9 Mayıs 2024 Perşembe

12 bin kadın oy kullanamayacak

Türkiye'deki 137 kadın sığınma evinde kalan 12 binden fazla kadın oy kullanamayacak. Kadın örgütleri, YSK'nin düzenleme yapabileceğini, hala geç olmadığını belirtiyor.
YSK, sandık taşıma işlemleri ile meşgul olurken 12 bin kadının oy kullanabilmesi için düzenleme yapmadı.
 
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; erkek şiddetinden kaçan ve 137 kadın sığınma evinde kalan 12 binden fazla kadın, pazar günü yapılacak seçimde güvenlikleri sağlanamadığı gerekçesi ile oy kullanamayacak.
 
Kürt illerinde onlarca sandık için taşıma kararı alan Yüksek Seçim Kurulu, bu konuya dair hiçbir düzenleme yapmadı. 
 
YSK, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun eleştiri oklarının da hedefi oldu. Federasyon Başkanı Canan Güllü, "YSK'nin bir madde ile kadın sığınma evindeki kadınlar için geçici bir kimlik kartıyla ya da sığınma evlerine yeni bir sandık açabilmesi gerekiyor" dedi. 
 
Güllü, engelli vatandaşlar için uygulanacak gezici sandık sisteminin sığınma evlerindeki kadınlara da uygulanabileceğini ifade ederek, geç kalınmadığını belirtti.
 
ADRES AÇIKLANMADAN DA OY KULLANILABİLİR
 
Avukat Aylin Moralıoğlu ise "Sığınma evleri, Ailenin Koruması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'ne (ŞÖNİM) bağlı. Bu merkezler de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı. Burada kalan kadınların adresleri ŞÖNİM olarak gösterilebilir ve oy kullanabilirler. YSK, yerel yönetimler, bakanlık, sığınma evleri ortaklaşa bu işi çözebilir" dedi.
 
Bazı ülkelerde sığınma evlerinin adres olarak gösterildiğini söyleyen Moralıoğlu, İngiltere'de ise kadınların kimlik bilgileri verilmeden, topluca oy kullanma merkezlerine götürülerek oy kullanabildiklerini aktardı.