17 Mayıs 2024 Cuma

Yunanistan'da tutuklu Gürlek ve Yeler için dayanışma çağrısı

Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, Yunanistan'da tutuklu ATİK aktivisti Abdullah Gürlek ve Vedat Yeler'in uzun süredir tutuklu olmasının insan hakları ihlalli olduğunu belirterek, dayanışma çağrısında bulundu.

Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, 13 Şubat 2019 tarihinde Yunanistan'da gözaltına alınan ve tutuklanan ATİK çalışanları Abdullah Gürlek ve Vedat Yeler'le dayanışma çağrısında bulundu.

Baskılar ve tutuklama saldırıları nedeniyle Türkiye'den Yunanistan'a geçen mültecilerin işkenceye uğradığı ve geri gönderildiği hatırlatılan açıklamada, son aylarda insanlık dışı uygulamanın arttığına dikkat çekildi. 

Avrupa'da son yıllarda ırkçı, faşist, kadın ve göçmenkarşıtı parti ve grupların güçlendiği belirtilen açıklamada, Yunanistan'ın özel bir yerde durduğu kaydedildi. 

Açıklamada şöyle denildi:

"Yunanistan’ın TC ile sınırları olması beraberinde göçmenlere yönelik saldırganlığının artmasına, ağır hak gaspı içeren yeni yasaların çıkarılmasına yol açmıştır. Özellikle Yeni Demokrasi hükümetinin kurulmasıyla birlikte, göçmenlere yönelik saldırılar artmış durumdadır. Yunan polisi tarafından göçmenler takibata alınmakta, göçmenlerin kaldığı işgal evleri basılıp tahliye edilmektedir. 

"Son aylarda ise Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilere yönelik işkence gündemdedir ve birçok kişinin şiddet uygulanarak geriye yollandığı bilinmektedir. Ve yine faşist baskılar nedeniyle Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan politik insanlar, Yunan polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yasa dışı bir şekilde sınır dışı edilmiş ve faşist TC devletine teslim edilmiştir."

Tutuklama saldırılarının devam ettiği belirtilen açıklamada, Londra Tohum Kültür Derneği eski başkanı ve ATİK faaliyetçisi Abdullah Gürlek ve Özgür Gelecek gazetesi çalışanı ve Yunanistan ATİK faaliyetçisi Vedat Yeler'in de yaklaşık bir yıldır Komotini Hapishanesi'nde tutsak olduğunu belirtti. Açıklamada, Gürlek ve Yeler'in duruşmalarının, geçtiğimiz Temmuz ayında hakim karşısına çıkarılmadan 20 Ocak tarihine ertelendiği bilgisi yer aldı. 

Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, iki devrimcinin politik kimliklerinin ve faaliyetlerinin açık olduğunu kaydederek, "Buna rağmen tutuklanmaları ve uzun süre mahkemeye dahi çıkarılmamaları kabul edilemez bir durumdur. Bu uzun tutukluluk durumu da yaşadıkları bir başka hak ihlalidir. Bütün ilerici devrimci kamuoyunu Abdullah Gürlek ve Vedat Yeler’le dayanışmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.