19 Mayıs 2024 Pazar

1 Mayıs halkı devrim şehitleri için yürüdü

1 Mayıs Mahallesi halkı '95 yılında ölümsüzleşenler için mahallede yürüyüş yaptı. Gazi ve Ümraniye katliamının ardından yaşanan hukuksuzluklara dikkat çeken halk, yeni katliamları engellemek için birleşik ve daha güçlü mücadele çağrısı yaptı. 

Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi ayaklanmasının, 27. yıldönümünde Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Ataşehir Şubesinin çağrısıyla 1 Mayıs Mahallesi'nde katledilenler anıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Ataşehir İlçe Örgütü, Hasan Ocak'ın fotoğrafları ve "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam" sloganlarıyla Cemevi önüne yürüdü. 

Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Cemevi'nde devrim şehitleri için lokma dağıtıldı. 

Lokmanın ardından kitle caddeyi trafiğe kapatarak katliamın gerçekleşitği 30 Ağustos İlköğretim Okulu'na kadar yürüdü. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek Partisi (EMEP) ve HDP Milletvekili Zeynel Özen'in de katıldığı yürüyüşte "Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarını unutmadık unutturmayacağız! Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Şehitleri ölümsüzdür" pankartı ve Gazi ve 1 Mayıs mahallelerinde katledilenlerin fotoğrafları ile Gazi ayaklanmasının öncülerinden Hasan Ocak'ın fotoğrafları taşındı.

‘GAZİ'DE DÜŞENE DÖVÜŞENE BİN SELAM'
Yürüyüş boyunca "1 Mayıs'ta düşene, dövüşene bin selam", "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gazi'de düşene, dövüşene bin selam", "1 Mayıs halkı sokağa, hesap sormaya", "Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Gazi ve 1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.

POLİSİN KAYPAKKAYA TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ
Polis devrimci önder İbrahim Kaypakkaya'nın fotoğraflarını ve "Katil devlet hesap verecek" sloganını bahane ederek yürüyüşü engellemeye çalıştı. Ancak halkın iradesi polise geri adım attırdı. 

Yürüyüş sırasında Gezi direnişinde ölümsüzleşen Mehmet Ayvalıtaş, katledildiği köprü üzerinde anıldı. Ayvalıtaş başta olmak üzere Gezi şehitleri anısına saygı duruşu yapan mahalle halkını polis saldırmakla tehdit etti. Ancak kitle, bir dakikalık saygı duruşunu yaptı ardından da "Gezi'de düşene dövüşene bin selam" sloganıyla yürüyüşünü sürdürdü.

HASAN OCAK UNUTULMADI
Katliamın gerçekleştiği 30 Ağustos İlköğretim Okulu önünde yürüyüş son buldu. Burada, 1 Mayıs Mahallesi'nde katledilen Genco Demir, Hasan Puyan, Hakan Çubuk, İsmihan Yüksel ve İsmail Baltacı'yla, Gazi ayaklanmasına öncülük eden ve gözaltında kayıpların simgesi olan Hasan Ocak'ın isimleri sıralanarak, "Yaşıyor" denildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Ataşehir Şubesi Başkanı Gülsev Kaya basın metnini okudu. Polisin engelleme çabalarına işaret ederek 27 yıl önceki katliamcı zihniyetin Alevi halkı ve devrimci demokrat kamuoyu üzerindeki baskılarına hala devam ettiğini söyleyen Kaya, Gazi ve 1 Mayıs sonrası Roboskî, Diyarbakır, Suruç ve Ankara'da yaşanan katliamları hatırlatan Kaya, sorumluların bilerek bulunmadığını ve katliamların örtülmek istendiğini dile getirdi. 

KATLİAM DAVASI'NDA GELECEK DURUŞMA 19 EYLÜL'DE
Kaya, 27 yıldır Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarının göstermelik davalarla bitirilmek istendiğine dikkat çekerek, 1 Mayıs katliam davasının yakın zamanda yeniden açıldığına değindi. Davanın gelecek duruşmasının 19 Eylül 2022'de yapılacağını söyleyen Kaya, 27 yıldır aynı talebi, katillerin bulunmasını istediklerini kaydetti.

Mart ayında yaşanan katliamları hatırlatan Kaya, baskı ve katliamlara karşı daha güçlü ve birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Anma, katliamın yaşandığı nokta olan 30 Ağustos İlköğretim Okulu önüne karanfiller bırakılmasıyla son buldu.