklı forumlar da festivalde yer alacak.

Filmmor Kadın Kooperatifi, festival duyurusunda şu ifadelere yer verdi: "Her tür engele, güçlüğe, eşitsizliğe rağmen kadınlar sinema yapıyor. Belgeselden animasyona, savaştan muhafazakar toplumlarda bekar anneliğe, kürtajdan doğurma serüvenine kadınlık ve dünya hallerini, hayallerini, deneyimlerini anlatmaya devam ediyor."

Gezi direnişi davasında tutuklanan Çiğdem Mater'in yapımcısı olduğu Toz Bezi, Mine Özerden'in ise Zilname filmlerinin de festivalde yer aldığını duyuran Filmmor, ayrıca infazı iki kez yakılarak tutsak edilmeye devam edilen Sabite Kaya Ekinci'nin Bedensiz Ruhlar filmini de izleyicilerle buluşturacağını duyurdu.

"20. Filmmor, saçı gözüktüğü için ahlak polisi tarafından öldürülen Jîna Masha Amini'nin ardından sokaklarda saçlarını savurarak molla rejimine direnen İranlı kadınları Jin Zendegî Özgürlük bölümüyle selamlıyor" denilen duyuruda, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Parola: Barış ve Feminist Bellek bölümleriyle de kadın katliamlarını, erkek egemen kapitalist düzenin savaş yönelimini ve kadın özgürlük mücadelesi tarihini ele alıyor.